• یکشنبه / ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۴:۳۰
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1404011004613
  • خبرنگار : 50402

مدیر نظارت بر غذای دانشگاه علوم پزشکی همدان مطرح کرد

کاهش باروری با مصرف سموم کشاورزی و آفت‌کش‌ها

کاهش باروری با مصرف سموم کشاورزی و آفت‌کش‌ها

ایسنا/همدان مدیر نظارت بر غذا و فرآورده‌های خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان از خطرات جبران‌ناپذیر باقی‌مانده آفت‌کش‌ها در محصولات باغی و کشاورزی بر سلامت انسان خبر داد و گفت: آفت‌کش‌ها در بلندمدت می‌توانند منجر به کاهش باروری، افزایش سطح کلسترول، نرخ بالای مرگ‌ومیر نوزادان و چندین اختلال ژنتیکی و متابولیک شوند.

حجت‌الله کمکی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: مصرف‌کنندگان می‌توانند با روش‌هایی مانند خیساندن در آب، لایه‌برداری، پوست‌گیری، استفاده از فرآیندهای حرارتی (مانند پاستوریزه کردن، بلانچ کردن، جوشاندن، پختن، بخارپز کردن و کنسرو کردن)، جداسازی برگ‌های بیرونی در سبزیجات برگی مانند کلم و کاهو و شستشو با محلول نمکی رقیق (کلرید سدیم)، از میزان سموم و آفت‌کش‌ها در محصولات کشاورزی بکاهند.

کمکی تصریح کرد: برداشت زودهنگام و قبل از اتمام دوره کارنس (مدت زمان لازم از پایان سم‌پاشی تا تجزیه سم) موجب باقی ماندن میزان زیادی از آفت‌کش‌ها در محصولات کشاورزی می‌شود که تأثیرات زیانباری بر سلامت مصرف‌کنندگان دارد.

وی با اشاره به خطرات باقی‌مانده سموم در محصولات کشاورزی، مطرح کرد: این مواد می‌توانند باعث بیماری‌هایی مانند سرطان، نابینایی، بیماری‌های کبدی و سیستم عصبی، بیماری‌های تیروئیدی و واکنش‌های آلرژیک شوند.

مدیر نظارت بر غذا و فرآورده‌های خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به تأثیر سموم بر کاهش باروری، عنوان کرد: آفت‌کش‌ها در بلندمدت می‌توانند منجر به کاهش باروری، افزایش سطح کلسترول، نرخ بالای مرگ‌ومیر نوزادان و چندین اختلال ژنتیکی و متابولیک شوند. همچنین، میزان بالای باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی موجب خسارت به تجارت بین‌المللی و زیان کشاورزان می‌شود.

کمکی راهکارهایی را برای کاهش بقایای آفت‌کش‌ها در محصولات کشاورزی و باغی پیشنهاد داد و گفت: پوست‌گیری محصولات کشاورزی قبل از مصرف، موجب کاهش باقی‌مانده سموم در آنها می‌شود. همچنین در سبزیجات برگی، غلظت باقی‌مانده آفت‌کش در برگ‌های بیرونی نسبت به برگ‌های داخلی بیشتر است، بنابراین جداسازی برگ‌های بیرونی در محصولاتی مانند کلم و کاهو، میزان باقی‌مانده سموم را کاهش می‌دهد. شستشو با محلول نمکی رقیق (محلول کلرید سدیم) نیز روشی مناسب برای کاهش آلودگی سطحی میوه‌ها و سبزیجات است و به عنوان یک روش کاربردی برای مصارف خانگی توصیه می‌شود.

وی ادامه داد: استفاده از فرآیندهای حرارتی، مانند؛ پاستوریزه کردن، بلانچ کردن، جوشاندن، پختن، بخارپز کردن و کنسرو کردن، به تخریب آفت‌کش‌ها کمک می‌کند و استفاده از محلول‌های شیمیایی مانند سرکه، بی‌کربنات سدیم (جوش شیرین)، کلر، دی‌اکسید کلر، پراکسید هیدروژن، اسید استیک و سایر محلول‌های ضدعفونی‌کننده نیز منجر به شستشوی بهتر میوه‌ها و سبزیجات می‌شود.

مدیر نظارت بر غذا و فرآورده‌های خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به نقش کشاورزان در کنترل باقی‌مانده سموم، خاطرنشان کرد: کشاورزان باید سموم مصرفی خود را از مراکز مجاز تهیه کرده و از مصرف سموم قاچاق و غیرمجاز پرهیز کنند. همچنین باید نوع سموم و دز مجاز مصرفی را رعایت کرده و از مشورت با افراد غیرمتخصص برای استفاده از سموم خودداری کنند چون استفاده نادرست از سموم، علاوه بر تحمیل هزینه‌های اضافی و خسارت به مزارع، موجب افزایش باقیمانده سموم در محصولات و تهدید سلامت مصرف‌کنندگان می‌شود.

کمکی ادامه داد: در صورت اقدام برای برداشت محصولات، کشاورزان باید از سم‌پاشی خودداری کرده و در صورت نیاز، از سموم دارای دوره کارنس کوتاه استفاده کنند. همچنین، پیش از طی دوره کارنس، از برداشت و عرضه محصولات به بازار مصرف اکیداً خودداری شود.

وی در پایان یادآوری کرد: با توجه به اثرات مخرب باقی‌مانده آفت‌کش‌ها بر سلامت انسان و خسارت‌های اقتصادی ناشی از آن، آگاهی‌بخشی به کشاورزان و مصرف‌کنندگان از اهمیت بالایی برخوردار است. رعایت توصیه‌های ارائه‌شده می‌تواند گامی مؤثر در حفظ سلامت جامعه و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha