• جمعه / ۱۱ شهریور ۱۳۸۴ / ۱۱:۵۵
  • دسته‌بندی: سیاسی2
  • کد خبر: 8406-04636
  • خبرنگار : 71132

ميزگرد بررسي تخلفات سياسي دانشجويان/2/ «ظرافت فعاليت سياسي در دانشگاه بسيار بالاست»

ميزگرد بررسي تخلفات سياسي دانشجويان/2/
«ظرافت فعاليت سياسي در دانشگاه بسيار بالاست»

در ادامه‌ي ميزگرد ايسنا، مرتضي اصلاح‌چي، دبير انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه علامه اظهار داشت: اصل هزينه دادن را در كار سياسي قبول دارم، زماني كه ما در اين فضا كار سياسي مي‌كنيم با علم به اين است كه با توجه به فضاي سياسي كشور امكان دادن هزينه خيلي بالاست. بدون تعارف بگويم، كساني كه وارد انجمن اسلامي مي‌شوند يا درون دانشگاه كار سياسي مي‌كنند پي هزينه دادن را به تنشان ماليده‌اند، اما زماني كه با من اين برخورد مي‌شود، دانشجويي كه تازه وارد دانشگاه شده و هنوز با فضاي دانشگاه آشنا نيست، وقتي مي‌بيند با دانشجويي كه كار سياسي مي‌كند برخورد مي‌شود به سمت انفعال مي‌رود و طبيعي است كه توجهي به مسايل سياسي نداشته باشد. اين مساله به نوعي تناقض بين حرف و عمل مسوولان سياسي را نشان مي‌دهد. مقامات سياسي كشور مي‌گويند دانشگاه بايد سياسي باشد اما عمل آنها به سمتي مي‌رود كه دانشگاه از فضاي سياسي و عمل سياسي فاصله بگيرد. اگر ما مي‌خواهيم دانشگاه‌هاي كشورمان به لحاظ سياسي پويا و بالنده باشند بايد اين ظرفيت را داشته باشيم كه يكسري نقدهايي را بپذيريم، حتي اگر نقدها اساسي باشد.

وي افزود: اين حق من است كه حتي قانون اساسي را نقد كنم يا اينكه تقاضاي رفراندوم كنم، اما چند سال پيش مطرح شدن چنين بحث‌هايي، با فعالان دانشجويي برخوردهاي هم صورت گرفت. آيا اين جرم است؟ تخلف است؟ با اين مسايل سليقه‌يي برخورد مي‌شود، يعني جرياني كه داراي قدرت است و به نوعي شريان‌هاي سياسي كشور را در دست دارد، بدون تعارف به هيچ وجه پذيراي نقد نيست، با وجود اينكه اين نقدها در بسياري موارد سازنده است.

ـــــــــــ دانشجويان را تبرئه نمي‌كنم اما ...

اصلاح‌چي گفت: وقتي با دانشجويان اين گونه برخورد مي‌شود، به دليل سن‌شان و ويژگي‌هاي اين سن خاص دچار احساسات مي‌شوند و عكس‌العمل نشان مي‌دهند. دانشجويان را تبرئه نمي‌كنم، نمي‌گويم تمام كارهايشان صد در صد درست است و تمام اعمال آنها حقانيت است، اما بايد در نظر بگيريم كه بسياري مسايلي كه در فضاي دانشگاه پيش آمده به خاطر اعمال نظرهاي سليقه‌يي است كه از خارج از دانشگاه به فضاي دانشگاه تحميل مي‌شود.

وي هم‌چنين درباره‌ي مرجع رسيدگي به تخلفات، گفت: ما نمي‌توانيم بپذيريم كه دادگاه‌هايي كه به جرايم عمومي رسيدگي مي‌كنند به تخلفات خاص هم رسيدگي كنند، اين عقلاني نيست كه با همان شيوه‌اي كه با يك قاتل و دزد برخورد مي‌شود با يك دانشجو رفتار شود. برخي اوقات دانشجو به خاطر نوشتن مقاله‌اي، صحبت در يك تجمعي و فعاليتي بازداشت مي‌شود و او را با دستبند از جلوي دانشگاه مي‌برند و در دادگاه به خاطر اقرارهايي كه درباره‌ي نحوه‌ي اخذ آنها حرف‌هاي زيادي زده مي‌شود، محكوم مي‌شود. اين به نظر من نه به لحاظ اخلاقي درست است و نه قانوني.

دبير انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه علامه ادامه داد: با توجه به اينكه عملكرد سياسي دانشجويان در فضاي دانشگاه صورت مي‌گيرد، منطقي است كه با اين دانشجويان در كميته‌هاي انضباطي برخورد شود. اگر كميته‌هاي انضباطي وظيفه‌اي بر دوش دارند كه به تخلفات سياسي در دانشگاه بپردازند پس برخوردهاي خارج از دانشگاه چيست؟ اگر قرار است از خارج از دانشگاه برخورد شود كميته‌ي انضباطي اين وظيفه را برعهده نداشته باشند. دانشجوي ما دچار سردرگمي شده است. اگر كميته‌ي انضباطي اين وظيفه را بر دوش دارد كه رسيدگي كند، طبيعي است نبايد از طرف دستگاه قضايي اقدام شود.

وي خاطر نشان كرد: اگر مي‌خواهيم فضاي دانشگاه پوينده و به لحاظ سياسي فعال باشد بايد اين برخوردها درون دانشگاه صورت بگيرد و به نظر من كميته‌هاي انضباطي بايد به اين امر بپردازند. گاهي اوقات دانشجويي دچار تخلف مي‌شود، به خاطر اينكه دانشجو حد خود را بداند بايد با او برخورد شود تا مشخص شود چارچوب‌ها چيست ولي چارچوب نبايد خطوط فكري جريان خاصي باشد. متاسفانه در كشور ما چارچوب‌هايي كه به عنوان قانون مطرح مي‌شود و عمدتا قوانين نانوشته‌اي هستند، بعضا اعتقادات و باورهاي يك جريان فكري – سياسي خاص است. چارچوب‌ها بايد ملي باشد مثل حفظ امنيت ملي و منافع كشور. اينها مي‌تواند چارچوب‌هايي باشد كه با توجه به آنها ساز و كارهاي سياسي شفاف شود. بدين ترتيب اگر اين حدود مشخص شود و بپذيريم كساني كه در اين كشور فعاليت و زندگي مي‌كنند، اين حق را دارند كه حتي به صورت بنيادين نقد كنند، بالاجبار از افراط و تفريط خارج مي‌شوند.

در ادامه‌ي ميزگرد، دكتر برخورداري يادآور شد: در مرجع رسيدگي به تخلفات به عقب برنگرديم، اين قضيه از سال گذشته توسط كشور، مسوولان و قوه‌ي قضاييه پذيرفته شده است كه به جرايم دانشجويان در كميته‌هاي انضباطي رسيدگي شود، در اكثر موارد هم عمل شده است. ما فقط بايد به اين سمت برويم كه ديگران را هم قانع كنيم كه اين قضيه قطعيت پيدا كند.

بيگدلي نيز اظهار داشت: البته توافقي كه بين قوه‌ي قضاييه و دانشگاه‌ها شده زياد در چارچوب قانون هم نيست.

برخورداري گفت: قوه‌ي قضاييه مي‌تواند اين بخش از اختياراتش را تفويض كند و خلاف قانون نيست.

بيگدلي نيز بيان كرد: بايد ديد احتمالا ما آخر سر هر چه بحث مي‌كنيم دوباره به اختلافات نظري بر سر آزادي بيان مي‌رسيم. ما دانشجوها تمام مشكل‌مان در اين چند سال اين بود كه نتوانستيم فضاي صميميت با نظام را ايجاد كنيم كه وقتي حرفي مي‌زنيم از سر دلسوزي است، بايد بپذيريم كه عملكرد ما اين را نشان نداد. فضاي دانشگاه بعد از كوي دانشگاه و برخوردهاي افراطي رو به خمودگي رفت.

ـــــــــــــ اين تقصير ماست

مسوول بسيج دانشجويي دانشگاه امام صادق(ع) ادامه داد: هر جا دانشجو تجمع دارد اولين دغدغه‌ي نظام، امنيتي است. اين تقصير ماست، فضا را به جايي برديم كه تا تجمع مي‌كنيم فضا امنيتي و راديكال مي‌شود و گروه‌هاي افراطي غلبه مي‌كنند، مثلا انصار حزب‌الله يك كاري مي‌كند و كسي با پيش‌فرض خود، زود اين را به نظام پيوند مي‌زند و مي‌گويد پس نظام با من اين طور برخورد مي‌كند.

وي افزود: ما خودمان در ايجاد بسياري از اين فضاها موثريم و بعضا بي‌انصافي مي‌كنيم، تجمعات 16 آذر هر سال را ببينيد! چه از دهان ما در مي‌آيد كه نمي‌گوييم، گروه‌هايي با ديدگاه كمونيستي مي‌آيند، حتي در برخي از دانشگاه‌ها اين گروه‌ها نشريه هم دارند. در علم و صنعت چقدر نشريات به مسلمات اخلاقي و موازين انساني توهين مي‌كنند و از نظر من عملا مجله‌ي خلاف اخلاق است ولي كسي برخورد نمي‌كند. به نظر من در ايجاد عدم اطمينان خودمان مقصر بوديم، كما اينكه خيلي از تجمعاتي كه از طرف طيف‌هايي كه از نظر شما به نظام نزديك‌ترند، با اين خشونت‌ها همراه نيست، در حالي كه حرف‌هاي تندتر و نقدهاي جدي‌تري به قوه‌ي قضاييه، صدا و سيما و خيلي جاهاي بالاتر مي‌شود، ولي اين برخوردها نمي‌شود. بعضي از تشكل‌هاي دانشجويي نتوانستند اين فضا را ايجاد كنند.

بيگدلي هم‌چنين گفت: البته بسياري از كساني كه در اين تجمع‌ها شركت مي‌كنند، از سر دلسوزي و من‌باب نصحيت نمي‌آيند، مي‌آيند كه آشوب به پا كنند. در بسياري از تجمعات كه من خودم حضور فعال در آنها داشتم، تقصير ما بود، اولين سنگ را ما مي‌زنيم و بدترين توهين‌ها را ما مي‌كنيم. مثال آن مراسم 16 آذر امسال بود كه بعد از مراسم دانشجويان هر چه خواستند گفتند.

وي گفت: اينكه شما مي‌گوييد نبايد با دانشجو مثل قاتل برخورد شود، اينجا بحث عمل است. در مقام نظر از نظر فقهي، انساني و اسلامي حق ندارند به متهم به قتل هم توهين كنند. حتي مثلا كسي كه اجراي حد مي‌كند حق توهين ندارد، اين را به نظام تعميم ندهيد. من هم مي‌دانم كه بد برخورد مي‌شود، اينها در مقام اجراست، به نفع خودمان ضبط نكنيم. ما هم چنين برخورد‌هايي را به شدت محكوم مي‌كنيم. ولي بد نيست كه آماري بدهيد كه چند نفر از دانشجويان مظلوم، يا بدون محاكمه كه نه جرم و نه تخلفي مرتكب شده‌اند در زندان هستند يا چند نفر از تحصيل منع شده‌اند، بعد مقايسه كنيد كه در طيف‌هاي مخالف چند نفر اخراج شدند، چند نفر زندان هستند. مثلا در حادثه‌ي خوابگاه علامه طباطبايي، با اين طرف برخورد شديدتري شد، البته درست هم هست. اين اشتباه بوده كه در آن حادثه كسي به اسم نظام برخورد غير انساني مي‌كند. چند تا از دوستان ما آنجا كتك خوردند، خيلي از آنها از خيلي چيزها محروم هستند. اگر منصفانه نگاه كنيد، به نظرم ما اگر اين دو طيف افراطي را از طرفين كنار بگذاريم، بقيه در چارچوب صحبت مي‌كنند.

ـــــــــــ بايد فضا را اصلاح كنيم

بيگدلي گفت: چه چيزي مي‌خواستيم در روزنامه‌هاي به قول ما زنجيره‌يي به شوراي نگهبان بگوييم و نگفتيم؟! من خودم بزرگ‌ترين منتقد سياست‌هاي صدا و سيما هستم، ولي وقتي مي‌گويم صدا و سيما كاري را اشتباه انجام داده، از سر دلسوزي مي‌گويم، معتقدم نظام اهدافي داشت، قرار بود ما به جايي برسيم ولي شما كوتاه مي‌آييد. در عرصه‌ي عمل هم زياد شكاف بين عمل و حرف سياستمداران رده‌ي اول كشور وجود ندارد. اين بد سليقگي و بد عمل كردن ماست، اين اشتباهات دست به دست هم داده و اين فضا را ايجاد كرده است و راه‌حل اين است كه فضا را اصلاح كنيم.

به گزارش خبرنگار سياسي ايسنا، در ادامه‌ي ميزگرد، عابديني اظهار داشت: اولويت اول اين است كه افراط‌ها كم شود. به طور مشخص اولين راهكار كم شدن دخالت نهادهاي امنيتي، قضايي و اطلاعاتي در دانشگاه است كه بيشترين ضربه را در سال‌هاي اخير به دانشگاه زده است. اين برخورد دانشجو و دادگاه ويژه‌ي دانشجويان شايد گامي به عقب باشد. اما اگر قرار باشد برخوردها اينگونه شود، مثلا در اين چند سالي كه دانشجو بودم بارها و بارها دوستانم را گرفتند، با خودم برخورد شده است ولي طرف مقابل مشخص نيست. اگر مي‌خواهد با دانشجو برخورد شود، نهاد يا دادگاهي باشد. چند وقت پيش شايد بيست دانشجو را گرفتند، به ما مي‌گويند پيگيري كنيد، خانواده‌اش نگران هستند، ما چه كار كنيم؟ سپاه يك اطلاعات دارد، ناجا يك اطلاعات دارد، يك وزارت اطلاعات وجود دارد، يك عده‌اي را منتسب به جاي ديگر مي‌كنند. ولي اگر تكليف ما مشخص شود مثلا مي‌گوييم نهاد محترم اين دانشجو گم شده و اطلاعات مي‌گيريم، درست است شما مي‌گوييد اين گامي به عقب است. ولي الان هرج و مرجي است، به هر حال اين فرد در ارگاني هست. ارگاني كه برخورد مي‌كند بايد مشخص شود و دخالت نهادهاي امنيتي و قضايي در دانشگاه كم شود تا افراط‌ها كاسته شود.

عابديني همچنين با انتقاد از كساني كه به قول وي مخالفت با خود را مخالفت با نظام مي‌دانند، گفت: چنين كساني مشخصا دارند ضد نظام تربيت مي‌كنند، شما مي‌گوييد كه به نيت‌ها بايد توجه كرد، ولي به هر حال روند و موضع‌گيري انجمن‌هاي اسلامي مشخص است و دلسوزي‌ها خيلي در انجمن‌هاي اسلامي بيشتر است.

ــــــــ هيات منصفه در دانشگاه

دبير سياسي انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تهران هم‌چنين اظهار داشت: البته ممكن است كميته‌ي انضباطي درست عمل نكرده باشد ولي ممكن است دليلش به ساختار كميته‌ي انضباطي برگردد كه به نظر من بايد اصلاح شود. خيلي وقت‌ها كميته‌ي انضباطي به ويژه در دانشگاه‌هاي حساس مي‌ترسند برخورد كنند، چرا كه حساسيت و واكنش‌هايي ايجاد مي‌شود، لذا عموما نمي‌خواهند وارد اين فاز شود. ساختار اين نهاد بايد دموكراتيك شود، هيات منصفه‌يي ايجاد شود كه دانشجو احساس كند از خودش است.

عابديني افزود: من دو سه سال نماينده‌ي دانشجوها در كميته‌ي ناظر بر نشريات دانشجويي دانشگاه تهران بودم، به اين كميته اعتماد زيادي هست، به اين دليل كه نمايندگاني از خود دانشجوها كه منتخب خودشان هستند در اين نهاد حضور دارند و ما بسياري اوقات مسايل را دوستانه حل مي‌كنيم. با آنها ارتباط داريم، خط قرمزها را مي‌دانيم و به دانشجويان منتقل مي‌كنيم. به قول آقاي خاتمي دم حكومت مشخص شود كجاست، كه دانشجو بفهمند پا را روي دوم آن نگذارد، اما متاسفانه اين مشخص نيست.

بيگدلي در اين ميان گفت: در اينكه نقص قوانين داريم با هم مشتركيم.

عابديني ادامه داد: مثلا در كميته‌ي انضباطي دو دانشجو وجود دارند كه محرمانه هستند و به انتخاب رياست دانشگاه صورت مي‌گيرد. اينگونه دانشجو خط قرمزها را نمي‌فهمد، آيين‌نامه هم بسيار كلي است. حتي نماينده و اساتيد هم محرمانه هستند و نمي‌دانيم كيست.

بيگدلي دوباره افزود: طبق آيين‌نامه محرمانه نيست، اين از آن دسته اموري است كه خودمان محرمانه‌اش كرديم!

برخورداري نيز گفت: عملا صد در صد محرمانه نيست.

عابديني اظهار داشت: اگر اين نماينده انتخابي باشد، دانشجو احساس مي‌كند كسي هست كه اينها موجه هستند، لذا اعتماد مي‌كند.

برخورداري گفت: فعلا به نظر مي‌رسد شما دانشجويان به كميته‌هاي انضباطي قانع هستيد.

عابديني افزود: درست است اگر بخواهيم بين بقيه‌ي نهادها انتخاب كنيم، اين را ترجيح مي‌دهيم. ولي معتقدم اگر بخواهيم اصلاح شود و دانشجويان اعتماد بيشتري كنند بايد وارد اين فازم شويم كه با وجود افراد انتخابي اين اعتماد بيشتر مي‌شود. بحث ديگر قانوني شدن فعاليت‌هاست، خيلي وقت‌ها در دانشگاه متاسفانه به قدري فضا بسته است كه فعاليت‌هاي غير قانوني زياد است. مثلا تشكل‌ها محدود هستند و مجوز به تشكل‌ها داده نمي‌شود.

وي ادامه داد: به قول اصلاح‌چي مثلا انجمن اسلامي با ديدگاه مشخص تجمعي مي‌گذارد و هر كسي مي‌آيد. مثلا چون كساني با ديدگاه كمونيستي مجوز برنامه ندارند و تشكل ندارند، در برنامه‌ي انجمن اسلامي مي‌خواهند حرف كمونيست‌ها را بزنند. آن وقت من دبير انجمن بايد از حرف آنها دفاع كنم، از نظر من هم قابل دفاع نيست اما من چه كنم كه به او مجوز نمي‌دهند و او تجمع مرا به هم مي‌ريزد و در تجمع من شعاري مي‌دهد كه از نظر من قابل قبول نيست. آزادي‌هايي بدهند و تشكل‌ها را قانونمند و شناسنامه‌دار كنند. من ارزشگذاري نمي‌كنم ولي روند كار را قانوني كنيم. به هر حال چنين ديدگاه‌هايي حضور دارند. درست است، نشرياتي با ديدگاه كمونيستي هم چاپ مي‌شود، اين براي من هم عجيب است كه با انجمن اسلامي اينقدر برخورد مي‌شود ولي با اينها برخورد نمي‌شود.

بيگدلي در اين بين به طنز گفت: بهتر است شما هم شناسنامه‌تان را باطل كنيد و آن طوري ادامه دهيد.

ــــــــــــــ ضرورت اثبات جرايم دانشجويان

عابديني افزود: بحث ديگر، اثبات جرايم است، در احكام اخيري كه در قضيه‌ي اعتراض به ردصلاحيت‌ها صادر شد، يك‌باره يك دانشجو را بدون طي مراحل با عنوان جرم شركت در تجمع غير قانوني محكوم مي‌كنند، در حالي كه خيلي وقت‌ها هم اتهامات قابل اثبات نيست، به طور سليقه‌يي كسي را احضار مي‌كنند.

بيگدلي در اين بين خطاب به رييس دانشگاه تربيت معلم گفت: آقاي دكتر! شما بايد پاسخگو باشيد.

ــــــــــ توجه به افكار عمومي دانشجويان

برخورداري اظهار داشت: من پاسخگو هستم. تا الان من رييس سه دانشگاه بودم، در مجامع هم مي‌گويم اگر حكمي در افكار عمومي دانشجويان، مردود باشد، مثلا حدود 10 نفر اين را بگويند، حكم را برمي‌گردانم. من تا از نظر قضايي اتهام احراز نشود نمي‌پذيرم، مگر اينكه خودش اعتراف كند، يا شاهد مستند باشد. البته دانشگاه‌هاي مختلف تفاوت دارند، به طور نسبي، سليقه‌يي است. من معتقدم بايد طوري باشد كه اگر دانشجو به دادگاهي در دادگستري شكايت برد و قاضي خواست رسيدگي كند مدارك كافي باشد كه او هم بتواند اين حكم را بدهد. من هنوز هم از كميته‌هاي انضباطي دفاع مي‌كنم، نه اينكه در آنجا اشتباه نمي‌شود ولي در مجموع دانشجو از برخوردهاي كميته‌ي انضباطي لطمه‌اي زياد نمي‌بيند.

در ادامه‌ي ميزگرد ايسنا، عابديني اظهار داشت: كميته‌ي انضباطي در بسياري موارد درست عمل كرده‌اند، ولي بايد اصلاح شوند و اينكه جرايم به دانشجو اثبات شود، در اعتماد دانشجو به آن نهاد تاثيرگذار است. متاسفانه گاهي شاهد برخوردهايي هستيم كه كاملا غير منصفانه است.

ـــــــــــــــ كساني كه برخورد ناهنجار دارند را رد كنيد

حجت الاسلام نجفي، مسوول نهاد نمايندگي ولي‌فقيه در دانشگاه علم‌وصنعت نيز اظهار داشت: جا دارد دوستان شما كه برخوردهاي ناهنجار عده‌اي را قبول ندارند، آنها را رد كنند، اين كارگشاست در حالي كه اين كار نشان داده نمي‌شود.

اصلاح‌چي گفت: اتفاقا ما چند وقت پيش تجمعي داشتيم، كسي شعاري داد، من به عنوان مسوول تجمع با آن فرد برخورد كردم، بارها اتفاق افتاده است، ولي گاهي اوقات نيروي اجرايي محدود است، عامل بازدارنده‌اي هم نيست...

نجفي دوباره گفت: شرط حرمت دانشجو، انصاف است. وقتي يك دانشجو مي‌خواهد شانش حفظ شود، خودش بايد كرامت خود را حفظ كند و انصاف داشته باشد.

گزارش از خبرنگار ايسنا «الهه حميدي‌كيا»، دبير خبر «علي‌اصغر شفيعيان»

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha