* دو دستگي در ميان اعضاي شوراي امنيت بر سر قطعنامهي سوريه * تلاش كشورهاي مخالف قطعنامه عليه سوريه براي دستيابي به اجماع
آمريكا، فرانسه و انگليس دربارهي صدور يك قطعنامهي سختگيرانه عليه سوريه مبني بر همكاري اين كشور با تحقيقات ترور رفيق حريري يا مواجهه با تحريمهاي احتمالي، با روسيه و چين اختلاف پيدا كردهاند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از خبرگزاري آسوشيتدپرس، جان بولتون سفير آمريكا در سازمان ملل، پيش بيني كرد كه اين قطعنامه در جلسهي امروز (دوشنبه) شوراي امنيت كه با حضور كاندوليزا رايس و ديگر وزراي خارجه برگزار ميشود، مورد تصويب قرار گيرد.
رايس يكشنبه شب ميزبان يك ضيافت شام در هتل "والدورف استريا" نيويورك بود كه با حضور سرگئي لاوروف، لي ژائو ژنگ، جك استرا و فيليپ دوست بلازي وزراي خارجهي روسيه، چين، انگليس و فرانسه برگزار شد. اين جلسه كه با حضور هر پنج كشور داري حق وتو شوراي امنيت برگزار شد، آخرين فرصت براي اعمال تغيير در قطعنامه پيش از رايگيري امروز بود.
پيش نويس اين قطعنامه به شدت از گزارش كميسيون تحقيقات سازمان ملل به رياست دتلف مهليس، دادستان آلماني حمايت ميكند.
گزارش مهليس حاكي از آن است كه مقامات امنيتي ارشد سوري و لبناني در بمبگذاري خودروي رفيق حريري دست داشتهاند. اين گزارش هم چنين سوريه را به عدم همكاري كامل با تحقيقات سازمان ملل در اين خصوص متهم ميكند.
انتظار ميرود وزراي امور خارجهي 15 كشور عضو شوراي امنيت به قطعنامهي شوراي امنيت راي دهند كه حضوري چشمگير است و واشنگتن و متحدانش اميدوارند صدور اين قطعنامه، دمشق را از نگراني شديد جامعهي بينالمللي دربارهي عدم همكاري با تحقيقات ترور حريري آگاه سازد.
فاروق الشرع، وزير مور خارجهي سوريه نيز از روز يكشنبه وارد نيويورك شده تا علاوه بر حضور در جلسهي شوراي امنيت، با تعدادي از وزراي خارجه و كوفي عنان دبير كل سازمان ملل ديدار و گفتوگو كند. تمام 15 كشور عضو شوراي امنيت با صدور قطعنامهاي كه بر همكاري كامل سوريه تاكيد كند، موافقند؛ ولي آمريكا، فرانسه و انگليس بر اعمال تحريمها به منظور فشار بيشتر روي سوريه تاكيد دارند.
روسيه، چين و الجزاير (عضو غير دايم شوراي امنيت و تنها عضو عرب اين شورا) مخالف تهديد سوريه از راه تحريم هستند و ميگويند با توجه به تمديد تحقيقات سازمان ملل دربارهي ترور حريري تا 15 دسامبر و مشخص نبودن نتايج قطعي تحقيقات، اعمال تحريمها عليه سوريه يك اقدام شتابزده خواهد بود.
وزراي امور خارجهي روسيه و چين كه پيش از ضيافت شام رايس به مدت 45 دقيقه ديدار و گفتوگو كردند؛ دربارهي چگونگي راي خود چيزي نگفتهاند.
لي ژائو ژنگ گفته است: فقط صبر كنيد و ببينيد.
اين در حالي است كه جان بولتون روز جمعه گفت، قطعنامهي شورا 9 راي مثبت مورد نياز براي تصويب را به دست خواهد آورد، به طوريكه احتمالا اين تعداد تا زمان رايگيري بيشتر هم خواهد شد.
امير جونزپري سفير انگليس در سازمان ملل، اظهار داشت: تصويب اين قطعنامه توسط وزراي خارجه نشان دهندهي شدت نگراني بينالمللي است و انتظارات ما را به وضوح و در بالاترين سطح به اطلاع سوريه خواهد رساند.
اين در حالي است كه ديپلماتهايي كه خواستند نامشان فاش نشود، گفتند كه در صورتي كه حاميان اين قطعنامه (آمريكا، انگليس و فرانسه) خواستار حمايت همه جانبهي تمام 15 كشور عضو شوراي امنيت هستند، مجبورند مسالهي تحريم را كنار بگذارند.
قطعنامهي شوراي امنيت از سوريه ميخواهد كه هر كس را كه بازرسان سازمان ملل مظنون تشخيص دادند، دستگير كند و اجازه دهد كه مكان و شرايط بازجويي دستگير شدگان را بازرسان سازمان ملل تعيين كنند. طبق اين قطعنامه، سازمان ملل ميتواند داراييها مظنونان را مسدود و ممنوعيت خروج آنها از كشور را صادر كند.
اين قطعنامه ميافزايد: در صورتي كه سوريه با تحقيقات به طور كامل همكاري نكند، شوراي امنيت لوايح سختگيرانهتري نظير تحريم را در نظر ميگيرد.
همزمان با سفر الشرع به نيويورك، وليد المعلم، معاون وي راهي كشورهاي حوزهي خليج فارس شده تا حمايت آنها را در مخالفت با قطعنامه جلب كند.
خبرگزاري رسمي سوريه (سانا) به نقل از معلم گزارش داد كه وي حامل پيام بشار اسد براي سران كشورهاي منطقه است؛ مبني بر اينكه در نتيجهي اقدام سازمان ملل سوريه با چه خطراتي روبرو است.
معلم در سفر به عربستان، پيام اسد در خصوص شرايط كنوني منطقه و مناظرات موجود در شوراي امنيت درباره تحقيقات ترور حريري را به اطلاع عبدالله، پادشاه عربستان رساند.
وي در سفر به قطر در جمع خبرنگاران گفت: قطعنامهي حاضر پيش از انتشار گزارش تحقيقات سازمان ملل در واشنگتن، پاريس و لندن تدوين شده است. قطعنامهي شوراي امنيت براي لطمه زدن به سوريه تدوين شده نه براي كشف حقيقت در ترور حريري.
معلم در عين حال اضافه كرده است، سوريه به رغم ضعفهاي قانوني و سياسي در گزارش كميسيون تحقيق به همكاري خود با بازرسان سازمان ملل ادامه ميدهد.
بشار اسد خواستار تشكيل يك كميتهي قضايي به منظور بررسي ترور حريري شده است.
اين دستور به منظور كاهش دادن اتهامات عليه سوريه مبني بر عدم همكاري كامل با سازمان ملل، در پي درخواست مهليس از سوريه براي انجام تحقيقات داخلي و كمك به پيدا كردن عامل اصلي ترور، صورت گرفته است.
عمر كرامي نخست وزير سابق لبنان نيز با ابراز ترديد نسبت به اينكه كشورهاي بزرگ در تلاش براي كشف حقيقت حادثهي ترور رفيق حريري باشند، گفت: پيش بيني ميشود تحقيقات دتلف مهليس سالها به طول بيانجامد و در طول اين سالها همهي ما تحت فشار باشيم.
وي كشورهاي بزرگ را به سوء استفاده از قطعنامهي 1595 كه براي اجراي قطعنامهي 1559 به منظور اعمال فشار عليه سوريه و تاثير بر گروههاي مقاومت در عراق، فلسطين و لبنان صادر شده، متهم كرد و گفت: ما ميگوييم كه از نظر حقوقي تحقيقات بايد كاملا سري باشد. قانون جزايي تنها در لبنان نيست؛ بلكه در سراسر جهان وجود دارد. انجام تحقيقات سري به نفع صاحبان پروندهي حريري و همچنين خود ترور است.
از سوي ديگر، دولت سوريه آمريكا را متهم به حملهي نظامي به خاك اين كشور از طريق عراق كرد كه به اين ترتيب با تلاش دولت بوش براي تشديد فشارها بر حكومت بشار اسد، به نظر ميرسد بحران ديپلماتيك موجود به اين وسيله تشديد شود.
سرلشگر امين سليمان، فرماندهي ارتش سوريه گفت: حملهي آمريكاييها به سوريه منجر به مرگ حداقل دو تن از محافظان مرزي و زخمي شدن تعداد زيادي از آنها شده است. قرار است شكايت رسمي به سفارت آمريكا در دمشق ارسال شود.
حزب ملي دموكرات سوريه استعفاي اسد و عطري را خواستار شد.
پايگاه اينترنتي المحيط نيز گزارش داد: رياض الترك، عضو كميتهي مركزي حزب ملي دموكرات سوريه، از احزاب مخالف اين كشور استعفاي بشار اسد، رييس جمهور و ناجي عطري، نخست وزير سوريه را خواستار شد. وي اين اقدام را در خروج سوريه از تنگناهاي موجود موثر دانست.
پارلمان سوريه نيز از گزارش دتلف مهليس انتقاد كرد و اين گزارش را مغاير با قانون دانست كه با هدف دستيابي به مقاصد سياسي صورت گرفته و كشف حقيقت در پروندهي حريري هدف آن نبوده است.
الوطن نيز به نقل از ديپلماتهاي اتحاديهي عرب نوشت: در حال حاضر مذاكراتي بين سوريه، مصر، عربستان، و الجزاير از يك سو و روسيه و چين از سوي ديگر به منظور دستيابي به اشتراك نظري با ديدگاههاي غربيها درخصوص قطعنامهاي كه قرار است امروز در جلسهي شوراي امنيت دربارهي سوريه مطرح شود، در جريان است.
در اين مذاكرات تلاش ميشود تا قطعنامهي امروز شوراي امنيت عليه سوريه تعديل شود. به گفتهي اين مقامات، كشورهاي مذاكره كننده با ذكر كلمهي "تحريم" و يا "تهديد" مخالفند و در مقابل خواهان همكاري كامل سوريه با كميتهي مهليس، ارايهي تمامي تسهيلات و معرفي افراد مورد نظر به كميتهي تحقيقات هستند.
يك مسوول سوري نيز اظهار داشت كه هماهنگي دو گزارش دتلف مهليس و گزارش تريه رود لارسن، رييس هيات نظارت بر اجراي قطنامهي 1559 يكي از دلايل اصلي بحران روابط سوريه و آمريكا است.
وي خاطرنشان كرد: به منظور دستيابي به راهحل مناسب در اين زمينه بايد گزارش مهليس و لارسن را در كنار ديگر اختلافات سوريه و آمريكا بررسي كنيم؛ چرا كه واشنگتن از هر دو گزارش براي اعمال فشار عليه دمشق استفاده ميكند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات