وزير نفت كويت و دبيركل موقت اوپك طي سخناني در اجلاس وزراي كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) گفت:« ابتدا مايلم مراتب عميق تاسف خود را نسبت بهوقوع دومين زلزلهاي كه ظرف 14 ماه گذشته در جنوب شرقي ايران در اواخر ماه فوريه رخ داد ابراز داشته و به تمام كساني كه آسيب ديدهاند، عميقا تسليت بگويم.»
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در اصفهان، شيخاحمد فهد الصباح گفت:« سال 1971 آخرين باري بود كه كنفرانس اوپك در تهران ـ مركز يكي از كشورهاي بنيانگزار اين سازمان يعني ايران ـ برگزار شد.»
وي با بيان اينكه آن اجلاس براي سازمان بسيار حائز اهميت بود، ادامه داد:« در آن ايام مذاكرات بسيار طولاني شش كشور عضو اوپك و بسياري از شركتهاي عمده نفتي بينالمللي جريان داشت و در10 روز بعد از آن اجلاس منجر به انعقاد موافقتنامه تهران شد. اين موافقتنامه از نظر سازمان اوپك بسيار مهم بود زيرا گروهي از كشورهاي در حال توسعه توليدكننده نفت توانستند براي اولين بار در بازارهاي جهاني در مورد قيمت نفت به اعمال نفوذ و تاثيرگذاري بپردازند، چرا كه اين نفت از اراضي اين كشورها استخراج ميشد.»
وي افزود:« از شش هفته قبل كه اجلاس قبلي اوپك در وين برگزار شد، قيمتهاي برخي از نفتها به طرز بيسابقهاي افزايش يافته و براي نخستين بار قيمت سبد نفتي مرجع اوپك از مرز 49 دلار در هر بشكه نيز گذشته است، ولي با وجود اينكه قيمت نفت وستتگزاس اينتر ميديت (WTI) كه نفت شاخص مورد استفاده رسانههاي بينالمللي است از مرز 54 دلار از هر بشكه نيز فراتر رفته، بايد گفت كه هنوز هم پايينتر از قيمتي است كه براي آن در ماه اكتبر گذشته ثبت شده است.»
وي تصريح كرد:« اين سطح قيمتها از نظر اوپك نگرانكننده است، چون نميتواند پايدار باشد و بيش از هر چيز موجب افزايش نوسانهاي بازار ميشود. تغييرات مفرط قيمتها كه به صورت نزولي و چه به صورت صعودي در درازمدت به نفع توليدكنندگان و مصرفكنندگان نبوده و بازگشت قيمتها به سطوح معقول و قابل قبول، اوپك از هيچ تلاش و كوششي فروگذار نخواهد كرد.»
رييس كنفرانس اوپك خاطرنشان كرد:« عوامل و ضرايب فصلي معمول بويژه سرماي شديد اخير در نيمكره شمالي و نيز پيشبيني تقاضاي قوي بويژه در چين عوامل پديدآورنده اين روندهاي صعودي قيمتها بوده است. علاوه بر اين به دنبال بروز اختلال در عرضه نفت درياي شمال خليجمكزيك و عراق در مورد تداوم عرضه نيز نگرانيهايي به وجود آمده است و بار ديگر بورسبازيها نيز همانند آنچه در سال 2004 شاهد بوديم روند افزايشي قيمتهاي نفت را تشديد كرده و بر شدت تنشهاي ژئوپلتيكي با مشكلات به وجود آمده در بخش پايين دستي صنعت افزوده است. در واقع افزايش فعاليت عوامل غيرتجاري مانند صندوقهاي بازنشستگي و شاخص هم در تشكيل بيشتر اين وضعيت نقش داشتهاند.»
وزير نفت كويت گفت:« با اين وجود عرضه جهاني نفت مخصوصا توليد اوپك در سطحي است كه ميتواند پاسخگوي ميزان تقاضاي موجود باشد.»
الصباح يادآور شد:« در اجلاس قبلي اوپك كه شش هفته قبل برگزار شد، پيشبينيهاي به عمل آمده حاكي از آن بود كه در سه ماهه نخست سال 2005 تعادل لازم در بازار برقرار خواهد بود و لذا تصميم گرفتيم كه همان توليد قبل را ادامه دهيم. ولي موقتا محدوده قيمت مورد نظر سازمان را كنار گذاشتيم چون به اين نتيجه رسيديم كه محدوده 22 تا 28 دلار در هر بشكه نميتواند از آن زمان به بعد واقعبينانه باشد.»
وي افزود:« با اين وجود تحولات اخير قيمت نشان داده است كه در مورد وضعيت جاري بازار نوعي دوباره انديشي جدي بايد صورت گيرد چراكه به نظر ميرسد اخيرا از نظر ساختاري دستخوش تغييراتي شده است.»
وزير نفت كويت ادامه داد:« اوپك تمام تلاش خود را مصروف بازگرداندن نظم و ثبات بازار به نفع تمام طرفين ذينفع ميكند. به ياد داريد كه سال گذشته و در پاسخ به سير مستمر افزايش قيمتهاي آن موقع كنفرانس اوپك پنج بار تشكيل جلسه كرد و سقف توليد رسمي اين سازمان را جمعا به ميزان 5/3 ميليون بشكه در روز بالا برد. همين حركت موجب حاكم شدن آرامش بر وضعيت قيمتهاي نفتي شد و سبب شد كه قيمت سبد نفت خامهاي اوپك در تمام طول ماه دسامبر آن سال در سطح 35 دلار در هر بشكه باقي بماند. در همين حال ذخيرهسازيهاي تجاري كشورهاي عضو سازمان همكاريهاي اقتصادي و توسعه به سطح كنوني يعني ميانگين پنج ساله رسيد.»
وي افزود: « علاوه بر اين برخي از كشورهاي عضو روند اجراي برنامههاي خود براي بالابردن ظرفيت توليد را سرعت بخشيدهاند. تا توانايي اوپك را در پاسخگويي به وقفههايي كه ممكن است در آينده در روند عرضه به وجود آيد تقويت كند. در نتيجه مازاد ظرفيت توليد اوپك بار ديگر رو به افزايش است و انتظار ميرود از سطح سه ميليون بشكه در روز يا 10 درصد توليد كل اعضا فراتر رود.»
الصباح اظهار كرد:« اوپك از منابع لازم براي تامين نياز نفتي فزاينده اوايل قرن بيست و يكم برخوردار است و تلاش ميكند تا نفت خام كافي در تمام مواقع به بازار عرضه شود و قيمتها نيز در سطوح معقول و سازگار با رشد اقتصادي قوي جهاني باشد. اوپك راهبردهاي مناسب سرمايهگذاري را به وجود خواهد آورد و براي اجرايي شدن بههنگام و مكفي آنها خواهد كوشيد تا ظرفيت توليد مورد نياز نفت به عنوان سوخت تميزتر، مطمئنترو كارامدتر از گذشته فراهم شود. تامين مازاد ظرفيت توليد كافي براي پاسخگويي آرام و بيدغدغه به افزايشهاي ناگهاني تقاضا از جمله اقدامات خواهد بود.»
الصباح همچنين اعلام كرد:« بر اين نكته تاكيد ميكنم كه اين مسووليت جنبه مشترك دارد. اقدامات ما در جهت تامين ثبات بازار زماني موثر باقي ميشود كه از حمايت كامل ساير توليدكنندگان، شركتهاي بينالمللي و ديگر طرفين ذينفع در بازار برخوردار شود. در سالهاي اخير در اين زمينه پيشرفتهاي زيادي صورت گرفته و اميدواريم در آينده نيز شاهد تداوم اين پيشرفتها باشيم.»
الصباح همچنين در سخنراني خود اعلام كرد:« در خاتمه لازم است اين نكته را يادآور شوم كه در حمايت از رشد پايدار اقتصاد جهاني نفت كافي وجود دارد. همان طور كه همين نفت در قرن گذشته عامل رشد اقتصادي كشورهاي صنعتي امروز بود، بايد بتواند همان نقش مهم را در اقتصادهاي در حال پيدايش آسيا، آفريقا و آمريكاي لاتين ايفا كند. چالشهاي بسياري در برابر ما به عنوان توليدكننگان نفت قرار دارد كه ارزيابي دقيق تحولات و تغييرات ساختاري بازار در آثار اين تحولات و سياستهاي اوپك از آن جمله است.»
وي گفت:« به عنوان رييس كنفرانس اوپك تمام تلاش خود را معطوف به اين نكته خواهم كرد تا سازمان بتواند به اين چالشها بپردازد.»
انتهاي پيام
نظرات