سیدجواد طباطبایی، صبح امروز یکشنبه ۲۶ اسفند در نشست خبری اداره کل دامپزشکی استان اصفهان اظهار کرد: در سال جاری، ۱۶.۵ میلیون نوبت واکسیناسیون در سطح استان اصفهان انجام شد. این واکسیناسیونها شامل انواع واکسنها و در برخی موارد نیاز به واکسیناسیون مجدد دامها برای اطمینان از ایمنی آنها بود. هدف از این اقدامات، پیشگیری از بیماریهای مشترک بین انسان و دام، همچون بیماری تب کریمه کنگو و تب مالت بود.
وی افزود: اجرا و نظارت بر سمپاشی حدود ۱.۲ میلیون مترمربع از اماکن دامی در سطح استان انجام شد. این اقدام میتواند مانع انتقال بیماریهایی چون تب کریمه کنگو (CHF) و دیگر بیماریهای مشترک از دامها به انسان شود.
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی از انجام آزمایشهای منظم در دامداریها بهمنظور شناسایی بیماریهای مختلف خبر داد و بیان کرد: در سال جاری، ۱۶۹ هزار و ۶۲۶ رأس گاو تحت تست سل قرار گرفتند که در نتیجه، ۲۲ رأس دام مبتلا به سل شناسایی و از دامداریها حذف شدند. علاوه بر این، ۸۰۰ رأس دام مبتلا به بیماری تب مالت شناسایی و از دامداریها جدا شدند، همچنین در سال جاری حدود ۲۶۲۸ رأس اسب تحت آزمایش بیماری مشمشه (بیماری مشترک بین انسان و دام) قرار گرفتند که در نهایت چهار رأس اسب مبتلا به این بیماری شناسایی و از چرخه تولید خارج شدند.
طباطبایی درباره پوشش واکسیناسیون بیماریهای مشترک گفت: حدود ۶۶ هزار رأس گاو، گوساله، بره و بزغاله در برابر بیماری تب مالت واکسینه، همچنین ۲۵ هزار قلاده سگ در دامداریها و ۴۳ هزار قلاده سگ و گربه خانگی در برابر بیماری هاری واکسینه شدند.
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی به واکسیناسیون دامها در برابر بیماری سیاه زخم (شاربن) اشاره کرد و افزود: در سال جاری، یک میلیون و ۴۱۰ هزار و ۸۹۳ رأس دام علیه این بیماری واکسینه شدند.
طباطبایی در خصوص اقدامات پیشگیرانه بیماری تب برفکی که یکی از بیماریهای بومی کشور است و از واکسیناسیونهای به موقع در برابر این بیماری خبر داد و تصریح کرد: در سال جاری با توجه به شیوع محدود کانونهای بیماری تب برفکی، واکسیناسیون به موقع و نظارتهای دقیق سبب شد که بیماری تحت کنترل قرار گیرد و کانونهای بیماری کنترل شوند.
عباس بدیعی، رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور، زنبور عسل، کرم ابریشم و آبزیان نیز در این نشست اظهار کرد: در سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷، استان اصفهان مانند بسیاری از نقاط کشور، تحت تاثیر اپیدمی آنفولانزای فوقحاد پرندگان قرار گرفت. در آن زمان، بیش از هفت میلیون قطعه پرنده معدوم شد که تأثیرات اقتصادی و اجتماعی شدیدی به همراه داشت، به دنبال این بحران برنامههای مراقبتی و واکسیناسیون ویژهای بهویژه برای مرغهای تخمگذار و بوقلمونها آغاز شد. از خرداد ۱۳۹۸، واکسیناسیون آنفولانزای فوقالعاده به برنامههای واکسیناسیون صنعت طیور اضافه و تا سال جاری بیش از ۲۰ میلیون دز واکسن در استان توزیع شد. این اقدامات موجب کاهش چشمگیر شیوع بیماری در صنعت طیور استان شده است.
وی افزود: بهطور کلی، صنعت طیور در استان اصفهان تحت نظارت دقیق قرار دارد و بیماریهایی نظیر گامبورو نیز بهصورت مستمر پایش میشوند. از ۱۳۹۷ با اعمال کنترلها و برنامههای مراقبتی، هیچگونه بیماری شیوعدهنده در مرغداریهای صنعتی استان گزارش نشده است.
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور، زنبور عسل، کرم ابریشم و آبزیان ادامه داد: در صنعت آبزیان، بیماریهای VHS(بیماری خونریزی پوزه) و IPN از جمله چالشهایی هستند که بر تولید ماهیان سردابی و گرمابی تأتیرمیگذارند. با توجه به رعایت اصول بهداشتی و نظارتی دقیق، استان اصفهان موفق به کنترل این بیماریها شده است، در حال حاضر استان با تولید ۷۸۰۰ تن ماهی سردابی و ۴۲۰۰ تن ماهی گرمابی، یکی از تولیدکنندگان مهم در کشور به شمار میرود.
بدیعی مطرح کرد: صنعت زنبورداری استان نیز در سالهای اخیر تحت تأثیر بیماریهایی چون VHS قرار گرفته است. با این حال، استان اصفهان با تولید ۶۹۰۰ تن عسل در سال جاری، همچنان یکی از تولیدکنندگان مهم عسل در کشور است.
وی گفت: استان اصفهان با نظارت مستمر و اقدامات پیشگیرانه، توانسته است بیماریهای مشترک در صنعت طیور، آبزیان و زنبور عسل را بهطور قابل توجهی کنترل کند و به جایگاه خود را در تولیدات مختلف در کشور حفظ کند. در این راستا، همکاری مستمر بین دامپزشکی و سایر نهادهای مرتبط در استان نقش بهسزایی ایفا کرده است.
وحیدرضا خامسیپور، رئیس اداره نظارت بربهداشت عمومی و مواد غذایی نیز در این مراسم اظهار کرد: بیشترین وظیفه تأمین امنیت و ایمنی غذایی به عهده اداره نظارت بر بهداشت و مقامات قضائی است. امنیت غذایی به معنای این است که افراد جامعه در تمام اوقات به میزان کافی غذا دسترسی داشته باشند تا بتوانند جسمی سالم داشته باشند. ایمنی غذایی به این معناست که مواد غذایی در تمامی مراحل تولید، فرآوری، توزیع، انبارش، حملونقل و نگهداری از آلودگیهای میکروبی، شیمیایی و انگلی باشند.
وی افزود: مقامات مسئول در این حوزه، بهویژه در سطح مراکز پرورش دام، طیور و آبزیان که در سطح استان وجود دارند، به انجام این مسئولیتها پرداختهاند. این مسئولیتها شامل نظارت بر صنایع وابسته به دام و طیور، از جمله مراکز عرضه، سردخانهها، بستهبندیها، کارخانهجات خوراک و مراکز جمعآوری ضایعات است. در این راستا، احداث هر یک از این واحدها باید از سوی اداره نظارت بهداشتی تأیید شده و پروانه بهداشتی برای آنها صادر شود.
رئیس اداره نظارت بربهداشت عمومی و مواد غذایی ادامه داد: در روند نظارت، بیش از ۶۳۵ نفر از دانشآموختگان رشتههای دامپزشکی بهعنوان مسئول فنی و ناظر بهداشتی در واحدهای مختلف مشغول به کار هستند و از سامانه بینا استفاده میشود، برای مثال در استان اصفهان بیش از ۲۹ کشتارگاه دام و حدود ۱۶ کشتارگاه طیور فعال است که مسئولان فنی و ناظران بهداشتی نظارتهای دقیق بر فرایند کشتار و عرضه مواد غذایی دارند.
خامسیپور بیان کرد: سال جاری بیش از ۶۳ میلیون قطعه پرنده کشتار شده است، بیش از ۴۳ هزار مورد بازرسی انجام و تعداد زیادی فرآورده غیرقابل مصرف از چرخه مصرف انسانی خارج شده است.
وی مطرح کرد: این نظارتها با استفاده از سامانه «بینا» که در اداره کل دامپزشکی استان اصفهان راهاندازی شده، انجام میشود. این سامانه بهطور آنلاین بهروزرسانی میشود و اطلاعات مربوط به واحدهای مختلف را ثبت کرده و بهطور لحظهای در دسترس قرار میدهد، همچنین در سالهای آینده این سامانه به دستگاههای قضائی مانند دادگاهها و تعزیرات متصل خواهد شد تا احکام صادره بهصورت آنلاین در سیستم ثبت شود.
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی گفت: در کنار نظارتهای روزانه، طرحهای ویژهای مانند نظارتهای تشدید شده در ایام خاص، نظیر ماه رمضان و تعطیلات نوروز، برای حفظ ایمنی مواد غذایی در استان اصفهان اجرا میشود. این طرحها شامل بازرسی دقیقتر از مراکز عرضه و کشتارگاهها میشود.
خامسیپور ادامه داد: در سطح ملی، طرحهای مختلفی برای نظارت بر کیفیت شیر خام، مرغ و ماهی قزلآلا نیز در حال اجرا است. استان اصفهان بهعنوان بزرگترین تولیدکننده شیر خام در کشور، با استفاده از آزمایشگاههای مرجع، بهطور مستمر کیفیت این محصولات را کنترل کرده و از سلامت آنها اطمینان حاصل میکند.
وی اظهار کرد: این اقدامات نشان میدهد که پیشگیری از وقوع مشکلات بهداشتی در تولیدات غذایی نهتنها به حفظ سلامت مردم کمک میکند بلکه از بروز عوارض اقتصادی و اجتماعی جلوگیری میکند.
نقش کلیدی دامپزشکان در پیشگیری از بیماریهای مشترک و نظارت بر تولیدات دارویی
منصور کیمیایی، رئیس اداره تشخیص و درمان استان اصفهان نیز در این نشست اظهار کرد: ابتدا لازم است گریزی به یک مبحث مقدماتی بزنم و اهمیت دامپزشکی را در کنار پزشکی مورد اشاره قرار دهم. ما مفهومی به نام سلامت واحد داریم که به سلامت انسان، حیوان و محیط زیست بهطور همزمان میپردازد. این مفهوم برای اولین بار در سال ۲۰۲۱ به وسیله سازمان بهداشت جهانی و سازمان جهانی بهداشت دام تعریف شد، هرچند که اهمیت این مفهوم پیشتر هم شناخته شده بود، اما این تعریف مجدد به نقش کلیدی دامپزشکان در حفظ سلامت حیوانات و جامعه تأکید میکند، در واقع دامپزشکان در کنار پزشکان نقشی بسیار مهم در حفظ سلامت عمومی ایفا میکنند.
وی افزود: این نکته که در پیشگیری، شناسایی و پاسخ به تهدیدات جهانی بهداشت، دامپزشکان نقش برجستهای دارند، اهمیت بسیاری پیدا کرده است. در دنیا بیش از ۱۷۰۰ عامل بیماریزا وجود دارد که حدود ۵۰ درصد آنها مشترک بین انسان و حیوانات هستند، این موضوع به وضوح نقش دامپزشکان را در بهداشت عمومی و سلامت جامعه مشخص میکند.
رئیس اداره تشخیص و درمان استان اصفهان ادامه داد: موضوع بیماریهای مشترک بین انسان و دام، نقشی که دامپزشکان در مبارزه با این بیماریها ایفا میکنند و اهمیت آن، نکاتی است که باید همیشه مورد توجه قرار گیرد.
کیمیایی بیان کرد: فعالیتهای ما در سه حوزه تولید، توزیع و درمان دستهبندی میشود، در حوزه تولید، کارخانهجات داروسازی و مکملسازی داریم و هر محصولی که بهعنوان دارو یا مکمل شناخته میشود، در این حوزه قرار میگیرد. در حوزه توزیع، داروخانهها و شرکتهای پخش وجود دارند و در حوزه درمان، درمانگاههای دامپزشکی فعالیت میکنند.
وی مطرح کرد: در استان، بیش از ۶۳۵ مرکز مختلف بخش خصوصی تحت نظارت اداره کل دامپزشکی قرار دارند. این مراکز شامل کارخانهجات تولیدی، شرکتهای دارویی، داروخانهها و مراکز درمانگاهی هستند. بهعنوان مثال در سال جاری، ۲۲ مورد مکمل ویتامین، ۱۵ مورد مکمل معدنی، پنج مورد کلسیم فسفات، سه مورد ویتامینهای معدنی و سایر محصولات بهعنوان طرحهای نظارتی pms در سطح استان انجام شده است.
رئیس اداره تشخیص و درمان استان اصفهان افزود: در حوزه نظارت بر تولید، نظارتهای دقیقی در مراحل مختلف انجام میشود، در ابتدا کارخانهجات باید از نظر ساختاری تأیید شوند و سپس مواد اولیه و فرمولها مورد بررسی قرار میگیرند. نمونهبرداریهایی برای اطمینان از کیفیت تولیدات انجام میشود و پس از آن، محصولات در بازار تحت نظارتهای دقیق pms قرار میگیرند. در سال جاری، ۵۴ مورد ترخیص از گمرک اصفهان، ۳۰ مورد بازدید و نظارت بر شرکتهای واردکننده دارو و مواد اولیه انجام شده است.
کیمیایی مطرح کرد: در بخش خصوصی، مراکز درمانگاهی، داروخانهها و کارخانهجات تولیدی فعالیت دارند. در سال جاری، ۱۵۶۳ مورد بازدید از این مراکز، ۹۳۴ مورد تمدید پروانههای تولید و ارزیابی کیفیت داروهای دامپزشکی انجام شده است، همچنین تخلفات در این حوزهها نیز بررسی شده و با متخلفان برخورد قانونی صورت گرفته است.
وی در نهایت اشاره کرد: نظارتها و اقدامات مختلف در زمینه بهداشت دام و تولیدات دارویی، تضمین کننده سلامت جامعه و پیشگیری از بیماریها هستند که این امر بدون همکاری و تلاش همکاران در بخشهای مختلف امکانپذیر نبود.
انتهای پیام
نظرات