/ ديدار با اهالي سياست/ منيره نوبخت: بخشي از آنچه در مجلس ششم اتفاق افتاد، فوايدي براي نظام داشت من يـك اصولگـرا هستـم

منيره نوبخت شايد يكي از تاثيرگذارترين افراد در تصويب برخي از مصوبات مجلس پنجم بوده باشد كه گاه انتقادات تندي را از سوي برخي از محافل و گروههاي مقابل برميانگيخت؛ او خود را يك اصولگرا ميداند.
وي كه تاكنون در پستهاي مختلفي فعاليت كرده است، اين روزها و پس از خروج از مجلس، كمتر موضعگيري سياسي داشته، گرچه جامعهي زينب (س) كه او نيز از موسسان آن به شمار ميرود، عليرغم برخي از اختلافات دورني، همواره در مناسبتهاي مختلف، مواضع خود را اعلام كرده است، اما از ديدگاه نوبخت اين اختلافات چندان جدي نيستند.
به اعتقاد وي كه در آستانهي ميانسالگي قرار دارد، طي يك روند پروسهاي، هميشه بعد از يك مجلس سياسي، يك مجلس كار به وجود ميآيد، چنانكه ميگويد: شواهد نيز از هماكنون نشان ميدهد كه اين مجلس، {يعني مجلس هفتم}، مجلس كار بايد باشد و اكثريت منتخبان هم عقيده دارند كه بايد كارهاي جديدي را از طريق اين مجلس تعقيب كنند.
وي كه زماني موضعگيريهايش يكي از بحثانگيزترين مباحث در محافل سياسي و اجتماعي زنان بود و مخالفان بسياري در بين برخي از زنان طرفدار نظريات فمينيستي داشت، در مجالي نه چندان بلند با گروه / ديدار با اهالي سياست/ خبرگزاري دانشجويان ايران دربارهي مسائل روز به گفتوگو پرداخته است.
** منيره نوبخت، در تهران متولد شده و در دبستان و دبيرستان همين شهر نيز درس خوانده است.
او بعد از گرفتن ديپلم چندين سال به تحصيل علوم حوزوي مشغول بوده و به لحاظ انگيزه و علاقهاي كه به علوم و معارف انساني پيدا كرده، همچنين بعد از آشنايي با شخصيت استاد شهيد مطهري و اطلاع از تلاش و تاكيد ايشان، براي بازشدن راه ورود دختران به دانشكده الهيات و معارف اسلامي، با پذيرفتهشدن در آزمون ورودي اين دانشكده، در اين رشته تا پايان مقطع كارشناسي ارشد، به تحصيل مشغول ميشود.
ورود نوبخت به عرصههاي مديريتي با تدريس در مدارس دخترانه تهران آغاز و در سال 59 با مديريت يك دبيرستان دو نوبته آغاز ميشود.
وي در سال 60 به دعوت شهيد رجايي براي همكاري در بازگشايي مراكز تربيت معلم به آموزش و پرورش ميرود و در راستاي اجراي طرح شهيدرجايي، مبني بر به كارگيري مربيان تربيتي در مدارس، مسوول راهاندازي اولين مركز تربيت مربيان تربيتي (پرورشي) دختران ميشود و تا سال 65 در همان مركز به فعاليت ميپردازد. بعد از آن چند سال از طرف آيتالله امامي مسؤوليتي را در مدرسهي عالي شهيد مطهري ميپذيرد. همچنين با تاسيس دفاتر فرهنگي دانشگاه آزاد در اين دانشگاهها ضمن همكاري با اين دفاتر فعاليتهاي فرهنگياش را پي ميگيرد. بعد از گذشت چند سال مجددا به ترتيب معلم برميگردد و به گفتهي خود به دعوت جامعه روحانيت و گروههاي همسو با آن، كانديداتوري در انتخابات مجلس چهارم و بعد از آن مجلس پنجم را ميپذيرد.
در اين سالها وي در كنار حضور در مجلس، به عنوان نمايندهاي از مجلس شوراي اسلامي در شوراي فرهنگي اجتماعي زنان فعاليتش را آغاز ميكند و بعد از سه سال عضويت در اين شورا، با پيشنهاد اعضا و انتخاب آنها، مسووليت اين شورا را بر عهده ميگيرد و به واسطهي اين مسووليت، به عضويت شوراي عالي انقلاب فرهنگي درميآيد.
وي با تشكيل حزب جمهوري اسلامي، در همان ابتداي كار حزب كه در محل كانون توحيد بود و شهيد بهشتي به همراه اعضاي ديگري از حزب به طور موقتي در آن مكان مستقر بودند و از افراد براي همكاري با حزب دعوت ميكردند، در كارهاي فرهنگي و تبليغاتي به عنوان همكاري با عضو و نه عضو اصلي و حزبي، شروع به كار كرد و بعد از متوقفشدن فعاليت حزب جمهوري اسلامي، تصميم گرفت به همراه چند تن از زنان دستاندركار تاسيس جامعهي زينب(س) شود.
به گفتهي وي اين تشكيلات كارش را از فعاليتهاي فرهنگي آموزشي براي خانواده شهدا كه مورد نياز فضاي جامعهي آن دوران بود، شروع و در ادامهي حركت جزو اولين تشكيلات فرهنگي سياسي زنان بود كه به فعاليت گسترده در سطح كشور پرداخت.
نوبخت عنوان ميكند: در اوايل كار جامعهي زينب (س)، اعضاي هيات موسس به حضرت امام (ره) نامهاي نوشتند و درخواست كمك براي تهيهي مكان براي اين جامعه كردند كه امام (ره) ضمن پاسخ به اين نامه، از حضرت آيتالله يزدي مسووليت پيگيري را درخواست نمود كه اين ارتباط همچنان تا كنون ادامه دارد.
نوبخت دربارهي اختلافاتي كه بين اعضاي هيات موسس اين جامعه در چند سال اخير ايجاد شده، ميگويد: بروز اين اختلافات در هر تشكيلاتي كه در مدت طولاني كار ميكنند، طبيعي است و شدت و ضعف دارد، اما مهم اين است كه اختلافات به كار تشكيلاتي لطمهاي وارد نكند.
وي ادامه ميدهد: ما در جامعهي زينب تلاش كرديم تا مجموعه بتواند كارش را به خوبي پيش ببرد كه حضور اين جامعه در انتخابات مجلس هفتم كه در استانها و شهرهاي مختلف در اجرا و نظارت و معرفي خانمها مشاركت گستردهاي داشت، نشاندهندهي اين مطلب است.
نماينده سابق مجلس در ادامهي سخنانش، روند مجلس شوراي اسلامي را از بعد از پيروزي انقلاب بررسي ميكند و ميگويد: در نگاه كلي ما يك روند رو به رشد را در ابعاد مختلف از مجلس اول تا ششم داشتهايم. طبيعي است كه مجلس اول، اولين تجربهي مجلس ما در نظام جمهوري اسلامي بود و با گذشت زمان، با فراز و نشيبهاي آن بيشتر آشنا شديم و توانستيم روند رو به رشد را با برطرف كردن خلاءهاي قانوني، تعريف صحيح ارتباط دولت و مجلس و رابطهي مردم با بخشهاي مختلف نظام، در مجالس ششگانه طي كنيم.
عضو موسس جامعهي زينب (س) افزود: در مجلس چهارم يك بازنگري خوب در آييننامهي داخلي مجلس داشتيم و گرههاي قانوني كه در اجراي كار مجلس پيش آمده بود با راهكارهاي قانوني برطرف شد، در بخش زنان نيز يك روند خوب را طبق آمار از مجموع طرحها، لوايح و موضوعات مخصوص زنان و همچنين تشكيل كميسيون خاص زنان و خانواده در مجلس چهارم و تصويب آن در مجلس پنجم، شاهد بوديم.
وي اظهار داشت: در مجلس ششم كه با كاهش كميسيونها مواجه شديم، كميسيون زنان زيرمجموعهي كميسيون فرهنگي قرار گرفت و به لحاظ فضاي بسيار سياسي اين مجلس، كمتر به موضوعات زنان توجه شد.
نوبخت با بيان اينكه بخشي از آنچه در مجلس ششم اتفاق افتاد، فوايدي را براي نظام داشت، گفت: بخشي از اين اتفاقها بايد ميافتاد كه در يك نگاه كلي ميتوان گفت آنچه در اين مجلس اتفاق افتاد، طبيعي و براي جمهوري اسلامي مفيد بود.
رييس شوراي فرهنگي اجتماعي زنان، در ادامهي سخنانش دربارهي انتخابات رياستجمهوري سال آينده اظهار ميدارد: انتخابات هميشه براي گروههاي سياسي مهم بوده، براي مردم نيز مهم تلقي ميشود و فكر ميكنم همهي گروهها و جريانهاي سياسي از همين حالا فعاليتشان را براي معرفي داوطلب احراز پست رياست جمهوري آغاز كردهاند.
وي پيشبيني ميكند: ممكن است روند فعاليتهاي سياسي تغيير كند و يك سري دستهبندي متفاوت نسبت به دورهي قبلي رياستجمهوري شكل گيرد، اما اصل مشاركت و فعالت همهي گروههاي سياسي با شواهدي كه از هماكنون پيداست، اتفاق ميافتد.
وي در پاسخ به اين سوال كه عدهاي ميگويند اگر افرادي كه ما براي رياستجمهوري معرفي ميكنيم ردصلاحيت شوند، در انتخابات شركت نخواهيم كرد، گفت: اين كار يك ژست و يا اتخاذ يك تاكتيك است كه شايد گروههايي اقدام به اين كار كنند. اما در اصل مشاركت و اينكه مانع شركت و حضور مردم شوند، نميتوانند كاري كنند؛ زيرا در مجلس ششم هم همهي گروهها شركت كردند و تاييد صلاحيت شده و انتخاب نيز شدند؛ در مورد انتخابات رياستجمهوري نيز همين اتفاق ميافتد.
وي ابراز ميدارد: تقريبا اكثريت گروههاي سياسي معتقد به فعاليت براي نظام هستند و عدهي بسيار معدود و اقليتي هستند كه اين اعتقاد را ندارند. لذا چون اصل اعتقاد، فعاليت و مشاركت در نظام است، همهي گروهها شركت خواهند كرد.
نوبخت در ادامهي گفتوگويش با خبرنگار ايسنا تحصن و استعفاي برخي از نمايندگان را مورد اشاره قرار ميدهد و ميگويد: شايد اين موضوع را نتوانيم با همهي اتفاقاتي كه در مجلس ششم به وقوع پيوست، تحليل كنيم اما اين كار اثر منفي براي خود اين افراد داشت و نه براي جامعه؛ زيرا مردم به مسوولان به عنوان بازكنندگان گرهها و حلال مشكلات نگاه ميكنند اما وقتي احساس كنند در جايي كه بايد مشكلات حل شود، اين مسائل پيش ميآيد، برايشان قابل قبول نيست و باعث عدم اعتماد آنها ميشود، كاهش آرايي كه اين نمايندگان در انتخابات مجلس هفتم داشتند، بيانگر همين موضوع است.
وي تاكيد كرد: مردم به اصل نظام و مشاركت اعتقاد دارند و ميزان افزايش و كاهش اين مشاركت را عوامل مبتني بر آن تعيين ميكنند؛ همانطور كه ميبينيم مردم در انتخابات مجلس خبرگان و شوراها كمتر شركت ميكنند؛ زيرا تاثيرات و كارآمدي مجلس خبرگان را به طور مشخص نميبينند. همچنين در شوراها نيز به دليل اختلافاتي كه در دور اول به وجود آمد، براي دور دوم علاقهي زيادي به مشاركت نشان داده نشد.
اما عضو هيات موسس جامعهي اسلامي فرهنگيان دربارهي مجلس هفتم شوراي اسلامي ميگويد: در اين مجلس برخي از اتفاقات طبيعي پيش خواهد آمد، طي يك روند پروسهاي هميشه بعد از يك مجلس سياسي يك مجلس كار به وجود ميآيد كه شواهد از هماكنون نشان ميدهد كه اين مجلس، مجلس كار بايد باشد و اكثريت منتخبان هم عقيده دارند كه بايد كارهاي جديدي را از طريق اين مجلس تعقيب كنند.
وي با بيان اينكه به هر ميزاني كه پيشرفت در نظام جمهوري اسلامي صورت گيرد، به همان ميزان هم مشكلات افزايش مييابد، گفت: حل مشكلات مردم در جامعهاي كه در مسير توسعه است و بروز مشكلات طبيعي است، اما بيتوجهي به اين مشكلات طبيعي نيست و مسوولان و نهادها بايد در جهت حل آنها تلاش كنند، منتخبان مجلس هفتم نيز با همين احساس كار خود را شروع كنند.
وي در پاسخ به اين سوال كه با توجه به اينكه مجلس هفتم با دولت خاتمي همسو نيست، چگونه با اين دولت تعامل خواهد داشت، ميگويد: اكثريت منتخبان مجلس هفتم ميخواهند كار كنند كه اگر تصميم كار نداشته باشند، نميتوانند تاثيري بر روند حركت مجلس بگذارند. البته مجلس ششم همگرايي كاملي با دولت داشت، اما در مجلسهاي گذشته نيز داشتهايم كه مجلس و دولت از جهت تفكر سياسي همفكر نبودند، اما همگرايي كاري هميشه وجود داشته كه اميدواريم اين مجلس نيز حتما با دولت ارتباط خوبي را داشته باشد.
نوبخت در ادامه دربارهي برخي از اظهارنظرها مبني بر اينكه شعارهاي آبادگران نيز به سمت اصلاحات ميرود، گفت: در اين سالها خود من به عنوان يك فرد اصولگرا، تعريف صحيح و روشني از اصلاحات و برنامههاي آن دريافت نكردم تا بر اساس آن موضعگيري كنم، همچنين از خود اصلاحطلبان نيز در طول اين سالها يك برنامهي شفاف و روشن نديدم كه بگويم شعارها به سمت اصلاحات رفته است.
وي دربارهي آنچه چرخش در جريان محافظهكار ناميده ميشود، نيز اظهار ميدارد : چهرههاي قديمي در زماني مقامهاي رسمي نظام بودند و الزامي نيست كه هميشه آن افراد باشند. اگر معتقديم كه نظام ما يك نظام مردمي است كه هست و اگر مشاركت سياسي مردم نيز برايمان مهم است، يكي از راههاي اثبات آن، بهادادن به مشاركت و توسعهي بيشتر آن از سوي مردم است.
اين فعال سياسي ظهور چهرههاي جديد در مسووليتها از جمله نمايندگي مجلس و اعضاي دولت را يك امر مثبت ميداند و ميگويد: با اين كار، موافقت و احساس رضايت مردم بيشتر جلب ميشود و مردم ميبينند كه قدرت از بالا به مقاطع پايين در حال حركت است و قدرت در دست عدهاي خاص نميچرخد.
نوبخت، دربارهي پاسخگويي مسوولان كه مقام معظم رهبري امسال را به اين نام خواندهاند نيز اظهار ميدارد: در فرهنگ جامعهي ما، پاسخگويي يك معناي خاص دارد و آن جوابدادن مسوولان به سوالات مردم در مورد كارهايشان است. اما من فكر ميكنم مقام معظم رهبري در اين رابطه در نظر داشتهاند به مسوولان بگويند كه پاسخگوبودن هر مسوولي به اين معناست كه آثار به عملكردها مرتبط است، چه حزبي و چه كلي و آثار اين عملكرد به جامعه و مردم برميگردد كه ميتواند مثبت يا منفي باشد. هر مقام مسوولي در نظام جمهوري اسلامي بايد به آثار اعمال و عملكرد خود توجه داشته باشد كه اين آثار از نوع لباس پوشيدن و سخن گفتن تا وضع قانون و رفتار اجتماعي و انجام وظايف را شامل ميشود.
وي تصريح ميكند: يك مسوول در نظام جمهوري اسلامي نميتواند نسبت به اين اصول بيتوجه باشد و بايد هميشه خود را در معرض پاسخگويي بداند، اين پاسخگويي گاهي شفاهي و گاهي عملي و رفتاري است كه تاثيراتش را بر نوع نگاه مردم و جامعه ميگذارد.
وي اضافه ميكند: خود مجلس شوراي اسلامي ضمن اينكه خود وظيفهي نظارت را دارد، اگر زماني احساس كند كه يك نظارت قانوني بايد براي آن تعريف و اعمال شود، بايد اين كار صورت گيرد.
نوبخت رسانهها را مهمترين وسليهي ارتباطي مسوولان و مردم ميداند و ميگويد: در جهت پاسخگويي مسوولان رسانهها و مطبوعات، نهادها و مراجعي هستند كه به طور قانوني حق دارند به عنوان نمايندگان مردم با مسوولان ديدار داشته باشند و مسائل را مطرح كنند كه اين كار، كمك موثري در پاسخگوكردن مسوولان خواهد كرد. البته به شرطي كه همهي موضوعات و فضاي حاكم بر آنها به سياسيبازي كشيده نشود.
وي دربارهي روحاني يا غيرروحاني بودن رييس مجلس نيز ميگويد: بايد اصل را بر توانمنديها قرار دهيم و فردي را كه توانايي به دستگيري رياست يك قوهي مهم كه همان مجلس است داشته باشد، انتخاب كنيم. حال اگر آن فرد يك روحاني بود انتخاب ميشود و در غير اين صورت اگر اين شرايط در يك فرد غيرروحاني بود او را انتخاب ميكنند.
وي افزود: در اين چند سال، به طور اتفاقي همهي روساي شش مجلس روحاني بوده و توانستهاند به خوبي در عرصه حضور بيابند و كار كنند، اما آنچه در اين 25 سال اتفاق افتاده، به اين معني نيست كه غيرروحاني بودن رييس مجلس و يا رياستجمهوري را غيرطبيعي بدانيم و در مقابل، روحاني بودن اين مسوولان را يك اصل تلقي كنيم.
××گفتوگو از سميرا يافتيان
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات