• دوشنبه / ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ / ۰۶:۰۰
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 1403121913467
  • خبرنگار : 71263

درس چین از جنگ تجاری اول؛ مماشات با ترامپ کارساز نیست

درس چین از جنگ تجاری اول؛ مماشات با ترامپ کارساز نیست

رهبران کانادا و مکزیک هفته گذشته با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا تماس تلفنی گرفتند تا پس از اعمال تعرفه‌های گمرکی بر کشورهایشان، به دنبال راه‌حل باشند، اما بعید به نظر می‌رسد باشد رئیس‌جمهور چین، به زودی تماس مشابهی برقرار کند.

به گزارش ایسنا، پکن که بر خلاف شرکای نزدیک و همسایگان آمریکا، سال‌ها درگیر جنگ تجاری و فناوری با آمریکا بوده، رویکرد متفاوتی نسبت به ترامپ در دوره دوم ریاست‌جمهوری خود در پیش گرفته است و به وضوح نشان می‌دهد که هرگونه مذاکره باید در شرایط برابر انجام شود.

رهبران چین می‌گویند که آماده گفت‌وگو هستند، اما آنها همچنین برای افزایش تعرفه‌های آمریکا که از زمان روی کار آمدن ترامپ در هفت هفته پیش، ۲۰ درصد افزایش یافته است، آماده شده‌اند. چینی‌ها برای اینکه مانند دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ غافلگیر نشوند، آماده اقدامات تلافی‌جویانه بودند و هفته گذشته، تعرفه‌های خود را بر واردات مهم کشاورزی آمریکا و کالاهای دیگر اعمال کردند.

سون یون، مدیر برنامه چین در اندیشکده «مرکز استیمسون» در واشنگتن، گفت: در حالیکه آمریکا تعرفه‌ها را تشدید می‌کند، پکن گزینه‌های دیگری جز اقدام متقابل نمی‌بیند. این به معنای آن نیست که پکن نمی‌خواهد مذاکره کند، اما نمی‌توان آن را التماس برای مذاکره یا مرحمت، دانست.

چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، آرزو دارد که قدرت بزرگی در هر دو صحنه منطقه‌ای و جهانی باشد و احترام همه کشورها به ویژه آمریکا را جلب کند.

پس از اعمال تعرفه ۱۰ درصدی در هفته گذشته که علاوه بر تعرفه ۱۰ درصدی از سوی آمریکا در چهارم فوریه بود، وزارت خارجه چین، تندترین واکنش خود تاکنون را ابراز کرد و گفت: اگر آمریکا جنگ می‌خواهد، خواه جنگ تعرفه‌ای، جنگ تجاری یا هر نوع جنگ دیگری باشد، ما آماده‌ایم تا آخر بجنگیم.

این لفاظی‌های تند، بازتاب اظهارات مشابه در سال ۲۰۱۸ بود که ترامپ، اولین جنگ تجاری خود را با چین آغاز کرد و این کشور تلاش کرد تا اقدامات تلافی‌جویانه را انجام دهد. رهبران پکن از آن زمان، مجموعه ابزاری از تعرفه‌ها، محدودیت واردات، کنترل صادرات، تحریم‌ها، بررسی‌های نظارتی و اقداماتی را برای محدود کردن شرکت‌ها از انجام تجارت در چین ایجاد کرده‌اند.

همه این ابزارها برای تحمیل رنج به اقتصاد و مشاغل آمریکا، در پاسخ به اقدامات واشنگتن طراحی شده‌اند. این آمادگی به دولت چین اجازه داد تا با اعمال سبدی از اقدامات تلافی‌جویانه، از جمله وضع مالیات تا سقف ۱۵ درصد از بسیاری از کالاهای کشاورزی آمریکایی، به تعلیق واردات الوار و قرار دادن ۱۵ شرکت آمریکایی در فهرست سیاه، نسبت به دو برابر شدن تعرفه‌های جدید ترامپ بر کالاهای چینی واکنش سریع نشان دهد.

با این حال، تحلیلگران می‌گویند پکن در واکنش خود، خویشتن‌داری نشان داد تا فضا را برای مذاکره باز نگه دارد.

رشد اقتصاد چین آهسته شده است، اما همچنان با سرعتی نزدیک به پنج درصد در سال، رشد می‌کند، و تحت رهبری شی جین‌پینگ، حزب حاکم در چین، سرمایه‌گذاری زیادی در فناوری پیشرفته، آموزش و سایر زمینه‌ها انجام می‌دهد. این کشور نسبت به دوره اول ترامپ، روابط تجاری قوی‌تری با بسیاری از کشورهای دیگر دارد و منبع تامین محصولات کلیدی خود متنوع کرده است؛ برای مثال، بیشتر سویای خود را به جای آمریکا، از برزیل و آرژانتین خریداری می‌کند.

همچنین درصد کالاهای چینی فروخته شده به آمریکا، کاهش یافته است. در مقابل، بیش از ۸۰ درصد از صادرات مکزیک و ۷۵ درصد از صادرات کانادا، به آمریکا می‌رود.

دانیل راسل، نائب رئیس دیپلماسی و امنیت بین الملل در «موسسه سیاست جامعه آسیا» اظهار کرد: چین از برخوردهای قبلی خود با ترامپ درس گرفته است. پکن به اندازه کافی دیده است که بداند مماشات با ترامپ کارساز نیست.

جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا و کلودیا شینبائوم، رئیس جمهور مکزیک، با تغییر سیاست‌های تجاری قبلی ترامپ، با اعمال تعرفه‌ها و سپس دو بار تعویق افتادن اعمال آنها، مواجه هستند. در اولین دور، ترودو و شینبائوم، کمی زمان خریدند، اما فشارها دوباره قوی‌تر شد.

بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، ترودو در دسامبر، پس از تهدید رئیس‌جمهور منتخب آمریکا برای اعمال تعرفه‌های تجاری علیه کانادا، برای دیدار با ترامپ به عمارت مارالاگوی او رفت. اما ترودو با اعلام تعرفه‌های تلافی‌جویانه از سوی ترامپ در سه‌شنبه گذشته، هشدار داد اکنون زمانی است که به شدت پاسخ دهیم و نشان دهیم که جنگ با کانادا برنده‌ای نخواهد داشت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha