برخی از این شیرینیهای لطیف و دوست داشتنی عبارتند از باقلوا، قطاب، انواع لوز، حاجی بادام و کیک یزدی که طعم اصیل و دلنشین آن ها از دل مهربان مردم این سرزمین وام گرفته شده و بی شک هرچه از دل برآید، بر دل نشیند.
صدیقه رمضانخانی نویسنده و پژوهشگر فرهنگ عامه یزد در گفتوگو با ایسنا در این رابطه میگوید: تهیه انواع شیرینی بین یزدیها از قدیمالایام رایج بوده است و خوشبختانه هنوز هم شیرینیهای یزدی جایگاه خاصی در ایران دارند.
وی با بیان این که شیرینیهایی که در گذشته تهیه میشد، امروز نیز کموبیش در این دیار تهیه میشود، عنوان میکند: از میان مهمترین انواع شیرینیهای یزدی میتوان به باقلوا، پشمک، کتاب، کیک یزدی و حاجی بادام اشاره کرد که نسبت به سایرین انواع و قدمت بیشتری دارد.
به گفته این نویسنده و پژوهشگر یزدی، همچنین انواع مشهور و محبوب شیرینی یزدی را میتوان نان برنجی، لوز بادام، لوز نارگیل، لوز پسته، لوز سه رنگ، لوز زعفرانی، سوهان آردی، نُقل بیدمشکی، سوهان یزدی و نان نارگیلی نام برد.
وی اضافه میکند: شیرینیهای سنتی یزد در مراسم جشن و سرور و مراسم عزا و نیز مراسمهای مذهبی مورد استفاده قرار میگیرند با این تفاوت که از میان این شیرینیها، کیک یزدی و نیم شکری و نان برنجی و نان کنجدی بیشتر در مراسم عزا استفاده میشود.
رمضانخانی با بیان این که بیشترین استفادهی همگانی از شیرینیهای سنتی یزدی در هنگام عید نوروز یا جشن نیمه شعبان است، اظهار میکند: انواع شیرینی پشمک و نان برنجی بیشتر در ماه رجب بهعنوان خیرات درگذشتگان استفاده میشود و در ماه مبارک رمضان نیز پشمک یزدی در یزد و شهرهای دیگر ایران مصرف زیادی دارد.
انتهای پیام
نظرات