ميزگرد دانشجويي/2 ـ يك معاون دانشگاه: اصلاحطلبان عملكردشان را شفاف بگويند ـ عضوانجمن اسلامي: تحول آموزش عالي و اليگارشي اقتصادي و پيگيري آزادي سياسي نياز است
فرآيند دمكراسي زمانگير است
«سعيد رباطي» عضو شوراي مركزي انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تهران و علوم پزشكي در ادامهي ميزگرد ايسنا، در پاسخ به اين پرسش كه مطالبات جامعه به ويژه دانشگاه در چهار ساله آينده از رئيس جمهور منتخب چيست؟ گفت: اكثريت جامعه مطالبات سياسي ندارند. در جامعهي ايران مطالبات سياسي مختص يك اقليت خاص است و تفاوت اين مطالبات را بايد به نسبت طيفهاي مختلف درون اين اقليت جستجو كرد ولي مطالبات اكثريت جامعه از نوع اجتماعي است مثل آزادي اجتماعي و فرهنگي در نوع پوشش و لباس و ...
وي ادامه داد: اگر به جنبش دانشجويي به عنوان يك حركت تأثيرگذار در جامعه و تحكيم وحدت به عنوان نمايندهي آن اعتقاد داشته باشيم در مجموع دو طيف اصلي را در اين جنبش ميتوان از هم باز شناخت. يك طيف معتقد به حضور دين در عرصهي اجتماع و همراهي دين با متغيرهاي زمان و مكان و مفاهيمي چون دموكراسي و حقوق بشر است و طيف ديگر گروهي است كه قصد بازتوليد اپوزسيون عرفي و سكولار در جامعه را دارد كه يك بار در سالهاي اوليهي انقلاب عملا پايگاه خود را از دست داد و در نتيجه از سطح اجتماع به ادبيات و هنر محدود شده و به عمر خود ادامه داده است. تصور من اين است كه طيف مدرن دفتر تحكيم در هشت سال گذشته به دنبال باز توليد اين اپوزسيون بوده است.
سپس دكتر «سيدمحمدعلي بوترابي» معاون دانشجويي دانشگاه علم و صنعت ايران در پاسخ به همين پرسش با تأكيد بر «عدالت اجتماعي» گفت: نبايد برايمان مهم باشد كه رئيس جمهور از چه حزب و گروهي است. هر گروهي كه ايراني است و در ايران زندگي ميكند و از نظر دستگاه قضايي مجرم نيست ميتواند رئيس جمهور شود به شرط آنكه عدالت را پياده كند، چرا كه عدالت و قسط هدف اسلام است.
وي افزود: معني عدالت اجتماعي اين است كه كسي كه در بالاترين سطح اجتماعي زندگي ميكند از نظر حقوق شهروندي با پايينترين فرد جامعه برابر باشد.
بوترابي در توضيح نقش دين در عرصهي اجتماع، با تأكيد دوباره بر شفاف سازي مفاهيم گفت: دين مفهومي است كه مثل ساير مفاهيم بايد تعريف شفافي از آن ارائه داد و اين وظيفهي دانشگاهي است، دانشگاهي بايد بررسي كند در 500 سال گذشته و قبل از آن دين چه نقشي در جامعهي ايراني بازي كرده است و امروز چه نقشي ميتواند بازي كند.
وي بار ديگر تصريح كرد: رئيس جمهور بايد رفاه اجتماعي را سرلوحهي برنامههاي خود قرار دهد.
دكتر بوترابي افزود: وظيفهي دانشگاه اين است كه مدلهاي مختلف را ببيند و از ميان آنها مدل مناسب را اقتباس كند. در قرآن مدلهاي جاويداني ارائه شده است كه متأسفانه از آن غافليم و غربيها از آن استفاده كردهاند.
ابوترابي با بيان اين كه «عدالت به معني قرار گرفتن هر چيز در جاي خود است» گفت: در جامعهي ما از فقير تا غني همه از وضعيت فعلي خود ناراضياند و اين فقط به اين دليل است كه هيچ چيز در جاي خود قرار نگرفته است.
وي افزود: بايد به رئيس جمهوري راي دهيم كه توانايي پياده كردن اين سيستم را داشته باشد و اگر نتوانست بايد كنار برود. وقتي خاتمي در چهار سال اول رياست جمهوري به گفتهي خودش نتوانست به وعدههايش آن طور كه بايد عمل كند چرا در چهار سال دوم دوباره در انتخابات شركت كرد؟
خبرنگار ايسنا پرسيد: هيچ كانديدايي با عدالت اجتماعي مخالفت نميكند، در اين باره كه كدام يك از اين شعارها عملي است و كدام عملي نيست و شفاف سازي اين شعارها، دانشگاه چه نقشي بايد ايفا كند؟
ابوترابي گفت: دانشگاه بايد از كانديداي رياست جمهوري سؤال كند، او را با رئيس جمهورهاي قبلي مقايسه كند و از رئيس جمهور بخواهد كه مفهوم عدالت را كه شعارش را ميدهد تعريف كند.
خبرنگار پرسيد: بر فرض كه اين بررسيها انجام شود، جامعه چگونه متوجه اين فعاليت دانشگاه خواهد بود و چگونه ميتوان اين آگاهي از مفاهيم را به جامعه منتقل كرد؟
وي گفت: اعتقاد ندارم كه اين مفاهيم بايد به سرعت در جامعه جا بيافتد. چرا كه يك جامعهي در حال گذار هستيم، ولي بايد به صورت شبكهيي عمل كنيم و از طريق رسانهها فهاليتهاي دانشگاهيان را به سمع مردم برسانيم تا بتوانيم اين مفاهيم را در جامعه جا بياندازيم.
ابوترابي ادامه داد: مردم ما حقوقشان را نميشناسند و تا زماني كه اين آگاهي پيدا نشود دمكراسي و يا به قولي دموكراسي ديني تحقق پيدا نميكند، فرآيند دمكراسي زمانگير است. عدم آگاهي به حقوق انساني در برخوردهاي مردم در ادارات مشخص ميشود. در يك كشور صنعتي هيچ گاه ارباب رجوع از كارمند براي انجام كارش خواهش و تمنا نميكند و در ايران درست عكس آن حاكم است.
به گزارش ايسنا، در ادامه «رباطي» در پاسخ به اين پرسش كه نقش جنبش دانشجويي در آگاه كردن مردم به حقوقشان گفت: نبايد اين توقع شبه آرماني را در جامعه ايجاد كنيم كه با شركت در انتخابات تحولي عظيم در جامعه رخ ميدهد ولي از همين روزنهي حداقلي هم نميتوان صرفنظر كرد. تصور من اين است كه فراكسيون مدرن تحكيم رويكردي آرماني و غير دولتي را هدف قرار داده و به همين خاطر احتمالا به سمت عدم شركت حركت ميكند كه نتيجهي آن باز شدن راه براي فعاليت بيشتر اقتدارگرايان است. اما فراكسيون روشنگري واقع بينانه به موضوع نگاه ميكند و معتقد است نبايد از اين فرصت حداقلي چشم پوشي كرد.
اين فعال دانشجويي دربارهي برنامههاي تشكل متبوع خود و نيز فراكسيون روشنگري تحكيم براي انتخابات گفت: اقداماتي در اين راستا انجام شده و قصد داريم با استفاده از فضايي كه قبل از انتخابات در كشور ايجاد ميشود و آزادي بيشتري جهت طرح افكار مختلف وجود دارد با برگزاري تريبونهاي آزاد دانشجويان را به اين سمت سوق دهيم.
وي البته تأكيد كرد: به دنبال فرد خاصي نيستيم ولي معتقديم كانديداي اصلاح طلب با شاخصههاي دموكراتيك، فضاي بازتري براي فعاليتهاي سياسي ايجاد خواهد كرد.
رباطي در بيان مطالبات دانشجويان از رئيس جمهور آينده گفت: مطالباتي كه به نظر ميرسد در فضاي فعلي جامعه قابل تحقق باشد تحول در ساختار آموزش عالي كشور، پيگيري آزادي زندانيان سياسي است كه تاكنون پيگيري شده و بي نتيجه مانده است، همچنين مهمترين مطالبه، شكستن اليگارشي ساختار اقتصادي 16 سالهي كشور است.
در ادامه، بوترابي دربارهي تضمين شعارهاي كانديداها گفت: تضمين، عملكرد فرد است. بايد اصل را بر برائت بگيريم و عملكرد شخص را ببينيم. اگر عملكرد مناسبي نداشت 4 سال ديگر به زبالهدان تاريخ ميافتد و اگر خوب عمل كرد خواهد ماند. معتقدم با وجود اين كه در هشت سال گذشته كمتر از آن كه شعار دادند عمل كردند، اگر اصلاح طلبان بار ديگر با مردم صحبت كنند و عملكردشان را شفاف براي مردم بگويند باز هم راي مردم راي به اصلاحات خواهد بود.
وي در توضيح ويژگيهاي يك رييس جمهور كارآمد گفت: مديريت، تدبر، سابقهي اجرايي زياد و معتقد، هم در عمل و هم در تئوري و سياس بودن، رييس جمهور آينده را به پيش خواهد برد.
بوترابي در پايان اظهار كرد: اميدوارم ايران از سياست زدگي رها شود و مردم فارغ از هرگونه سياست زدگي در رفاه و آسايش به زندگي خود ادامه دهند.
رباطي نيز در پايان گفت: مشخص كردن عناصر كليدي كابينه مي”واند ضمانت اجرايي خوبي براي رييس جمهور آينده باشد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات