به گزارش ایسنا، رسانه آمریکایی آسوشیتدپرس گزارش داد که ایالات متحده پیشنویس قطعنامهای را به سازمان ملل پیشنهاد داده که بسیار ضعیفتر از بیانیه مورد حمایت اروپاست، بیانیهای که خواستار خروج فوری تمام نیروهای روسیه از اوکراین شده است. هر دو قطعنامه به مناسبت سومین سالگرد حمله روسیه به اوکراین که روز دوشنبه است، ارائه شدهاند. در این روز، مجمع عمومی سازمان ملل درباره این قطعنامههای غیرالزامآور رأیگیری خواهد کرد.
این موضوع تقابل میان ایالات متحده و اروپا را رقم میزند، چراکه اتحاد فرا آتلانتیکی به دلیل تغییر ناگهانی سیاستهای دولت ترامپ در قبال روسیه زیر سؤال رفته است. دولت ترامپ پس از سالها انزوای روسیه، مذاکراتی را با مسکو آغاز کرده و بهدنبال پایان دادن سریع به جنگ است. رهبران اروپایی از اینکه مقاماتشان و همچنین نمایندگان اوکراین به مذاکرات اولیه آمریکا و روسیه که سهشنبه گذشته در عربستان برگزار شد، دعوت نشدند، ابراز ناامیدی کردند.
پیشنویس کوتاه قطعنامه آمریکا، «تلفات غمانگیز انسانی در درگیری روسیه و اوکراین» را به رسمیت میشناسد و «خواستار پایان سریع جنگ و صلح پایدار میان اوکراین و روسیه» است.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیهای در اواخر روز جمعه اعلام کرد ایالات متحده معتقد است «اکنون زمان تعهد به پایان دادن جنگ است. این فرصت ما برای ایجاد حرکت واقعی به سوی صلح است.» او افزود: «با وجود چالشهای احتمالی، هدف ما دستیابی به صلح پایدار است» و تأکید کرد که «با این قطعنامه، ما اعلام میکنیم که این درگیری وحشتناک است، سازمان ملل میتواند به پایان آن کمک کند و صلح ممکن است.»
استقبال مسکو از «گام مثبت»
در همین حال واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل به خبرنگاران گفت که قطعنامه آمریکا «گامی مثبت» است، اما تأکید کرد که این متن به «ریشههای» درگیری نمیپردازد.
روسیه همچنین پیشنهاد اصلاحی ارائه کرد که عبارت «ازجمله با پرداختن به ریشههای این درگیری» به متن اضافه شود، تا جمله نهایی قطعنامه آمریکا به این صورت تغییر کند: «خواستار پایان سریع درگیری است، ازجمله با بررسی علل ریشهای آن، و همچنین بر لزوم صلح پایدار میان اوکراین و روسیه تأکید میکند.»
در مقابل، پیشنویس قطعنامه اتحادیه اروپا و اوکراین به «حمله تمامعیار فدراسیون روسیه به اوکراین» اشاره دارد و بر لزوم اجرای تمامی قطعنامههای پیشین مجمع عمومی که «در پاسخ به تجاوز روسیه به اوکراین تصویب شدهاند»، تأکید میکند.
این قطعنامه بهطور مشخص بر درخواست مجمع عمومی از روسیه برای «خروج فوری، کامل و بدون قید و شرط تمامی نیروهای نظامیاش از خاک اوکراین در محدوده مرزهای بهرسمیت شناختهشده بینالمللی» و توقف فوری تمامی خصومتها تأکید دارد.
قطعنامه آمریکا بدون اشاره به «اراضی اشغالی» اوکراین
در همین حال دیپلماتها میگویند آمریکا پیشنویس قطعنامهای را درباره اوکراین به سازمان ملل ارائه داد که اشارهای به «اراضی اشغالی» آن ندارد. منابع دیپلماتیک به خبرگزاری فرانسه گفتند: «ایالات متحده روز جمعه پیشنویس قطعنامهای را درباره جنگ اوکراین به سازمان ملل ارائه داد که هیچ اشارهای به "اراضی اشغالی" کییف توسط روسیه ندارد.»
این در حالیست که وزیر امور خارجه آمریکا از اعضای سازمان ملل خواسته است تا این قطعنامه «ساده و تاریخی» را تصویب کنند.
پیشنهاد واشنگتن در حالی ارائه شده که تنش بین دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، افزایش یافته است. ترامپ میگوید که حضور همتای اوکراینیاش در مذاکرات صلح «اهمیتی ندارد.»
این قطعنامه در تقابل با پیشنویس دیگری است که از سوی کییف و متحدان اروپایی آن ارائه شده است، کشورهایی که ترامپ تلاش کرده آنها را از مذاکرات مربوط به آینده جنگ سهساله کنار بگذارد. متن پیشنهادی اوکراین و اروپا بر لزوم افزایش تلاشهای دیپلماتیک برای پایان جنگ در سال جاری تأکید دارد و ضمن اشاره به چندین ابتکار در این راستا، روسیه را مسئول حمله دانسته و بر «تمامیت ارضی» کییف تأکید میکند.
این قطعنامهها حمایت گستردهای داشتهاند، بهطوری که حدود ۱۴۰ کشور از ۱۹۳ عضو سازمان ملل به آنها رأی مثبت دادهاند. متن پیشنهادی واشنگتن که خبرگزاری فرانسه آن را مشاهده کرده، خواستار «پایان سریع درگیری» شده است اما اشارهای به تمامیت ارضی کییف ندارد.
مارکو روبیو روز جمعه در بیانیهای گفت: «ایالات متحده قطعنامهای ساده و تاریخی را در سازمان ملل پیشنهاد داده که از همه کشورهای عضو میخواهیم از آن حمایت کنند تا راهی بهسوی صلح ترسیم شود.» او درباره جزئیات این قطعنامه توضیحی نداد.
برخلاف قطعنامههای پیشین که واشنگتن پیشنهاد و از آنها حمایت کرده بود، پیشنویس جدید که پیش از نشست مجمع عمومی در روز دوشنبه و همزمان با سومین سالگرد جنگ ارائه شده است، هیچ انتقادی از مسکو نکرده است. در عوض، متن ۶۵ کلمهای این قطعنامه با ابراز «اندوه از تلفات غمانگیز انسانی در درگیری روسیه و اوکراین» آغاز میشود. در ادامه، این متن بر این نکته تأکید میکند که هدف سازمان ملل «حفظ صلح و امنیت بینالمللی» است، بدون آنکه مستقیما مسکو را بهعنوان عامل درگیری معرفی کند.
در این رابطه، نیکولا دو ریویر، سفیر فرانسه در سازمان ملل و تنها عضو دائم اتحادیه اروپا در شورای امنیت، گفت که «فعلا نظری ندارد.»
ریچارد گووان از گروه بینالمللی بحران گفت: «چنین متنی که نه تجاوز روسیه را محکوم میکند و نه بهطور صریح به تمامیت ارضی اوکراین اشاره دارد، نوعی خیانت به کییف و ضربهای به اتحادیه اروپا به نظر میرسد، و همچنین بیتوجهی به اصول اساسی حقوق بینالملل را نشان میدهد.»
او افزود: «فکر میکنم حتی بسیاری از کشورهایی که خواستار پایان سریع جنگ هستند، نگران خواهند شد که ایالات متحده اصول اساسی منشور سازمان ملل را نادیده گرفته باشد.»
انتهای پیام
نظرات