یزد به دلیل موقعیت جغرافیایی و اقلیم خشک و نیمهخشک خود با چالشهای جدی در زمینه منابع آبی مواجه است. خشکسالیهای مکرر، کاهش منابع آبهای زیرزمینی و افزایش جمعیت و نیاز روزافزون آبی، این استان را با چالشهایی اساسی برای رفع کم آبی و کیفیت نامناسب آب مواجه کرده، مشکلاتی که تأثیرات عمیقی بر زندگی مردم و فعالیتهای اقتصادی و توسعهای این استان داشته است.
مسئولان استان طی ادوار گذشته اقدامات متعددی برای رفع این مشکلات در دستور کار خود قرار دادهاند که از مهمترین آنها انتقال آب به استان از سایر حوزههای آبریز اعم از داخلی و دریا بوده است ولی با این حال همچنان مدیریت مصرف به عنوان بهترین شیوه برای کنترل کم آبی مورد اهتمام و توصیه کارشناسان است.
با این حال و بنا بر آخرین اظهارنظرهای «جواد محجوبی» مدیر عامل آب منطقهای یزد، هم اکنون استان یزد به طور متوسط، سالانه با کسری ۲۲۴ میلیون مترمکعبی مخازن آب مواجه است به طوری که در سال آبی گذشته این کسری ۳۶۱.۵ میلیون مترمکعب بوده است.
وی میزان تجمیعی کسری مخزن سفرههای زیرزمینی استان را ۹ میلیارد و ۸۷۵ میلیون مترمکعب ذکر کرده و با بیان این که این یک هشدار جدی برای استان است، بر لزوم مدیریت مصرف در این حوزه تاکید کرده است.
محجوبی وضعیت آبخوانهای استان را بحرانی خواند و با هشدار نسبت به فرو نشست زمین در دشتهای استان، اظهار کرده است: حدود ۳۰ درصد از چاههای استان به دلیل کاهش سطح سفرههای آب زیرزمینی توانایی برداشت پروانههای اصلاح شده را نیز ندارند.
البته خشکسالیها و کاهش بارشها در سراسر کشورمان نیز باعث شده که انتقال کنونی آب به یزد نیز دیگر پاسخگوی تامین آب کیفی در استان را نداشته باشد و هر ساله شاهد افزایش استفاده از آب چاههای بدکیفیت آب استان برای ترکیب آن با آب باکیفیت انتقالی جهت استفاده در شرب و بهداشت مردم باشیم ولی با این حال همچنان بسیاری از مناطق استان و حتی شهر یزد با افت شدید فشار آب در فصول گرم سال مواجه هستند.
مسئولان آبفای استان برای رعایت عدالت محوری در حوزه تامین آب مردم استان، علاوه بر توزیع آب انتقالی به استان بین شهرهای مختلف یزد، در مرکز استان نیز با اجرای طرح رینگ شهری آب تلاش برای یکسان سازی افت فشار و کیفیت آب در تمام مناطق شهر دارند.
این ابرطرح با برآورد حجم سرمایهگذاری بالغ بر سه هزار میلیارد تومان درصدد اجرای ۱۱۳ کیلومتر خط انتقال و حدود ۱۶۵ هزار مترمکعب مخزن است که در دهه فجر امسال نیز بخشی از آن مورد بهره برداری قرار گرفت.
یکی دیگر از اقدامات آبفای استان برای کمک به مردم در تامین آب مورد نیازشان به ویژه جهت گذر از بحران آب در فصل تابستان، نصب دستگاههای آب شیرین کن و ایجاد ایستگاههای برداشت آب در برخی مناطق استان و شهرهاست.
این ایستگاهها که به دلیل توزیع آب باکیفیت در سایر فصول سال نیز مورد استقبال مردم است، برخلاف بسیاری از استانهای دیگر در یزد بدون پرداخت هزینهای و به صورت رایگان آب باکیفیت را در اختیار شهروندان قرار میدهد و شاید به همین دلیل نیز گاهاً به دلیل بی اطلاعی و غفلت شهروندان شاهد بیتوجهی برخی شهروندان به استفاده صحیح و بهینه از این آب هستیم.
«مجید آخوندزاده» مدیر امور آبرسانی شهرستان یزد در گفتوگو با ایسنا ضمن بیان این که در حال حاضر سه ایستگاه برداشت آب در نقاط مختلف شهر یزد در حال بهرهبرداری توسط شهروندان است، گفت: این ایستگاهها در انتهای خیابان شهید رجایی جنب کارخانه یخ صدف، در خیابان مسکن کوچه مجاور اداره راه و شهرسازی و در بلوار دانشجو کوچه مجاور پارک شادی مستقر هستند.
وی با اشاره به این که هر یک از این دستگاههای آب شیرین کن دارای ظرفیت ارائه روزانه ۱۰۰ متر مکعب آب تصفیه شده و با کیفیت به شهروندان یزدی هستند، خاطرنشان کرد: هزینه تمام شدهی آب باکیفیت ارائه شده در این ایستگاهها نسبت به آب توزیعشده در شبکه آبرسانی شهر تقریباً ۴۰ برابر بیشتر است و علی رغم این که در بسیاری از استانها هزینه آب برداشتی از این ایستگاهها از مصرفکنندگان اخذ میشود ولی این آب باکیفیت در یزد بدون محدودیت و به صورت رایگان در اختیار شهروندان قرار میگیرد.
این مسئول تاکید کرد: البته نظر به هزینههای قابلتوجه تأمین، بهرهبرداری و نیروی انسانی مورد نیاز برای ارائه این آب باکیفیت به شهروندان، انتظار میرود که مردم نیز در مصرف آب صرفهجویی کرده و آن را صرفاً برای مصرف شرب مورد استفاده قرار دهند.
آخوندزاده در ادامه اظهار کرد: با این حال شرکت آبفای استان در تلاش است با اجرای رینگ شهری، آب شرب و بهداشتی یکنواختی را در تمام نقاط شهر به لحاظ کمی و کیفی توزیع کند که در این صورت دیگر نیازی به نصب و راهاندازی ایستگاههای برداشت آب جدیدی در یزد نیز نخواهد بود.
مدیر امور آبرسانی شهرستان در پایان با اشاره به این که پس از تکمیل طرح رینگ شهری، ایستگاههای مذکور از مدار بهرهبرداری خارج خواهند شد، گفت: با این حال، در صورت بروز بحران در تأمین آب، امکان بهرهبرداری مجدد از این فضاها وجود خواهد داشت.
در پایان باید یادآور شد که کمآبی در یزد از چالشهای جدی برای توسعه پایدار این استان به شمار میروند و برای مقابله با این مشکلات، علاوه بر برنامهریزی و مدیریت منابع آب و بهبود زیرساختها، افزایش آگاهی عمومی در مورد مصرف بهینه آب و همچنین همکاری بین نهادهای دولتی، محلی و جامعه مدنی برای یافتن راهحلهای پایدار ضروری است.
انتهای پیام
نظرات