صفدر نیازی شهرکی، صبح امروز سهشنبه هفتم اسفند، در حاشیه گردهمایی سراسری مدیران ستادی و استانی آب و خاک کشور به میزبانی استان اصفهان در جمع خبرنگاران، اظهارکرد: رسالت و هدف اصلی کشاورزی تأمین امنیت غذایی مردم است، ارتقاء بهرهوری اقتصادی و فیزیکی تولید محصولات کشاورزی از جمله مأموریتهای این سازمان است.
وی افزود: ارتقاء بهرهوری برسه محور عملیات بهنژادی، عملیات بهزراعی و داروخانه کشاورزی است، در حوزه بهنژادی، تحقیقات برروی بذر انجام میشود، از جمله تولید ارقام مقاوم به سرما، مقاوم به خشکی و عملکرد بالا است. در حوزه بهزراعی، کار بر روی مدیریت در مزرعه، مبارزه با بیماریها، مکانیزاسیون، کشت به موقع و سایر موارد مرتبط با مدیریت مزرعه انجام میشود. در حوزه آب و خاک، اولویت تولید بستر کشت مناسب برای محصولات، آمادهسازی خاک برای کشت، ارتقای حاصلخیزی خاک و افزایش ماده آلی خاک است، همچنین در حوزه آب، رساندن آب و در اختیار قرار دادن آب برای گیاهان با حداکثر راندمان صورت میگیرد.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: در زمینه آبیاری راندمانها را به سه بخش راندمان انتقال آب از محل تأمین آب تا ابتدای مزرعه، راندمان توزیع آب داخل مزرعه، راندمان کاربرد یا راندمان مزرعه تقسیم میشوند. در این راستا اقدامات بسیاری در کشور از جمله، در سامانههای نوین آبیاری صورت گرفته است و تا آخرین مرحله سامانهها اجرا شدهاند که حدود سه میلیون و ۱۸۵ هزار هکتار از اراضی آبی کشور تحت این سامانهها قرار گرفتهاند، این سامانهها از دهه ۸۰ جدی شدند و اکنون در تولید و تجهیزات آبیاری به خودکفایی رسیدهایم و بیش از ۳۰۰ کارخانه تولید تجهیزات آبیاری داریم.
نیازی شهرکی گفت: در حوزه صادرات، ایران نزدیک به ۱۹ کشور را پوشش میدهد که اصلیترین مقصد صادراتی عراق، تاجیکستان، ازبکستان و بخشی از قطر است.
وی درباره قنوات نیز بیان کرد: ایران دارای ۴۱ هزار کیلومتر قنات است که ۳۲ هزار کیلومتر از آنها مرمت یا لایروبی شده است، در زمینه شبکههای آبیاری نیز، یک میلیون و ۶۴ هزار هکتار شبکه آبیاری به اجرا در آمده که از دهه ۷۰ تاکنون در حال گسترش است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در خصوص آبیاری هوشمند در این حوزه ادامه داد: فناوری نوین آبیاری در کشور به طور جدی دنبال میشود و پروژههای آن بهوسیله شرکتهای دانشبنیان مدیریت میشوند و به کشاورزان کمک میکند تا با استفاده از دادههای مختلف آب مورد نیاز گیاهان را دقیقتر تأمین کنند. این پروژهها در حال حاضر در ۱۱۰ پایلوت و بر روی ۱۰ هزار هکتار در حال اجرا است.
نیازی شهرکی تأکید کرد: یکی از بزرگترین چالشهای بخش کشاورزی، تغییرات اقلیمی و کاهش بارشها است، حال برای مقابله با این چالش باید بهرهوری منابع آب را به حداکثر برسانیم. بر اساس آمارها، میزان بارش در کشور کاهش پیدا کرده است و این موضوع به خصوص در استانهایی همچون اصفهان به شکل خاصی خود را نشان داده است.
وی خاطر نشان کرد: مهمترین هدف ما در این راستا، ارتقای بهرهوری منابع است. این موضوع به ویژه با توجه به وضعیت منابع آبی موجود در کشور، باید در اولویت قرار گیرد، همچنین یکی دیگر از موضوعات مهم، فناوریهای نوین در بخش کشاورزی است که به کشاورزان کمک میکند تا بهرهوری خود را افزایش دهند و در عین حال هزینهها را کاهش دهند. در این راستا پروژههای مختلفی برای مطالعه خاک و ارتقای حاصلخیزی آن آغاز شده است. در این زمینه با همکاری سازمانهای بینالمللی همچون فائو، پروژههایی را برای ارتقای حاصلخیزی خاک در دست اجرا داریم.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در ادامه گفت: چنین نشستها و همفکریها به ما کمک میکند تا به بهترین نحو ممکن از منابع موجود استفاده کنیم و به اهداف تعیین شده در برنامههای توسعهای دست پیدا کنیم.
نیازی شهرکی گفت: استان اصفهان که با چالشهای خاص خود روبهرو است، باید راهکارهای ویژهای اندیشیده شود تا این منطقه نیز از حمایتهای لازم برخوردار شود.
انتهای پیام
نظرات