/ پيشهمايش بزرگداشت صدمين سالگرد مشروطيت/ دكتر مشيرزاده: مشروطه، نقطهي عطفي در تاريخ ايران است ابوالفضل شكوري: انقلاب مشروطه استبداد را شكست
دكتر ”حميرا مشيرزاده“ با بررسي چارچوبي نظري براي تبيين انقلاب مشروطه گفت: انقلاب مشروطه يك نقطهي عطف مهم تاريخ معاصر است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، وي در پيشهمايش بزرگداشت يكصدمين سالگرد مشروطيت به زمينههاي ظهور يك انقلاب و فرآيند و پيامدهاي آن اشاره كرد و گفت: انقلاب مستلزم تحولات اجتماعي، سياسي و فرهنگي است كه به دگرگوني ساختار كلان در سطح جامعه منجر ميشود.
دكتر محمدعلي اكبري نيز در اين مراسم با اشاره به ويژگي سياحتنامهي ابراهيمبيك در بسيج اجتماعي جريان حركت و جنبش اجتماعي گفت: سياحتنامهي ابراهيمبيك، يك بيانيه است حاوي دو بخش كه حاوي ادعاهاي عليه وضعيت موجود و نقد وضعيت موجود و نفي آن است.
وي گفت: سياحتنامه از يك جهت نقد قدرت و از جهت ديگر نقد اجتماعي است.
دكتر سهراب يزداني نيز در اين همايش اعتراضات شهري در عصر مظفري را بررسي كرد و گفت: اعتراضات شهري يكي از شاخصهاي اجتماعي در دورهي مظفري بوده است.
وي با اشاره به دامنهي اين اعتراضات شهري در مشهد، تبريز، شيراز و رشت عنوان كرد: از دلايل عمدهي اين اعتراضات كمبود و گراني مواد غذايي (نان و گوشت) و استبداد حاكمان آن دوره بود.
وي در پايان با اشاره به اينكه نهضت تحريم تنباكو مقدمهاي بر جنبش مشروطه بود گفت: اعتراضات شهري همچون حلقههاي ارتباطي تجارب مبارزه از يك مرحله به مرحلهي ديگر، آن مقدمه را به نتيجه رساند.
دكتر محمد گلبن در ادامهي اين همايش به نقش روزنامهي حبلالمتين در مشروطيت اشاره كرد و گفت: 28 آذرماه يكصد و دهمين سالگرد انتشار اين روزنامه بود كه با همت مويداسلام ابتدا در هند و بعد در ايران منتشر شد.
وي با اشاره به چهار دورهي انتشار روزنامهي حبلالمتين گفت: هيچ مقالهاي از بزرگان دين و علم وجود ندارد كه به اين روزنامه فرستاده شده و مويداسلام از چاپ آن امتناع كرده باشد.
دكتر ابوالفضل شكوري در ادامهي اين همايش به بررسي جايگاه فقه سياسي آخوند خراساني در ميان گفتمانهاي فقه سياسي شيعه پرداخت و گفت: آخوند خراساني بنيانگذار مشروطه در بعد فقهي بوده است.
شكوري در ادامه به پنج مرحلهي گفتمان شاخص در تاريخ تحولات فقه سياسي شيعه اشاره كرد.
وي در پايان يادآور شد: از بزرگترين حادثههاي تاريخ ايران، انقلاب مشروطه بود كه استبداد را شكست.
دكتر ”غلامرضا جوادكاشي“ در اين همايش به بررسي كلام دموكراسي در روزنامهي قانون پرداخت و گفت: در روزنامهي قانون با يك مفهوم اسطورهيي از دموكراسي و مردم مواجه هستيم كه خاستگاه نخستين است و رمز بسط گفتار دموكراسي و نزديكتر شدن به ساختار آن منوط به درك جنبهي آئيني اسطورههاي مردم است.
دكتر منصوره اتحاديه نيز گفت: تحولات آذربايجان بود كه مشروطهخواهي را به انقلاب تبديل كرد.
همچنين در پايان بخش اول اين همايش دكتر منصور صفتتك به بررسي آموزش جديد، دگرگوني و نوآوري، نقش و كاركرد مدرسهي سياسي در ايران عصر قاجار پرداخت و عنوان كرد: يكي از بارزترين نشانههاي مدرسه سياسي، دانشكدهي حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران است.
وي افزود: ابتدا در زمان قاجار مدرسهي دارالفنون به وجود آمد كه از لحاظ فني و نظامي به آن توجه شده بود و براي تكميل آن در دوران مظفرالدين شاه مدرسهي سياسي براي تربيت نيروهاي متخصص در زمينهي امور خارجي و روابط بينالملل ايران پديد آمد كه بعدها بنيانگذاران و دانشآموختگان آن را در صدر همهي فعاليتهاي جنبش مشروطيت ميبينيم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات