آيتالله ابوالقاسم خزعلي، مردي كه 19 سال از دوران فعاليت سياسي و اجتماعياش را در شوراي نگهبان گذرانده است، ميگويد كه بيش از هر چيز و هر كس روي سخنش با جوانان است.
وي كه به گفتهي خود سعي دارد چهرهي خشن و تندي را كه از او در مقابل چشمان جوانان ساختهاند، برطرف سازد، ميگويد كه اگر جوانان از من ابهاماتي در ذهنشان است، بايد از خودم سوال كنند.
آيت الله خزعلي در گفتوگو با گروه / ديدار با اهالي سياست/ خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) به سخنرانياي كه در دههي فجر داشته و در آن گفته است كه “ براي دههي فجر مبارك يك روز روزه گرفته به شكرانهي اين نعمت، و يك دور قرآن براي امام عزيز برپا كنندهي دههي فجر خواندم“ اشاره ميكند و ميگويد: اما حاضران در جلسه از صحبت من سوء برداشت كردند و گفتند خزعلي براي اينكه مشاركتيها رد صلاحيت شدهاند يك روز روزه گرفته است. البته در آن مراسم نماينده رييسجمهور، سرلشكر صفوي و همچنين نمايندهي رهبري حضور داشتند كه من چنين نگفتم و با اين سخنان خواستند چهرهي من را در پيش روي جوانان و مردم خشن و تند نشان دهند، اما وي بر اين اعتقاد است كه گذشت زمان همهچيز را روشن خواهد كرد.
وي در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا مبني بر اينكه در پايان عمر مجلس ششم و يك سال باقيمانده از دولت آقاي خاتمي، ارزيابي شما از عملكرد اين دو نهاد چيست؟ ميگويد: انتقادات بسياري دارم كه در حال حاضر نميخواهم در اين باره صحبت كنم، اما اين را بگويم كه مردم خود بهترين منتقد هستند و آنچه را كه من سالها پيش گفتهام مردم در انتخابات اخير نشان دادند.
آيتالله خزعلي، متأهل و داراي 8 فرزند است و در حال حاضر در حوزهي علميه قم دروس تخصصي را تدريس ميكند، اما امروز به دليل كهولت سن، از شوراي نگهبان كه 19 سال از دوران عمرش را در آن گذرانده خارج شده است، و تنها به دبير كلي بنياد بينالمللي غدير و نمايندگي مردم مشهد در مجلس خبرگان اكتفا كرده است. خزعلي در تمام لحظاتي كه با جوانان صحبت ميكند آنان را به اينكه “انتقادجوي خويشتن” باشند و خود را به كمال برسانند، توصيه ميكند.
ابوالقاسم خزعلي متولد 1304 شمسي در بروجرد است. از 10 سالگي به مشهد رفته و به تحصيلات در مكتب آن زمان ادامه ميدهد. در مشهد وي را بر كلاس چهارم ابتدايي مينشانند. تا كلاس ششم درس را به سياق آن روز ادامه ميدهد و زبان فرانسه را در همين ايام به طور شبانه فرا ميگيرد. بعد از شهريور 1320 به حوزه علميه مشهد وارد ميشود و درس را تا آخر سطح عالي و مقداري از درس خارج را فرا ميگيرد. بعد از آن به قم ميرود و در محضر درس آيتالله بروجردي، امام خميني (ره) و آيتالله حجت به درجه اجتهاد نائل ميشود.
وي كه بزرگترين نعمت زندگياش را بعد از اسلام، انقلاب اسلامي ميداند به گفتهي خود به درخواست حضرت امام (ره) به عنوان يكي از اولين فقها به شوراي نگهبان وارد ميشود. خزعلي از اينكه قبل از ظهور امام زمان (عج) وجود مردي شجاع، با بينش و نترس را در برابر جميع دشمنان كه آنها را به پشيزي نميگرفت، تجربه كرده است، به عنوان بزرگترين لطف از سوي خداوند ياد ميكند و ميگويد: بنابراين به درخواست حضرت امام (ره) به نهاد شوراي نگهبان وارد ميشود.
اين استاد 79 ساله حوزهي علميه با اشاره به خاطراتي از درس امام خميني(ره) ميگويد: ايشان هميشه دانشجويان را به تهذيب خلق و تزكيه نفس دعوت ميكردند و هيچوقت به شاگردانشان اجازه نميدادند كه پشت سرشان حركت كنند. موقع درس اگر سوال و اشكالي بود همانجا پاسخ ميدادند.
وي ميگويد: وقتي امام (ره) از تبعيد اولشان برگشته بودند، در جلسهاي خواستند كه من و چند نفر ديگر در جلسات ايشان باشيم و من به ايشان گفتم كه اگر ميخواهيد نفر پنجم را شركت دهيد با مشورت ما باشد، خوب ممكن بود ايشان بگويد اصلا به شما چه ربطي دارد و من بايد تصميم بگيرم اما مهربانانه به من گفتند: “من ميخواهم شما اينطور باشيد و شفاف و صريح هرچه هست با من مطرح كنيد.“
خزعلي در بخشي ديگر از خاطراتش از منبرهايي سخن ميگويد كه در آن بدون هيچ ترس و سستياي به بيان نظرات امام (ره) ميپردازد.
وي ميگويد: امام (ره) هميشه ميگفت در مقابل مخالفان دين و مردم بايستيد و مبادا يك كلمه سست بگوييد.
عضو سابق فقهاي شوراي نگهبان در ادامهي اين گفتوگو دربارهي عدم اعلام دلايل رد صلاحيت كانديداهاي مجلس هفتم از سوي شوراي نگهبان، ميگويد: از شوراي نگهبان بايد انجام وظيفه بخواهيد. بنابراين اگر وظيفه داشت اين دلايل را بگويد، ميگفت اما وظيفه ندارد. بر فرض علت رد صلاحيت يك عمل خلاف اخلاق باشد بايد اين را بگويد و آبروي مردم را ببرد؟. علاوه بر اين شرعا جايز نيست حتي اگر كانديدا خود بخواهد اين دلايل گفته شود. در مواقعي پيش آمده كه جرمشان را ميفهمند و بعد خلافش را بيان ميكنند. به اين جهت شارع از بيان چنين مسائلي جلوگيري كرده و اصل را بر حفظ آبروي مردم گذاشته است. اينها (اعضاي شوراي نگهبان) اشخاص موثقي هستند و من به آنها ايمان دارم. وقتي از رد بسياري از مشاركتيها صحبت شد من به اين آقايان گفتم محكم بايستيد چرا كه مردم از برخي نمايندگان مجلس ششم دلخورند، بنابراين چنانچه بعضي از افراد دانهدرشت اينها را وارد مجلس هفتم كنيم، مردم پشت شما را خالي ميكنند. به آنها ميگفتم كه بايستيد و آنچه حق است را بگوييد و تعدي از حق نكنيد كه بحمدالله كار بسيار شجاعانه و حماسهگونهاي انجام دادند.
دبير كل بنياد بينالمللي غدير با اشاره به انتقاداتي كه از سوي نمايندگان مجلس ششم نسبت به آنچه آن را ركن مهمي چون نظارت استصوابي ميخواند، ميگويد: مگر مردم محروم و ممنوع از اطلاعاند كه نظارت را به استطلاعي تفسير ميكنند، نه! به يك برشدار، برش خود را نشان دهد و فرضا بگويد كه فلاني اهل رياست جمهوري و يا پست نمايندگي مجلس نيست! و البته قانون اساسي اين وظيفه را به عهده شوراي نگهبان گذاشته است، در اين باره از اعضاي شوراي نگهبان نيز پرسيدند و آنها گفتند كه نظارت استصوابي است و قانون گفته است كه تفسير مواد قانون اساسي با شوراي نگهبان است، ميبينيد كه عدهاي ميخواستند مسائل مهم مملكت را زير سوال ببرند كه موفق نشدند.
آيتالله خزعلي ميافزايد: من در جايي ديگر نيز گفتهام كه اگر شوراي نگهبان واقعا اشتباه كرده باشد، بايد عذرخواهي كند و ميكند.
ادامه دارد...
نظرات