تاجزاده دانشگاه صنعتي شريف: ـ جامعه ما چند حزبي است نه دو حزبي ـ جبهه مشاركت نمايندهي كف مطالبات مردم است ـ دموكراسي به مهمترين گفتمان كشور تبديل شده است
«مصطفي تاجزاده» گفت: اعتراف ميكنم كه در شرايط فعلي جبههي مشاركت نمايندهي كف مطالبات مردم است و معتقديم در شرايط كنوني نميتوان سقف مطالبات مردم را نمايندگي كرد.
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اين عضو جبههي مشاركت ايران اسلامي كه در جمع دانشجويان دانشگاه صنعتي شريف سخن ميگفت، افزود: به اين معني نيست كه نميدانيم سقف مطالبات مردم چيست، معتقديم در برابر كف مطالبات ميتوانيم پاسخگو باشيم. منتقدان ما سقف مطالبات را خواهاناند ولي هيچيك از آنها تصويري روشن از آينده با شيوههاي پيشنهادي خودشان ارايه نميدهند.
وي در اين سخنراني به بيان دلايل حضور جبههي مشاركت در انتخابات پرداخت و گفت: به دليل ضعيف بودن نهادهاي مدني در ايران يكپارچه شدن حكومت باعث يكصدا شدن جامعه ميشود. در ايران دولت اختيارات زيادي دارد و با يكپارچه شدن حكومت تقريبا هيچ مانعي جز افكار عمومي و آن هم جز در موارد خاص در برابر خود نميبيند. در اين شرايط اگر افكار عمومي بخواهند در برابر قدرت بايستند بايد از جنس دولت باشند تا بتوانند تغييري هرچند كوچك در جامعه ايجاد كنند.
به گزارش ايسنا، اين فعال سياسي با مقايسهي مدل حكومتي ايران و انگلستان گفت: يكپارچگي حكومت در انگلستان منجر به شيوههاي استبدادي نميشود؛ چرا كه دولت در انگلستان حرف اول را نميزند و از طرف ديگر نهادهاي اجتماعي در تصميمگيري و تصميمسازيها نقش بهسزايي دارند.
وي بار ديگر با تاكيد بر نقش نهادهاي اجتماعي گفت: در جامعهي ايران به دليل ضعف اين ساختارها انتخابات قابليت آن را دارد كه يا به سمت دموكراسي يا به سمت استبداد پيش رود و از نشانههاي ديگر ضعف ساختاري اين است كه سياستورزي فقط در مقطع انتخابات صورت ميگيرد. نتيجهي طبيعي ضعف جامعهي مدني، دادن اختيار جامعه به دست كساني است كه ميخواهند به دلخواه خود كشور را اداره كنند.
تاجزاده در ادامه دليل ديگر حضور اصلاحطلبان در انتخابات نهم را وجود اقبال عمومي در جامعه دانست و گفت: نتايج پيمايش سراسري وزارت ارشاد نشان ميدهد نزديك به دو سوم ايرانيان به هيچ وجه خواهان خشونتورزي و بر هم زدن نظم موجود نبوده و تغيير تدريجي را ترجيح ميدهند.
وي ادامه داد: عامل ديگري كه حضور در انتخابات را ضروري ميكنند خطرهاي خارجي است. بعد از 11 سپتامبر امنيت ملي آمريكا بر ديگر منافع اين كشور اولويت يافت و اين امنيت ملي بيشتر از سوي گروههاي بنيادگرا تهديد ميشود.
تاجزاده گفت: تحليل آمريكا اين است كه حكومتهاي استبدادي در خاورميانه مولد اين گروههاي بنيادگراست و از اين طريق ميخواهد دموكراسي را در خاورميانه پياده كند. آنچه كه ميتواند تغيير دهندهي سياستهاي آمريكا دربارهي ايران باشد وجود يك حكومت دموكراتيك در ايران است.
وي افزود: امروز حتي كانديداهاي نظامي ما بر ضرورت عدم پرداختن به جنگ و ميزان راي در انتخابات تاكيد ميكنند و اين نشان ميدهد كه دموكراسي در شرايط فعلي تبديل به مهمترين گفتمان كشور شده است.
به گزارش ايسنا، وي در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به طرح بحث حقوقبشر در فعاليتهاي انتخاباتي دكتر معين، گفتمان حقوق بشر را ادامهي گفتمان دموكراسي دانست و گفت: تصور ما اين است كه بايد در جهت غنيسازي دموكراسي، به اين بحث پرداخت و از آن جهت كه فكر ميكنيم دموكراسي توانسته در جهت پيشبرد بشر و كاهش فساد اجتماعي پاسخگو باشد، در ادامهي راه دموكراسي بر حقوق بشر دست گذشتهايم.
