به گزارش ایسنا، حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمدمهدی حاجیلوییمحب، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی امروز در نشست خبری اولین رویداد ملی ایده پردازی قرآن و دانشگاه که در پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی برگزار شد، اظهار کرد: فضای دانشگاهها و همچنین فضای ماه مبارک رمضان تفاوتهای خاصی با سایر زمانها دارد. در این ایام، دانشگاهها نیازمند برنامههای پرطراوت قرآنی هستند تا بتوانیم کارهای نوینی را با دانشگاهها به سامان برسانیم.
وی ادامه داد: در همین راستا، برای تحقق یک کار جدید و رسیدن به سرمنزل مقصود، اولین رویداد ملی ایدهپردازی قرآن و دانشگاه طراحی شد. این موضوع به این دلیل مطرح گردید که بتوانیم فعالیتهای قرآنی را در دانشگاهها با مبنای اندیشهورزانه و خردورزانه پیش ببریم. به همین دلیل، پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی به این موضوع ورود پیدا کرد. کار پژوهشگاه، فعالیت اندیشهورزانه و پژوهشی در محیطهای دانشجویی و دانشگاهی است و جزء وظایف ذاتی این مجموعه به شمار میآید.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی تاکید کرد: هدف ما این است که در عرصه عمل و فضای نخبگانی دانشگاه، پیشرفت حاصل کنیم. این رویداد ملی توسط همکاران عزیز ما طراحی شد و دوستان در مرکز مطالعات آموزش راهبردی آموزش عالی و اداره کل فرهنگ اجتماعی نهاد نیز به جمعبندی رسیدند تا بتوانیم این رویداد را در ماه مبارک رمضان در دانشگاهها به پیش ببریم.
وی افزود:هدف اصلی ما از این طرح، توسعه فرهنگ قرآنی در دانشگاههاست. توسعه فرهنگی قرآنی از ابزارهای مختلفی صورت میگیرد و ما مشخصاً ترویج سبک زندگی قرآنی، ایجاد عنصر الفت با قرآن و حمایت از نخبگان قرآنی دانشگاهها را به عنوان اهداف این ایدهپردازی تعریف کردهایم. به نظر من، این اهداف بسیار جامع و کامل هستند.
حاجیلوییمحب تاکید کرد: اگر بتوانیم این فرآیند را به درستی اجرا کنیم، در نهایت به هدف جامع خود خواهیم رسید. در ادامه توضیحاتی درباره اهداف ارائه خواهم داد. بیان هدف در ابتدای کار ضروری است تا روشن شود که چرا به دنبال این هستیم. وقتی ایدهها جمعآوری شد، اندیشههای قرآنی نیز گردآوری خواهد شد و روشهای مختلف را توضیح خواهیم داد. برای ما جالب بود که تعداد مشارکت دانشجویی تاکنون قابل ملاحظه و خوب بوده است و استقبال فضاهای دانشجویی و قرآنی از این موضوع که آمیخته با اندیشهورزی و یک کار پژوهشی است، قابل توجه است.
وی در ادامه بیان کرد:هدف نهایی ما تهیه یک بسته جامع از تجارب برای فضاهای دانشگاهی است؛ به گونهای که بتوانیم یک بسته جامع علمی برای ترویج و توسعه فرهنگ قرآنی، ترویج سبک زندگی قرآنی و ایجاد انس و الفت با قرآن تهیه کنیم. این بسته جامع میتواند به فعالیتهای قرآنی دانشگاهها با نگاهی اندیشهورزانه جهت دهد.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی به عنوان یک نهاد علمی، در راستای ایدهپردازی و پژوهشهای نوین فعالیت میکند. ما مجموعههایی داریم که در آن پژوهشگران به صورت پارهوقت میتوانند ایدههای نو را ارائه دهند. به عنوان مثال، یک پژوهشگر ممکن است یک ایدهای داشته باشد و بتواند در مدت سه ماه با ما همکاری کند تا آن ایده را در دانشگاه ترویج دهد. در این مدت، ما میتوانیم از پتانسیل و ظرفیتهای موجود خود بهرهبرداری کنیم و همکاریهای سازمانی را شکل دهیم.
وی افزود: علاوه بر این، در مرکز مطالعات راهبردی و گروههای دانشجویی که داریم، مانند شبکه پژوهشگری و شبکه پرسشگری، میتوانیم این طرحها را به شبکههای دانشجویی متصل کنیم. همچنین، ما طرحهای آماری داریم که نشان میدهد تا کنون چه تعداد از نخبگان قرآنی دانشگاهها از حمایتهای ما بهرهمند شدهاند. به ویژه در زمینه پایاننامهها و رسالههای دکتری در علوم انسانی، ما در پژوهشگاه حمایتهای لازم را انجام دادهایم.
وی افزود: یکی از پتانسیلهای بسیار خوب ما، حمایت از پایاننامههای تحصیلات تکمیلی است. ما به دنبال جذب دانشجویان مستعد و نخبه هستیم تا بتوانیم از این ظرفیتها بهرهبرداری کنیم. همچنین، حمایتهای متعددی برای دانشجویان دکتری در نظر گرفتهایم که به نظر میرسد ایدهای بسیار ارزشمند برای تقویت این مجموعه باشد.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی خاطرنشان کرد: امیدواریم با این اقدامات، بتوانیم به رشد و توسعه فرهنگ قرآنی در دانشگاهها کمک کنیم و فضای علمی و پژوهشی را غنیتر سازیم.
حاجیلویی محب بیان کرد: نکته مهمی که به نظر میرسد نیاز به توجه دارد، تفاوت این کار با سایر فعالیتهاست. ما در دانشگاه، مسابقات قرآنی برگزار میکنیم و گاهی جشنوارههای متعدد قرآنی نیز راهاندازی میشود. این فعالیتها به سبک کارهای دانشجویی و ایدهپردازانه است. به این معنا که این فرآیند از یک نقطه آغاز میشود؛ گروههای دانشجویی ایدههای خود را در سامانه بارگذاری میکنند و پس از انتخاب ایدهها، در نهایت این ایدهها در یک دورهمی شتابدهی میشوند تا بتوانیم یک جامعه ایدههای قرآنی را در دانشگاه ایجاد کنیم.
وی افزود: به هر حال، جایگاهی که پژوهشگاه به واسطه ارتباط با وزارت علوم و نهاد نمایندگی در دانشگاه دارد، کاملاً مبتنی بر یک فرآیند علمی است و از دل دانشگاهها جوشیده است. این فرآیند باید مبتنی بر تجارب زیسته خود دانشجویان در دانشگاه باشد. کل این فرآیند، از بارگذاری ایدهها تا داوریها و برگزاری یک یا دو روز دورهمی با دانشجویان، طراحی شده است. در این دورهمی، ما به بررسی و کار بر روی ایدهها خواهیم پرداخت و در نهایت با آن بسته جامعه، به دانشگاهها بازخواهیم گشت. به طور طبیعی، بازوی اجرایی این طرح نیز قهوهخانه قرآن و عترت دانشگاهها خواهد بود.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی بیان کرد: از یک سو، ما بازوی پژوهشی و اندیشهورزانه داریم و از سوی دیگر، در بحث اجرا، اداره کار فرهنگی اجتماعی نهاد به عنوان دبیرخانه قرآن و عترت میتواند این فعالیتها را در دانشگاهها گسترش دهد.
وی افزود:من همچنین بازخوردی درباره اهداف این فعالیت که قرار است انجام شود، ارائه دهم. ما در نظر داریم که فرهنگ قرآنی را توسعه دهیم، سبک زندگی قرآنی را ترویج کنیم و انس و الفت با قرآن را ایجاد کنیم. من در نظرات حضرت آقا درباره جوانان و به ویژه قرآن در دانشگاه نگاهی کردم و جملات مختلف ایشان را مطالعه کردم. حضرت آقا فرمودهاند که انس با قرآن سرمایهای مادامالعمر است. بنابراین، ما انس با قرآن را به عنوان یک معدن عظیم در نظر میگیریم که میتوان با آن کارهای جدی در دانشگاه انجام داد.
حاجیلویی محب عنوان کرد: طبیعتاً انس با قرآن نیازمند یک فرآیند است. حضرت آقا در سخنرانیهای خود درباره دانشگاهیان اشاره کردهاند که انس فرزانگان و نخبگان دانشگاهی با قرآن نیازمند دو عامل است: یکی فرهنگسازی و دیگری تدبیر. بنابراین باید این دو کار را انجام دهیم تا نخبگان و فرزانگان در دانشگاهها با قرآن انس بگیرند.
وی افزود:این فرآیند که دوستان ما شکل دادهاند، به عنوان اولین رویداد ملی ایدهپردازی قرآن و دانشگاه به نظر میرسد که یک تدبیر جدید است. گروههایی که تمایل دارند کارهای علمی فاخر و مبتنی بر برنامهریزی دقیق انجام دهند، جذب خواهند شد. نمونه بارز این استقبال، ثبتنام 400 گروه در سامانه است که نشاندهنده استقبال خوب از این مجموعه و فعالیتهاست. انشاءالله ما در نهایت میتوانیم نظری جامع درباره تجارب قرآنی دانشگاه استخراج کنیم و با یک فرآیند کاملاً داوریشده و منظم، با نگاهی پژوهشمحور به دانشگاهها بازگردانیم. امیدوارم که همه کسانی که در این فضا ما را یاری خواهند کرد، از جمله مجموعههای متعدد و مرکز مطالعات راهبردی آموزش عالی، اداره کل فرهنگی اجتماعی نهاد، و تمامی پژوهشکدههایی که ما را کمک خواهند کرد، به توفیق و سربلندی دست یابند.
انتهای پیام
نظرات