علی مبارکی در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: کشاورزی شهرستان نیشابور در خراسان رضوی از جایگاه خاصی برخوردار است و توانمندیهای کشاورزی در این شهرستان به گونهای است که با ۲۲ هزار و ۶۰۰ بهرهبردار، بیشترین تعداد بهرهبرداران بخش کشاورزی را در سطح استان داریم.
وی با بیان اینکه شهرستان نیشابور در چندین حوزه رتبههای برتر را به خود اختصاص داده است، بیان کرد: این شهرستان در تولید شیر خام با بیش از ۲۲۶ هزار تن در سال رتبه اول، در تولید گوشت قرمز با بیش از ۷۵۰۰ تن در سال رتبه دوم و در تولید میوههای هستهدار مانند آلو و گیلاس رتبه سوم را دارد. همچنین نیشابور در تولید خوراک دام، مواد لبنی و صنایع لبنی و تولید سبزی و سیفی، به ترتیب رتبههای سوم و چهارم استان را به خود اختصاص داده است.
مدیر جهاد کشاورزی نیشابور اظهار کرد: این توانمندیها نشان میدهد که در شهرستان نیشابور، فعالیتهای بخش کشاورزی نه تنها اشتغال خوبی ایجاد کرده، بلکه درآمد مناسبی نیز برای کشاورزان به همراه داشته است.
مبارکی بیان کرد: عملکرد ما در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ به مشکلاتی که در بخش کشاورزی وجود دارد معطوف شده است. با توجه به اینکه نخستین مشکل کشور اقلیم و خشکسالی است، در زمینه صرفهجویی در آب، اقدامات زیربنایی خوبی انجام شده است.اولین اقدام ما، توسعه آبیاریهای نوین بوده به طوری که در سال زراعی گذشته، از اعتبارات دولتی برای اجرای سیستمهای آبیاری نوین در سطح ۱۱۲ هکتار شهرستان اختصاص یافت.
وی همچنین به احیاء و مرمت قنوات اشاره کرد و گفت: حدود ۴ رشته قنات با کمک اعتبارات دولتی و از طریق خیرین مرمت شده است. همچنین، برای مدیریت خاموشیهای چاههای کشاورزی، استخر ذخیره آب ۳۰۰ مترمکعبی از اعتبارات دولتی به مردم کمک شده است.
مدیر جهاد کشاورزی نیشابور ادامه داد: برای صرفهجویی در مصرف آب صورت در زمینه لولهگذاری، ۱۷ کیلومتر از محل اعتبارات دولتی هزینه شده است. خوشبختانه در بخش آبیاریها و توسعه آبیاریهای نوین، کشاورزان به اهمیت بهرهوری از منابع آبی پی بردهاند.
رشد ۲۰ درصدی در تولید گوشت ماهی
وی در خصوص تولید گوشت ماهی گفت: در شهرستان ۱۵۰۰ تن تولید گوشت ماهی داشتهایم که نسبت به سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ حدود ۲۰ درصد رشد داشته است. با بهرهوری بالاتر و توسعه مزارع پرورش ماهی، نیشابور در تولید گوشت ماهی در استان رتبه دوم را دارد.
مبارکی همچنین از تولید شیر با ۲۲۶ هزار تن در سال خبر داد که نیشابور را به رتبه اول استان در این زمینه رسانده است و افزود: مزیت اصلی شهرستان نیشابور، تولید شیر صنعتی است که حدود ۶۰ درصد از تولید شیر شهرستان به صورت صنعتی انجام میشود و کیفیت صنایع لبنی نیز بسیار بالا است.
معاون سازمان و مدیر جهاد کشاورزی نیشابور افزود: در دهه فجر امسال، واحد ۲۰۰۰ رأسی گاو شیری به جمعیت دامداری شهرستان افزوده شد که این واحد حدود ۸۰ تا ۱۰۰ تن در روز شیر تولید میکند.
وی از تولید گوشت قرمز در شهرستان با بیش از ۷۵۰۰ تن در سال خبر داد و گفت: خوشبختانه بسیاری از پرواربندیهای شهرستان به صورت صنعتی فعالیت میکنند و امسال یکی از پرواربندهای نمونه ملی کشور از این شهرستان بوده است.
مبارکی همچنین به وضعیت تولید گوشت مرغ اشاره کرد و گفت: تولید گوشت مرغ شهرستان در سال حدود ۸ هزار تن است که با اقدامات زیرساختی انجام شده و تشکیل زنجیرههای گوشت مرغ، کمبود تولید گوشت در شهرستان مدیریت میشود. امیدواریم در سال زراعی آینده با ورود زنجیرهها به تولید گوشت مرغ، کمبودی که داریم تأمین شود.
وی از تولید ۷۴۰۰ تن تخممرغ خبر داد و افزود: تلاش داریم زنجیره تولید تخممرغ را در شهرستان با محوریت تشکلها ایجاد کنیم تا در زمان مازاد تولید، از تولیدکنندگان حمایت کنیم.
توسعه گلخانهها یکی از سیاستهای اصلی وزارت جهاد کشاورزی
مدیر جهاد کشاورزی نیشابور در ادامه یکی از سیاستهای اصلی وزارت جهاد کشاورزی را توسعه گلخانهها دانست و افزود: در سنوات گذشته، سطح گلخانههای شهرستان حدود ۱۲ هکتار بوده است، اما فقط در سال ۱۴۰۲-۱۴۰۳، حدود ۱۹ هکتار جواز تأسیس برای گلخانهها صادر شده که ۳.۲ هکتار آن در دهه فجر امسال کلنگزنی شده و عملیات اجرایی آن توسط بخش خصوصی در حال انجام است.
وی با تأکید بر اینکه باید به سمت توسعه گلخانهها برویم تا بتوانیم منابع آبی و محیطی را مدیریت کنیم و تولید بیشتری در واحد سطح داشته باشیم، گفت: امیدواریم تولیدکنندگان به سمت احداث واحدهای گلخانهای بروند تا در شرایط بحران، تولید را در این واحدها داشته باشیم.
گیاهان دارویی فرصتی برای توسعه اقتصادی نیشابور
مبارکی همچنین گیاهان دارویی را فرصتی برای شهرستان دانست و اظهار کرد: این گیاهان میتوانند منبع اقتصادی خوبی برای کشاورزان باشند، چرا که آب کمتری مصرف کرده و در واحد سطح درآمد بیشتری را برای کشاورزان به ارمغان میآورند. در سال زراعی گذشته، ۱۲ هکتار از گیاهان دارویی توسعه یافته است.
وی از فعال شدن یک شرکت تعاونی در زمینه گیاهان دارویی در شهرستان خبر داد و گفت: این شرکت در حال تکمیل زنجیره گیاهان دارویی است و از کشاورزانی که تمایل به فعالیت در این زمینه دارند، درخواست میشود که به این شرکت مراجعه کنند و با گرفتن مشاوره تولید اقتصادی داشته باشند.
مدیر جهاد کشاورزی نیشابور ادامه داد: در سال زراعی گذشته، خرید تضمینی گندم از کشاورزان به ۲۸ هزار و ۸۰۰ تن رسید که نسبت به سال قبل، ۱۰۰ درصد افزایش داشته و با کیفیت بهتری نیز انجام شده است. بهگونهای که میزان سنزدگی در سال زراعی گذشته تنها یک صدم درصد بوده که کمترین میزان سنزدگی در سطح استان محسوب میشود. این امر بهبود کیفیت نان را بر سر سفرهها به همراه دارد و از سویی، کشاورزان مبلغ بیشتری برای گندم تحویلی به دولت دریافت میکنند.
پایین بودن بهرهوری، یکی از چالشهای بخش کشاورزی
وی یکی از چالشهای بخش کشاورزی را پایین بودن بهرهوری دانست و گفت: آموزشهای مختلفی برای محصولات پیشبینی شده است تا کشاورزان با نفوذ دانش، تولید بیشتری داشته باشند. با محدودیتهایی که در اقلیم و تأمین نهادهها وجود دارد، باید به صورت علمی به تولید بپردازیم.
مبارکی با تأکید بر اینکه کشاورزی با روشهای سنتی به لحاظ اقتصادی دیگر مقرون به صرفه نیست، تصریح کرد: طرح تحول کشاورزی که از سال گذشته در شهرستان در حال اجراست، ۹ محصول استراتژیک را هدف قرار داده است که برای کشاورزان و شهرستان اهمیت ویژهای دارند. از کشاورزان درخواست داریم در این طرح به ما کمک کنند تا بتوانیم در واحد سطح، تولید را افزایش دهیم.
وی ادامه داد: سال گذشته با همکاری تمام کشاورزان، توانستیم میزان تولید گندم را در واحد سطح به ۵ تن برسانیم، در حالی که این رقم قبل از آن ۳.۷۵ تن بود.
مبارکی افزود: ما از سال گذشته به جهش تولید در دیمزارها در شهرستان پرداختهایم و در مناطقی که دیمکاری انجام میشود، کمکهای بیشتری در زمینه تأمین نهادهها ارائه میشود. تلاش ما این است که با همکاری کارشناسان و همراهی کشاورزان، ضمن افزایش بهرهوری، تولید اقتصادی را نیز محقق کنیم.
انتهای پیام
نظرات