وي در ادامه با اشاره به وضعيت عراق پس از جنگ گفت: تنها توجيه آمريكا براي اين وضعيت برگزاري انتخابات آزاد است ولي سوال اين است كه با چه هزينهاي اين انتخابات برگزار شده است.
وي خطاب به دانشجويان گفت: شهروندي كه عملكرد اصلاحطلبان در هشت سال گذشته را جزء به جزء بررسي ميكند حق ندارد در پيشبيني وضعيت آيندهي كشور با كليگويي قضاوت كند. اگر معتقديد سياست عرصهي عقلانيت است، حق نداريد در تصميمگيريهايتان احساسات را داخل كنيد.
تاجزاده در ادامه بر نقش موثر افكار عمومي در عرصهي سياست تاكيد كرد و گفت: مشاهده كرديد كه وقتي فردي چون آقاجري كه سنگينترين حكم سياسي يعني اعدام براي او در نظر گرفته ميشود، با وارد شدن افكار عمومي به صحنه چگونه سريعتر از بقيهي زندانيان سياسي از زندانيان آزاد ميشود.
وي در پاسخ به پرسشي دربارهي اختلافات اصولگرايان گفت: اين اختلافات بسيار جدي و مبارك است. مبارك است از اين جهت كه نشان ميدهد فرآيند دموكراسي در همهي اركان جامعه حتي در جناح راست نيز نفوذ كرده است. حرف ما اين است كه اين روندهاي دموكراتيك در بررسي و انتخاب كانديداها به همهي ملت ايران تعميم پيدا كند.
اين عضو سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي افزود: تصور ميكنم گرايشات به سمتي پيش ميرود كه مثل قبل از دوم خرداد چهار جريان سياسي در كشور داشته باشيم كه نشان ميدهد جامعهي ما طبعا به جوامع چند حزبي تمايل دارد نه دو حزبي.
تاجزاده در پاسخ به پرسشي مبني بر پاسخگو نبودن بخشي از اصلاحطلبان گفت: بايد كارنامهي اصلاحات به دقت بررسي شود. در جاهايي كه اشتباه كرديم ميپذيريم ولي معتقديم نجات ايران تنها در راستاي جريان اصلاحطلبي است.
وي افزود: با نگاهي به گذشته بايد بپذيريم كه هرجا نتيجهي دلخواه به دست نيامد بيش از آنكه ناشي از اقدامات مخرب طرف مقابل باشد، ناشي از ضعيف عمل كردن مردم به عنوان پشتوانهي اصلاحات بوده است.
تاجزاده دربارهي نامزدي هاشمي رفسنجاني گفت: در انتخابات حامي دكتر معين هستيم ولي از حضور افكار و سلايق مختلف در انتخابات استقبال ميكنيم.
وي در پاسخ به اين پرسشي كه با وجود مجلس هفتم در صورت پيروزي دكتر معين چه اقدام مفيدي انجام خواهد داد با بيان اين كه «حق نداريم به دليل امكان بروز مشكل بعدي از حضور در انتخابات صرفنظر كنيم» گفت: عليرغم وجود اين بحرانها بايد ببينيم آيا طي كردن مسير اين بحرانها به دموكراسي ميانجامد يا خير؟ با توجه به اينكه وضعيت امروز نسبت به سال 76 به مراتب بهتر شده است، اگر دورههاي بحراني را يكي پس از ديگري طي كنيم قطعا بعد از 8 سال به دموكراسي خواهيم رسيد.
تاجزاده در پاسخ به انتقاد دانشجويي از اين كه به قول وي اصلاحطلبان مردم را از ترس حضور جناح رقيب در حاكميت اجرايي پاي صندوق ميكشانند، گفت: در رفتار سياسي دموكراتيكترين كشورها مسالهي ايجاد ترس از سر كار آمدن جناح رقيب يك واقعيت است. اساس نظريهي سياسي هابز بر ترس استوار است. ترس مسالهاي جدي است و آنقدر اهميت دارد كه به خاطر ترس از به خطر افتادن امنيت خود حاضريم از همهي حقوق ديگرمان بگذريم.
وي تصريح كرد: اما اگر قرار باشد اين ترس منجر به انفعال شود بايد برابر آن ايستاد، استفادهي مناسب از اين ترس آن است كه منجر به حضور يك جريان جديد در عرصهي اجتماع و سياست شود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات