نیلوفر سوری در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه پوسیدگی دندان دشمن خاموش است، افزود: پوسیدگی دندان نوعی بیماری است که در آن بافت سخت دندان (مینا و عاج) به دلیل ترشح اسید از باکتریهای پوسیدگیزا، مواد معدنی خود را از دست داده و به تدریج از بین میرود عامل اصلی این پوسیدگی، باکتری استرپتوکوک موتانس است.
وی اظهارکرد: نشانههای دندان پوسیده در ابتدا ممکن است نامحسوس باشند، اما به مرور زمان علائمی نظیر دندان درد شدید، حساسیت به غذاهای شیرین، گرم و سرد، لکههای سفید یا قهوهای روی دندان، وجود حفره، بوی بد دهان و عفونت (آبسه) ظاهر میشوند.
این کارشناس بهداشت دهان و دندان با اشاره به عوامل خطر و راهکارهای پیشگیری از پوسیدگی، بیان کرد: عدم استفاده از نخ دندان، دندانهای نامنظم، ضعف مینای دندان (به دلایل ژنتیکی یا بیماری)، خشکی دهان (ناشی از مصرف برخی داروها)، رفلاکس معده، اختلالات خوردن، ضربه شدید به دندان، التهاب لثه و استعمال دخانیات از عوامل موثر در پوسیدگی دندان است.
سوری راهکارهای پیشگیری از پوسیدگی دندان را مسواک زدن منظم، استفاده از نخ دندان، مصرف دهانشویه (ترجیحاً فاقد الکل و با تجویز دندانپزشک)، اجتناب از مواد غذایی آسیبزا برای دندان، کاهش مصرف شیرینیجات و ترشیجات، ترک سیگار و دخانیات، پرهیز از مصرف بیرویه آبمیوه، نوشابه و دوغ گازدار، پرهیز از غذاهای اسیدی بیان کرد.
وی در رابطه با علل بوی بد دهان و راهکارهای آن، تصریح کرد: بوی بد دهان (Halitosis) یک مشکل شایع است که میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. شایعترین دلیل بوی بد دهان، عدم رعایت بهداشت مناسب و عدم استفاده از نخ دندان در کنار مسواک است.
سوری تصریح کرد: وجود پلاک در اطراف دندان و زیر خط لثه، خشکی دهان (ناشی از مصرف برخی داروها)، زبان باردار (تشکیل مواد سفید روی زبان)، احساس طعم فلز در دهان، مشکلات حلق و سینوزیت، عفونتهای دهان، گلو یا بینی، مصرف دخانیات، بیماری رفلاکس معده و بیماریهای گوارشی و رژیم غذایی نامناسب از عوامل دیگری که میتوانند منجر به بوی بد دهان شوند است.
وی راههای پیشگیری از بوی بد دهان را برشمرد و گفت: با مسواک زدن، استفاده از نخ دندان، استفاده از دهانشویه (ترجیحا فاقد الکل) در صورت نیاز به دستور دندانپزشک، اجتناب از موادغذایی تأثیرگذار در پوسیدگی دندانها، کاهش مصرف شیرینی و ترشیجات، ترک سیگار و دخانیات، دوری از آب میوه و نوشابه و دوغ گازدار، پرهیز از غذاهای اسیدی میتوان از بوی بد دهان پیشگیری کرد.
این کارشناس بهداشت دهان و دندان در مورد اهمیت جرمگیری دندان که ضرورتی برای حفظ سلامت لثه و دندان است، گفت: اگر شخصی به خوبی مسواک نزند، پلاکهای میکروبی به تدریج بر ضخامت آنها افزوده میشود و تحت تاثیر کلسیم بزاقی، به مواد معدنی موجود در دندان متصل شده و جرم را تشکیل میدهند.
وی افزود: جرم دندان با مسواک زدن قابل پاک شدن نیست و میکروبها همچنان در حال تخریب بافتهای دندان و پریودنتال هستند. بنابراین، برداشت سریع آنها توسط دندانپزشک ضروری است.
سوری تاکید کرد: برخلاف باور عموم، جرمگیری آسیبی به دندان نمیزند و چنانچه پس از جرمگیری، آسیبی بر سطح دندان، ریشه و لثه مشاهده شود، این موارد بقایای تخریب میکروبهاست که در زیر جرم دندان مدتها مخفی شده بودند. هر چه جرمگیری دیرتر انجام شود، آسیبها وسیعتر خواهند بود.
وی توصیه کرد: همه افراد حداقل هر شش ماه یکبار برای معاینه و تمیز کردن دندانها به دندانپزشک مراجعه کنند. افراد سیگاری، مبتلایان به بیماریهای لثه و دیابت، افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف و زنان باردار ممکن است به جرمگیری دندان در فواصل کوتاهتری نیاز داشته باشند.
سوری با اشاره به اینکه بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری اهمیتی دوچندان دارد، گفت: تغییرات هورمونی و مشکلات لثه از جمله عوامل پوسیدگی دندان در این دوران هستند.
او التهاب لثه (ژنژیویت)، بیماری پریودنتال و اپولیس حاملگی را از جمله بیماریهای شایع لثه در دوران بارداری برشمرد و گفت: به دلیل افزایش هورمون پروژسترون در دوران بارداری، دهان اسیدی شده و احتمال التهاب لثه افزایش مییابد.
این کارشناس بهداشت دهان و دندان تأکید کرد: زنان قبل از بارداری برای مشاوره و بررسی وضعیت دندانها به دندانپزشک مراجعه کنند.
سوری، اپولیس حاملگی را تومورهای غیرسرطانی دانست و افزود: اپولیس حاملگی به دلیل وجود بیش از حد پلاک روی لثهها ایجاد میشوند و بهصورت برآمدگیهای قرمز ظاهر میشوند. این تودهها به راحتی خونریزی میکنند و معمولاً پس از تولد نوزاد خود به خود فروکش میکنند.
سوری تاکید کرد: توجه به بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری نه تنها برای سلامت مادر، بلکه برای سلامت جنین نیز ضروری است.
انتهای پیام
نظرات