• شنبه / ۲۳ مهر ۱۳۸۴ / ۱۵:۳۴
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 8407-11296

/همه‌پرسي قانون اساسي عراق/ گفت‌وگوهاي ايسنا با نمايندگان گروههاي سياسي عراقي درتهران: محسن حكيم:حضور گسترده‌ دراين عرصه، درنهايت به نفع ملت عراق تمام مي‌شود

/همه‌پرسي قانون اساسي عراق/
گفت‌وگوهاي ايسنا با نمايندگان گروههاي سياسي عراقي درتهران:
محسن حكيم:حضور گسترده‌ دراين عرصه، درنهايت به نفع ملت عراق تمام مي‌شود

مردم عراق صبح امروز (شنبه) براي شركت در همه‌پرسي قانون اساسي كشورشان در مراكز راي گيري حاضر و به پاي صندوق‌هاي راي رفتند؛ انتظار مي‌رود بيش از ‌80 درصد از مردم واجد شرايط در اين همه پرسي شركت كنند، تعداد راي دهندگان واجد شرايط ‌15 ميليون و ‌568 هزار و ‌702 تن است و انتظار مي‌رود كه تعداد ‌11 ميليون تن در اين همه پرسي شركت كنند.همچنين‌6000 مركز اخذ راي و نزديك به ‌30 هزار صندوق اخذ راي براي كسب آراي ملت عراق در نظر گرفته شده است.
حضور نزديك به ‌1200 روزنامه‌نگار براي پوشش اين روند سياسي در عراق كه ‌10 ساعت به طول مي انجامد، هم‌چنين نظارت بيش از ‌170 هزار تن ناظران محلي و نمايندگان جناح‌هاي سياسي و 700 ناظر بين‌المللي، همگي از اهميت اين صفحه از كتاب تاريخ سياسي عراق جديد حكايت مي‌كند، ضمن آن‌كه تنش امنيتي خاصي كه باعث ايجاد خللي در روند اين همه‌پرسي باشد نيز تا اين لحظه رخ نداده است.
ظاهرا غير از اندكي مخالفت‌هاي صورت گرفته با اين همه‌پرسي از جانب گروه‌هاي مختلف عراقي با انگيزه‌هاي متفاوت، اغلب عراقيان در اين همه‌پرسي شركت كرده‌اند؛ به هر صورت اين همه‌پرسي و نتيجه‌ي آن براي بسياري از كارشناسان مسايل خاورميانه حايز اهميت است و حتي مي‌توان آن را نقطه‌ي عطفي در تاريخ سياسي عراق معاصر دانست.
آن‌چه در پي مي‌آيد حاصل گفت‌وگوهاي خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با محسن حكيم، شوكت بامرني، ناظم دباغ، ماجد غماض و سيد محمد صادق حسيني در خصوص"همه‌پرسي قانون اساسي عراق" است.

محسن حكيم:
حضور گسترده‌ي مردم عراق در اين عرصه، در نهايت به نفع خودشان تمام خواهد شد

مشاور سياسي رييس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق خاطرنشان كرد كه حضور گسترده‌ي مردم عراق در همه‌پرسي قانون اساسي اين كشور در نهايت به نفع خودشان تمام خواهد شد.

سيد محسن حكيم، مشاور سياسي رييس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در پيش‌بيني نتيجه‌ي همه پرسي قانون اساسي عراق كه امروز (شنبه) در اين كشور در حال برگزاري است، اظهار داشت: با توجه به حضور پرشور و يكپارچه‌ي ملت عراق در اين عرصه، پيش‌بيني مي‌شود كه شاهد تصويب قانون اساسي عراق طي اين همه‌پرسي باشيم.

وي افزود: تمامي اخبار و اطلاعات از استقبال گسترده‌ي ملت عراق از اين همه‌پرسي خبر مي‌دهد كه جداي از نتيجه‌ي اين همه‌پرسي كه با اهميت نيز است، آن‌چه كه بيشتر حايز اهميت است، اين‌كه چنين استقبال يك‌پارچه و همه‌جانبه‌اي در طول تاريخ عراق بي‌سابقه بوده است و ما آن را به فال نيك مي‌گيريم.

مشاور سياسي رييس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق با بيان اين‌كه اين مرحله از تاريخ سياسي عراق در حكم اتمام يك مرحله‌ي مهم از فرآيند سياسي اين كشور است، ادامه داد: حضور گسترده و پرشور ملت عراق پاي صندوق‌هاي راي، پاسخي بسيار خوب براي تروريست‌هاست كه با بالابردن حجم تهديدات و حملات تروريستي قصد كاهش مشاركت ملت در اين فرآيند مثبت را داشتند.

حكيم هم‌چنين با اشاره به اين‌كه حضور گسترده‌ي مردم عراق در اين عرصه، در نهايت به نفع خودشان تمام خواهد شد، درباره‌ي رويكرد اقليت‌هاي مختلف عراقي به اين موضوع گفت: با توجه به اين‌كه اقليت‌ها حداقلي از جمعيت عراق را تشكيل مي‌دهند، لذا در اين خصوص نمي‌توانند به نظر و مقصود بافت اصلي عراق، لطمه‌اي وارد كنند.

وي در ادامه اظهار داشت: 95 درصد نخبگان سياسي عراق با اين قانون كاملا موافقت‌اند، شيعيان و كردها نيز مشكلي با آن ندارند و برادران اهل تسنن نيز در خصوص آن به چند دسته تقسيم مي‌شوند، برخي از آن‌ها هم‌چون شوراي همبستگي عراق با برخي شيوخ عشاير، قانون اساسي فعلي را قبول دارند.

مشاور سياسي رييس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق افزود: عده‌اي ديگر دعوت به مشاركت در اين فرايند همه‌پرسي مي‌كنند براي گفتن نه كه اين هم خود پيشرفتي در مواضع است،‌ چرا كه در انتخابات پيشين شاهد تحريم بوديم ولي الان به مشاركت در روند سياسي دعوت مي‌شود.

حكيم گفت: البته برخي از گروه‌ها به ويژه تروريست‌ها و بعثي‌ها مردم را به عدم مشاركت در اين روند سياسي دعوت مي‌كنند تا مشاركت نشود كه با توجه به شور و جنب‌وجوشي كه در صحنه‌ي تحولات عراق شاهديم، فكر مي‌كنيم، عليرغم فشارهاي بسيار اكثريت ملت عراق در اين روند شركت مي‌كنند.

وي در ارتباط با آينده‌ي عراق كه به وسيله‌ي قانون اساسي مورد راي در اين همه‌پرسي رقم خواهد خورد، ادامه داد: ما در اين قانون اساسي براي نخستين بار در طول تاريخ عراق با محوريت مردم عراق مواجه هستيم، ضمن اعطاي آزادي‌هاي وسيع به ملت عراق در سطوح مختلف، حكومت نهادها و سازمان‌هاي مردمي به جاي افراد خاص از ديگر خصوصيات اين قانون است.

مشاور سياسي رييس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق نتيجه گرفت:‌ علاوه بر موارد مذكور مسايل بسياري وجود دارد كه ما را به اين نتيجه مي‌رساند كه قانون اساسي فعلي عراق، از بهترين قوانين طول تاريخ اين كشور است و به نظر مي‌رسد آغاز به كار دولت جديد بر مبناي آن فصل جديدي را در صحنه‌ي عراق طي روزها، ماه‌ها و سال‌هاي آتي بگشايد.

حكيم در خصوص اوضاع امنيتي عراق در حاشيه‌ي همه‌پرسي قانون اساسي اين كشور اظهار داشت: اوضاع امنيت نسبت به انتخابات پيشين خيلي بهتر است و تا اين لحظه هيچ مشكل خاصي در برگزاري همه‌پرسي قانون اساسي از عراق گزارش نشده است و اوضاع كاملا تحت كنترل است.

وي هم‌چنين گفت: 19 خودوري بمب‌گذاري شده در عراق نيز شناسايي و خنثي شدند كه علاوه بر اين مساله چندين تله‌ي انفجراي نيز در محل‌هاي اخذ راي وجود داشت كه به حمدالله عمليات كشف و خنثي‌سازي در مورد آن‌ها نيز انجام گرفت كه تمام اين موارد از توان و آمادگي مناسب نيروهاي جديد امنيتي در عراق حكايت مي‌كند.

نماينده‌ي حزب دموكرات عراق در تهران:
اغلب قوميت‌هاي عراقي به موفقيت قانون اساسي در همه‌پرسي اميدوار هستند

نماينده‌ي حزب دموكرات عراق در تهران اظهار اميدواري كرد كه پس از كسب نتيجه‌ي مثبت در همه‌پرسي عراق و تشكيل دولت پايدار، حكومتي فدرال، آزاد و دموكرات براي تمام اقوام عراقي محقق شود.

دكتر شوكت بامرني، نماينده‌ي حزب دموكرات عراق در كشورمان در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در پيش‌بيني نتيجه‌ي همه پرسي قانون اساسي عراق كه امروز (شنبه) در اين كشور در حال برگزاري است، اظهار داشت: پيش‌بيني كه از روند همه‌پرسي قانون اساسي در عراق دارم، پيش‌بيني مثبت است كه اميدوارم محقق هم بشود.

وي در ارتباط با رويكرد قوميت‌هاي مختلف به موضوع همه‌پرسي قانون اساسي در عراق، افزود: تا كنون و با توجه به اخبار و اطلاعاتي كه از طريق رسانه‌ها دريافت مي‌كنيم، تنها چيزي كه خودنمايي مي‌كند، حضور پرشور و با اشتياق ملت عراق براي شركت در اين همه‌پرسي است.

نماينده‌ي حزب دموكرات عراق در كشورمان ادامه داد: نگاه تمامي احزاب و قوميت‌ها غير از برخي اقليت‌هاي كوچك، به موضوع همه‌پرسي قانون اساسي عراق‌، كاملا مثبت است و همگي ضمن انداختن راي "آري" در صندوق به موفقيت قانون اساسي در اين آزمون اميدوار هستند.

دكتر بامرني درباره‌ي در ارتباط با آينده‌ي عراق كه بر اساس قانون اساسي اين كشور رقم خواهد خورد، گفت: به هر حال با توجه به استقبال همه‌جانبه‌ي ملت عراق از اين همه‌پرسي، اميدواريم كه پس از كسب نتيجه‌ي مثبت و تشكيل دولت پايدار، حكومتي فدرال، آزاد و دموكرات براي تمام اقوام عراقي محقق شده و به ارمغان آيد.

ناظم دباغ:
با اجراي اين قانون، عراق به سوي صلح و ثبات پيش خواهد رفت

نماينده‌ي اتحاديه‌ي ميهني كردستان عراق در تهران معتقد است كه در صورت تصويب و اجراي قانون اساسي عراق، اين كشور به سوي استقرار صلح و ثبات حركت خواهد كرد.

ناظم دباغ، نماينده‌ي اتحاديه‌ي ميهني كردستان عراق در تهران در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در پيش‌بيني نتيجه‌ي همه پرسي قانون اساسي عراق كه امروز (شنبه) در اين كشور در حال برگزاري است، اظهار داشت: پيش‌بيني مي‌كنم كه اكثريت ملت عراق در اين همه‌پرسي و به قانون اساسي عراق راي "آري" و مثبت دهند.

وي درباره‌ي رويكرد قوميت‌هاي مختلف نسبت به اين همه‌پرسي افزود: اغلب قوميت‌هاي عراقي در خصوص اين موضوع يعني همه‌پرسي قانون اساسي كشورشان، رويكردي مثبت دارند و هر چند كه در هر عرصه و در هر برهه‌اي از زمان مخالفاني نيز وجود دارند ولي از آن‌جايي كه در اين عرصه مخالفان اقليتي ناچيز هستند، مخالفت‌شان تاثير چنداني بر روند انتخابات نخواهد داشت.

نماينده‌ي اتحاديه‌ي ميهني كردستان عراق در تهران ادامه داد: بنابراين پيش‌بيني مي‌شود كه با توجه به اين‌كه اكثريت ملت عراق با قانون اساسي كشورشان موافق هستند، اين همه‌پرسي با اكثريت مطلق و حداقل با 80 درصد كل آرا به نتيجه‌ي مثبت منجر و ختم شود.

دباغ در ارتباط با آينده‌ي عراق كه بر اساس قانون اساسي مدون اين كشور ترسيم خواهد شد، گفت: در شرايط كنوني و با توجه به قراين و شواهد، قطعا اين همه‌پرسي به نفع قانون اساسي تمام خواهد شد كه در صورت كسب راي مثبت، اجراي اين قانون توسط دولت آيندهقطعي است.

وي خاطرنشان كرد: در صورت اجراي تمام و كمال اين قانون كه با اكثريت آراي ملت عراق به تصويب رسيده است، عراق به سوي استقرار صلح و ثبات بيشتر پيش خواهد رفت، ضمن آن‌كه حقوق تمامي مردم و قوميت‌هاي عراقي در اين قانون لحاظ شده است.

ماجد غماض:
ملت عراق اين مرحله از تاريخ سياسي‌شان را نيز با موفقيت پشت سر مي‌گذارند

نماينده‌ي مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق در تهران گفت كه ملت عراق،‌ همه‌پرسي قانون اساسي در كشورشان را نيز چون ساير مراحل تاريخ سياسي اين كشور، با موفقيت پشت سر خواهند گذارد.

ماجد غماض، نماينده‌ي مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق در تهران در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)‌ با اشاره به همه پرسي قانون اساسي عراق كه امروز در اين كشور در حال برگزاري است اظهار داشت: آخرين اخبار و اطلاعات از حضور گسترده و صف‌هاي فشرده‌ي ملت عراق براي شركت در اين همه‌پرسي حكايت دارد.

وي افزود:‌ حتي در مناطق سني‌نشين از قبيل موصل يا فلوجه، ملت عراق استقبالي چشم‌گير را از اين همه‌پرسي داشته‌اند و عليرغم برخي تهديدات فعلا هيچ مشكل خاصي در جريان راي‌گيري صورت رخ نداده و نسبت به دفعات پيشين عمليات‌هاي مسلحانه نيز بسيار كاهش يافته‌اند.

نماينده‌ي مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق در تهران در ارتباط با رويكرد قوميت‌هاي مختلف عراقي به موضوع همه‌پرسي قانون اساسي اين كشور، گفت: همه‌ي اقوام عراقي از قبيل شيعه، كرد، سني و ساير اقليت‌ها به صورت حداكثري و پرشور براي شركت در اين همه‌پرسي اعلام آمادگي كرده‌اند و امروز نيز به وضوح اين شور شركت در انتخابات را مي‌توان مشاهد كرد.

غماض ادامه داد: عليرغم تحركات برخي جريانات سياسي براي تحريم اين موضوع ملي و تشويق براي شركت نكردن در اين همه‌پرسي، آن‌گونه كه تا كنون مشخص است، استقبال بي سابقه‌اي از اين همه‌پرسي صورت گرفته و ما معتقديم كه مخالفان با اين حركت ملي تنها صدايي بلند داشته ولي هيچ‌گونه پايگاه مردمي يا محبوبيتي نداشته و ندارند.

وي درباره‌ي اين‌كه عراق آينده بر اساس قانون اساسي فعلي اين كشور چگونه ترسيم شده است؟ خاطرنشان كرد: قانون اساسي عراق به گونه‌اي تنظيم شده كه همه‌ي قوميت‌هاي عراقي را با هر گرايشي به حق‌شان مي‌رساند و در واقع اين مساله موضوعي بسيار با اهميت است كه باعث مي‌شود در مرحله‌ي آتي دولتي مقتدر با انتخابات براي چهار سال اداره‌ي امور را به دست گيرد و اين فرصتي مناسب براي دولت‌مردان عراقي خواهد بود تا به حل هر چه بهتر مشكلات ملت عراق بپردازند.

نماينده‌ي مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق در تهران در پايان در پيش‌بيني نتيجه‌ي همه‌پرسي قانون اساسي عراق گفت: پيش بيني مي‌كنم كه اين مرحله از تاريخ سياسي عراق نيز با موفقيت تمام پشت سر گذاشته شود.

يك تحليل‌گر مسايل دنياي عرب:
برخي گروه‌هاي عراقي در خصوص اين همه‌پرسي بر سر دوراهي قرار گرفته‌اند

يك تحليلگر مسايل دنياي عرب معتقد است كه در شرايط كنوني و به واسطه‌ي استفاده‌ي دوگانه‌اي كه ممكن است از نتيجه‌ي راي مثبت همه‌پرسي قانون اساسي در عراق به دست آيد،‌ برخي گروه‌هاي سياسي اين كشور در خصوص اين همه‌پرسي بر سر يك دوراهي قرار گرفته‌اند.

سيد محمد صادق حسيني، تحليلگر مسايل دنياي عرب و جهان اسلام در مركز گفت‌وگوي تمدن‌ها در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در پيش‌بيني نتيجه‌ي همه پرسي قانون اساسي عراق كه امروز (شنبه) در اين كشور در حال برگزاري است، اظهار داشت: در حال حاضر صاحب‌نظران عراقي بر سر يك دو راهي قرار دارند.

وي افزود: امروز صاحب‌نظران و نخبگان عراقي در جايي قرار دارند كه از سويي براي خروج از بحران فعلي كشورشان و بهبود مسايل امنيتي يا حتي بحث طي رها خروج بيگانگان از عراق، ناگزير از شركت در چنين انتخاباتي هستند، از سوي ديگر هم برخي از گروه‌هاي عراقي كه بخشي از آن‌ها را گروه‌هاي شيعي تشكيل مي‌دهند، با شركت در اين همه‌پرسي مخالفت دارند، چرا كه آن را نهايتا در راستاي منافع اشغال‌گران تصوير مي‌كنند.

اين تحليلگر مسايل دنياي عرب با بيان اين‌كه عليرغم تمامي نظرات اعلام شده از سوي رسانه‌ها بين نخبگان عراقي براي شركت در اين همه‌پرسي تشكيكاتي اساسي وجود دارد، ادامه داد: حتي گروه‌هايي اين سوال را طرح مي‌كنند كه آيا در صورت شركت در اين همه‌پرسي در واقع امنيت براي‌مان به ارمغان خواهد آمد؟ يا اين‌كه اين همه‌پرسي به عنوان محملي براي تداوم حضور اشغال‌گران خواهد شد؟

وي در ادامه اظهار داشت: مي‌توان چنين نتيجه گرفت كه آرايش نيروها در خصوص اين همه‌پرسي در عراق بي‌سابقه است، چرا كه حتي برخي گروه‌هاي شيعه در كنار اهل تسنن ايستاده و مواضع‌شان با آن‌ها هم‌خواني‌هايي را دارد، به هر صورت، از آن‌جايي كه در اين مساله مواردي از ترديدات وجود دارد، برخي گروه‌هاي عراقي در خصوص آن با يك دو راهي دشوار مواجه شده‌اند.

اين تحليلگر مسايل دنياي عرب با بيان اين‌كه اكثريت ملت عراق در اين همه‌پرسي شركت خواهند كرد، گفت: اگر هم به دلايل امنيتي مشكلاتي براي حضور اكثريت مردم در اين انتخابات ايجاد شود، به دليل تاكيد شخص جورج بوش بر لزوم كسب نتيجه‌اي مثبت از اين همه‌پرسي،‌ مسلما آن‌چه از صندوق‌ بيرون مي‌آيد، "آري" خواهد بود.

حسيني درباره‌ي آينده‌ي عراق كه بر اساس قانون اساسي اين كشور رقم مي‌خورد افزود: در حال حاضر دو خطر آينده‌ي عراق را تهديد مي‌كند: نخست خطر تقسيم و تجزيه‌ي اين كشور به سه بخش است و ديگر از بين رفتن امنيت اجتماعي در اين كشور و به راه‌افتادن درگيري‌هاي داخلي و قومي كه بررسي آخرين تحولات آمريكا مبني بر وارد آوردن فشارهايي براي خروج نيروهاي آمريكايي از عراق نيز در اين خصوص مزيد علت خواهد بود.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha