ايسنا: به نظر شما آرايش اصولگرايان از اين به بعد تغيير ميكند؟ (با توجه به آرايش متفاوتي كه اين گروهها در مرحلهي اول و دوم انتخابات اخير داشتند)
مجتبي سلطاني: عملكرد دولت آينده در نحوهي آرايش سياسي اصولگرايان و حتي جريانهاي ديگر هم ميتواند تأثيرگذار باشد. اما امروز بدنهي اجتماعي اصولگرايان همه بر روي حمايت از احمدينژاد و تقويت دولت اسلامي اصولگرا كاملا اجماع دارند. هر كس بخواهد خارج از مدار تعامل متقابل و دوستانه و همكاري با دولت محمود احمدينژاد گام بردارد طبيعتا توسط بدنهي اجتماعياش طرد ميشود. من چنين رويكردي را در احزاب و جريانهاي اصولگرا نميبينم، بلكه رويكرد همكاري و تعامل مثبت را با آقاي احمدينژاد ميبينم.
ايسنا: اكنون همه از برخي بداخلاقيهاي انتخاباتي گلايه دارند. آيا به نظر شما جامعهي اسلامي دانشجويان در اين دورهي انتخابات موضعي كه از آن برداشت تخريب كسي بشود هم داشت؟
سلطاني: خير؛ جامعهي اسلامي دانشجويان در اين دوره از انتخابات بر اساس يك گفتمان تيز انتقادي نسبت به دولتهاي گذشته و معرفي اثباتي نامزدهاي خودش عمل كرد.
ايسنا: برداشتتان راجع به اين جملات كه در يكي از بيانيههاي جامعه بين مرحلهي اول و دوم انتخابات منتشر شده، چيست؟ «اگر رييس دفتر براي بوش و بلر ميخواهيد به احمدينژاد رأي ندهيد. اگر سلطان و پادشاه ميخواهيد به احمدينژاد رأي ندهيد. اگر گماشتهي مافياي قدرت و ثروت ميخواهيد به احمدينژاد رأي ندهيد. آگاه باشيد كه رأي شما باعث تداوم حاكميت صاحبان ثروت و قدرتهاي نامشروع نشود»
سلطاني: در اين دوره از انتخابات بحث تخريب بسيار مطرح شد و به يك نامزد هم منحصر نبود. در دور دوم انتخابات ما در واكنش به تخريبها، رويكردمان و بيانيههايمان را تنظيم كرديم. شخصيت هاشمي يك شخصيت انقلابي است و ايشان يكي از ذخاير پرافتخار انقلاب اسلامي هستند. اين بيانيهها در پاسخ به نوعي تخريبهاي اطرافيان كانديداي ديگر بوده و مخاطب آن هم شخص آن كانديدا نبوده و نيست و هيچ وقت هم از سوي جامعهي اسلامي دانشجويان چنين كاري انجام نخواهد شد.
اين بيانيهها پاسخي به جنگ رواني بود كه احمدينژاد را تروريست، تيغهكش در خيابانها، عامل اجباري كردن نوع پوشش در لباسها و فضاي تاريك در كشور ميدانستند و مخاطب آن هم اطرافيان كانديداي ديگر بود. جريان اصولگرا تمام تلاش خود را براي اينكه آقاي هاشمي به صحنهي انتخابات وارد نشوند انجام دادند و جايگاه مجمع تشخيص مصلحت نظام را جايگاه مناسبي براي ايشان ديدند.
جامعهي اسلامي دانشجويان رويكرد تخريبي نداشت، رويكرد ترميمي اصلاحي داشت. البته در هر انتخاباتي عملكرد يك تشكل و جريان و طيف صد در صد درست نميتواند باشد. اما در مرحلهي دوم در مجموع عملكرد جامعهي اسلامي را نسبت به طرفداران و اطرافيان هاشمي رفسنجاني بسيار مطلوبتر ميدانم.
ايسنا: فكر ميكنيد چه چيزي بايد ترميم ميشده، رويكرد «ترميمي اصلاحي» يعني چه؟
سلطاني: از اين سؤال بگذريم، هرچه لازم بود گفتم. نيازي به ادامهاش نيست.
ايسنا: بعد از انتخابات در گفتوگويي گفته بوديد كه انتخابات سوم تير واكنشي به ابتذال فرهنگي و اقتصادي 16 سال اخير بود، چگونه قرار است از اين فضايي كه ترسيم كردهايد خارج شويد؟
سلطاني: ما سوم تير را نوعي بازگشت به گفتمان انقلاب اسلامي و بنيانگذار آن امام خميني (ره) ميدانيم، 16 ساله گذشته، سالهاي دور شدن از شعارهاي اساسي انقلاب اسلامي تلقي ميشود. ما احمدينژاد را ضامن جمهوريت و اسلاميت نظام ديني ميدانيم.
ايسنا: چه راهكارهايي براي خروج از آنچه كه «ابتذال فرهنگي» ميدانيد پيشنهاد ميكنيد؟
سلطاني: آنچه كه به نظر ما بايد انجام شود اين است كه فرآيند توسعهي كشور بايد بر محور عدالت باشد. دولت احمدينژاد نبايد نگاه تكبعدي به مطالبات مردمي داشته باشد و به طور همزمان در حوزههاي اجتماعي، سياسي، فرهنگي و اقتصادي پيگير مطالبات مردم باشد.
اين پيگيري بايد در چارچوب مطالبات مردم در حوزههاي مختلف در چارچوب فضاي بومي و ديني مردم باشد و ماهيت ساختارشكنانه نداشته باشد. احمدينژاد بايد توجه كند كه رييس جمهور 17 ميليوني نيست بايد برنامههاي خود را بر اساس ويژگيهاي بومي، ديني كشور و واجدين شرايط 47 ميليوني قرار دهد، تا رضايت عمومي موجب تقويت اعتماد مردمي شود.
احمدينژاد بازسازي و خانهتكاني بسيار دقيق و قوي در حوزههايي كه منجر به توليد نارضايتي در بين مردم شدهاند را بايد انجام دهد؛ حوزههايي چون بانك مركزي، وزارت اقتصاد و وزارتخانهي نفت كه در واقع ثروتهاي عمومي زيادي در آن جا گرفته. استفاده از مديران لايق در عرصهي فرهنگ، اصلاح سياستهاي ناصواب فرهنگي در دانشگاهها، لزوم استحكام نهاد خانواده و لزوم اصلاح ساختار زيربنايي آموزشي از جملهي انتظاراتي است كه دولت آينده بايد نسبت به آن دغدغه داشته باشد.
ايسنا: نظرتان نسبت به اظهارات كلهر دربارهي برنامههاي فرهنگي دولت احمدينژاد چيست؟
سلطاني: اظهارات كلهر را دفتر ايشان پاسخ دادند و اين اظهارات شخصي است و مواضع رسمي احمدينژاد را دفتر ايشان و شخص ايشان بيان ميكنند.
ايسنا: قبل از انتخابات گفته بوديد كه «دانشجويان نسبت به انتخابات بيتوجه شدهاند» چگونه ميتوان در آنها انگيزه ايجاد كرد؟
سلطاني: گفتمان احمدينژاد و معين فضاي دانشگاهها را نسبت به انتخابات حساستر كرد. آن صحبت من مربوط به حدود يك ماه پيش است كه متأثر از فضاي دانشگاه در آن مقطع بود كه نوعي بيانگيزهگي را شاهد بوديم.
ايسنا: معتقد به چه تغييري در فضاي دانشجويي - سياسي دانشگاه هستيد؟
سلطاني: رييس جمهور آينده بايد با پيگيري مطالبات دانشجويي و سياسي، در ايجاد يك فضاي بانشاط علمي و فرهنگي در دانشگاهها گام بردارد. دانشجويان به دليل افراط و تفريطهاي برخي از تشكلهاي دانشجويي در دورهي حاكميت دوم خرداد در دانشگاهها انجام دادند در نوع فعاليتها و نگاههايشان بازنگري كردند و هنوز هم در جهت كسب تجربههاي بيشتر هستند، لذا حركت بانشاط و معقولانهاي را در آيندهي جنبش دانشجويي خواهيم ديد.
گفتوگو از خبرنگار ايسنا: «حميده صفامنش»، دبير خبر «علياصغر شفيعيان»
انتهاي پيام
نظرات