نخستين دور مذاكرات روساي جمهور ايران و سنگال؛ خاتمي: اگر آفريقا خواهان پيشرفت و توسعه است، بايد اختلافها را كنار بگذارد
حجتالاسلاموالمسلمين سيدمحمد خاتمي، رييس جمهور كشورمان در نخستين دور مذاكرات خود با عبدالله واد رييسجمهور سنگال، تاكيد كرد: تهران، علاقه دارد، دانش، فناوري و پيشرفتهاي عظيم در عرصههاي توليد، صنعت و اقتصاد را در اختيار كل قارهي آفريقا و به ويژه سنگال قرار دهد.
به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، رييسجمهور در اين ديدار با اشاره به سابقه و ظرفيت تاريخي و فرهنگي سنگال، از اين كشور به عنوان پايتخت فرهنگ آفريقا ياد كرد و اظهار داشت: آفريقا در قرن گذشته، خودش را از سلطه استعمار رهانيد؛ قرن جديد بايد آغاز خيزش كشورهاي اين قاره به سوي توسعه، پيشرفت و يافتن جايگاه واقعي آن در صحنهي بينالمللي شود.
خاتمي تصريح كرد: از سياستهاي اصلي جمهوري اسلامي ايران در گسترش روابط با كشورهاي جنوب از جمله كشورهاي آفريقايي و اسلامي است.
رييس جمهور گفت: سنگال از جايگاه ممتازي در سياست خارجي ما برخوردار است و تهران و داكار، ظرفيتهاي بسياري براي گسترش روابط دارند.
خاتمي اظهار اميدواري كرد: سفر هيات بلندپايه ايراني و سنگال آغاز مرحله جديد و سازنده مناسبات فيمابين باشد.
رييسجمهور با اشاره به توافقهاي اقتصادي و تجاري ميان طرفين، گفت: در آينده نزديك، سنگال علاوه بر توليد خودرو صاحب فناوري آن نيز خواهد شد و احداث خط انتقال برق به طول 17 كيلومتر نيز توسط ايران به زودي كليد خواهد خورد.
خاتمي گفت: در اين سفر زمينه توافق اجراي كارها و طرح سد بزرگي فراهم خواهد شد و ما علاقهمنديم همكاريهايمان با كشورهاي آفريقايي بر اين اساس باشد كه آنها طعم شيرين پيشرفت و توسعه را پس از پايان دوران تلخ استعمار بچشند.
رييسجمهور در ادامه از تلاشهاي رييسجمهور سنگال براي استقرار آرامش و رفع تنش در آفريقا قدرداني كرد و اظهار داشت: اگر آفريقا خواهان پيشرفت و توسعه است، بايد اختلافها را كنار بگذارد.
خاتمي ريشهي تنشها در آفريقا را توطئهي برخي قدرتهاي بزرگ براي هدر رفتن انرژي كشورهاي در حال توسعه دانست و گفت: امضاي قرارداد صلح در جنوب سودان ميتواند به عنوان نمونهاي از پيروزي منطق گفتوگو و تفاهم بر منطق زور و خشونت در آفريقا باشد.
رييسجمهور اظهار اميدواري كرد كه اين شيوه در نقاط ديگر آفريقا براي رفع بحرانها مورد استقبال قرار گيرد و گفتوگوي تمدنها به عنوان وجه غالب روابط جهان موجبات استقرار آرامش، امنيت و صلح و همبستگي در جهان شود.
خاتمي در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به اوضاع عراق، گفت: از آن چه در كشور همسايهمان عراق ميگذرد، متاثريم و اميدواريم مردم عراق پس از سالها امكان برخورداري از انتخاباتي آزاد و حكومتي مطلوب كه نماينده آنها باشد را بيابند و اين انتخابات در موعد مقرر برگزار شود.
رييسجمهور دربارهي سرزمينهاي اشغالي، گفت: جامعهي جهاني و خيرخواهان بايد تلاش كنند تا با احقاق حقوق ملت فلسطين نظير بازگشت همه آوارگان و اجازهي حاكميت آنان به سرنوشت خود، صلح پايدار در منطقه برقرار شود.
به گزارش خبرنگار اعزامي ايسنا، در اين ديدار عبدالله واد، رييسجمهور سنگال نيز با تاكيد بر اهميت گسترش همكاريها در برخي زمينههاي مختلف اظهار داشت: سنگال براي ساخت و راهاندازي فرودگاه، صنايع خودروسازي، راهآهن و شهركهاي جديد نيازمند كمك فني و صدور خدمات مهم جمهوري اسلامي ايران است و از حضور بخشهاي خصوصي و دولتي ايران در اين عرصهها استقبال ميكند.
وي همچنين با استقبال كشورش از همكاري براي برگزاري شايسته اجلاس سران كشورهاي اسلامي در داكار در سال 2006 و نيز فعاليتهاي هلال احمر ايران در بخشهاي بهداشتي و درماني سنگال را اعلام كرد.
واد با تشكر از راهاندازي كرسي زبان فارسي در دانشگاه سنگال، از مواضع جمهوري اسلامي ايران در قبال آژانس انرژي اتمي در عين استفاده از حق خود براي استفاده صلحآميز از انرژي اتمي، گفت: دو كشور در مبارزه با تروريسم و همكاري در بسياري از سازمانهاي بينالمللي ديدگاه مشتركي دارند.
رييسجمهور سنگال با تشريح ديدگاههاي خود دربارهي عراق و فلسطين تلاشهاي دولت متبوعش براي استقرار صلح در نقاط مختلف آفريقا را تبيين كرد.
وي با ابراز تاسف از وجود نقاط تنش و بحران در آفريقا گفت: خوشبختانه با ميانجيگري سنگال قرار صلح در منطقه دارفور سودان ايجاد شده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات