واكنش جهاني حملهي طالبان به ميراث فرهنگي افغانستان
گروه طالبان در افغانستان اعلام كرده است كه قصد خود مبني بر نابود كردن كليهي مجسمههاي كهن واقع در اين كشور، از جمله دو مجسمه بودا در باميان كه از شهرت جهاني برخوردارند، را امروز عملي خواهد كرد.
به گزارش ايسنا به نقل از خبرگزاري رويتر، طول اين دو مجسمه كه قدمت آنها به قبل از اسلام ميرسد 125 و 174 فوت ميباشد و بزرگترين مجسمههاي بودا در جهان محسوب ميشوند . براي تخريب اين دو مجسمه از مواد منفجره استفاده خواهد شد. هنوز مشخص نيست كه طالبان تصميم خود براي تخريب اين آثار با ارزش را امروز عملي ميكنند يا خير؟
گروه تندروي طالبان به بهانهي به اصطلاح “تصور پاك از اسلام“ روز پنجشنبه اعلام كرده بود كه قصد دارد كليهي مجسمههاي قديمي واقع در افغانستان كه شامل دو مجسمهي غولپيكر بودا و كل مجموعههاي موزهي ملي در شهر كابل است را تخريب كند.
اين در حالي است كه گروه طالبان در روز جمعه (امروز) با موج شديد مخالفتهاي بينالمللي نسبت به تخريب پيشينه غني فرهنگي افغانستان مواجه شده است و سازمان ملل از مسلمانان جهان خواسته است كه طالبان را متقاعد كنند كه از اقدام به اين عمل خودداري كند.
همچنين يكي از موزههاي برجستهي هنر در سطح جهان به گروه طالبان پيشنهاد خريد اين مجسمهها را داده است. موزهي هنر متروپلين در نيويورك هم صدا با مخالفتهاي جهاني براي تخريب اين مجسمهها از گروه طالبان خواسته تا گذشته تاريخي غني خود را تخريب نكند.
همچنين، پاكستان و هند، دو دشمن سنتي ديرينه، نيز براي اولين مرتبه با يكديگر متفقالنظر شده و مخالفت خود را با تخريب اين مجسمهها اعلام نمودهاند.
سازمان يونسكو نيز از اين اقدام به عنوان يك بحران براي ميراث جهاني ياد كرده و از مسلمانان جهان خواسته است مانع تخريب اين مجسمهها گردند.
پارامودماهاجان، وزير امور پارلماني هند نيز در اين رابطه گفت: دولت هند اين مسأله را به سازمانهاي جهاني سازمان ملل خواهد كشاند و براي جلوگيري از تخريب مجسمههاي بودا از هيچ اقدامي دريغ نخواهد كرد.
همچنين وزير امور خارجهي هند در اين رابطه گفته است: ما اين عمل طالبان را محكوم ميكنيم و از جامعهي بينالملل ميخواهيم تا براي حفظ و نگهباني از اين مجسمهها اتحاد جهاني را برانگيزد.
كشورهاي بودايي مانند تايلند و سريلانكا نيز نسبت به عمل گروه طالبان براي تخريب پيشينهي تاريخي افغانستان، كه پيش از اسلام ساليان سال مهد آموزش تعاليم بودا و زيارتگاه زائران بودايي بوده است، هشدار دادهاند.
همچنين فهمي هويدي، روشنفكر مسلمان مصر نيز در رابطه با تخريب آثار غني ميراثي افغانستان گفته است: “اين اقدام طالبان مخالف تعاليم اسلامي است. اسلام به فرهنگ اقوام ديگر نيز احترام گذاشته است؛ حتي آن دسته از فرهنگهايي كه مخالف تعاليم اسلامي هستند.“
روسيه نيز از اين اقدام به عنوان يك “خرابكاري“ نام برده است. وزير خارجهي روسيه در اين رابطه گفته است كه اين اقدام تنها ميتواند به منزلهي تجاوز به ميراث فرهنگي و تاريخي، نه تنها مردم افغانستان، كه كل تمدن بشري تلقي شود. خرابكاري گروه طالبان در مورد ميراث روحاني غني دنياي كهن افغانستان نشانگر دشمني آشكار اين گروه با ارزشهاي رايج انساني است.
كشورهاي آلمان و سوييس نيز با اعلام مخالفت نسبت به اين اقدام، آن را محكوم كردهاند.
اكثر اين مجسمهها كه قدمت آنها به 2000 سال گذشته ميرسد، براي مدتها پس از ورود اسلام به افغانستان دست نخورده باقي ماندهاند.
گروه طالبان معتقدند، مجسمهسازي و نقاشي در اسلام حرام است و آن را ممنوع اعلام كردهاند آنها همچنين گفتهاند كه ميخواهند تمام آثار پيش از اسلام در افغانستان را نابود كنند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات