«شهرام عسکری» در گفت و گو با خبرنگار ایسنا افزود: امنیت غذایی یعنی اینکه تولید غذا هم از لحاظ کمی و هم از لحاط کیفی در سطح مناسبی قرار داشته باشد یعنی ما بتوانیم غذایی تولید کنیم که سالم و کافی باشد.
سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: عوامل متعددی میتوانند تهدیدی برای امنیت غذایی باشند. اگر ما نتوانیم مواد اولیه لازم را تهیه کرده و در اختیار کشاورزان قرار دهیم دچار مشکل میشویم. برای تولید یک محصول لازم است که هم علم آن را داشته باشیم هم نیروی انسانی توانمند و هم مواد اولیه لازم.
عسکری تصریح کرد: برای مثال برای تولید گندم داشتن بذر، سایر نهادهها مثل کود و سم، نیروی انسانی توانمند، ادوات و مکانیزاسیون لازم و سیستمهای آبیاری نوین لازمه یک تولید سالم و حداکثر بهره وری است. تصمیماتی که برای تامین امنیت غذایی گرفته می شوند، تصمیمات بسیار مهم و حیاتی هستند و دولت باید در این زمینه با سیاست گذاری های مناسب بخش خصوصی را پای کار آورده و خود نیز نقش تامین کننده مواد اولیه را ایفا کند و این مواد را در اختیار بخش خصوصی قرار دهد. در نتیجه این تعامل وقتی که همه عوامل دست به دست هم داده و کنار هم قرار بگیرند امنیت غذایی به خوبی تامین خواهد شد.
وی با بیان اینکه مهم ترین مورد در تامین امنیت غذایی و البته سایر بخش های تولید، بهره وری بالاست، ادامه داد: تغییرات اقلیمی میتوانند بر امنیت غذایی تاثیر بگذارند اما ما باید آن را مدیریت کنیم.برای مثال وقتی با خشکسالی و کم آبی روبرو هستیم باید در فضاهای بسته کشت انجام دهیم، کشت محصولات کم آببر را افزایش داده و همینطور تغذیه گیاه را به طوری که هم مقاومت آن نسبت به خشکی افزایش پیدا کند هم حداکثر تولید را داشته باشد تنظیم کنیم.
وی یادآور شد: برای مقابله با کمبود منابع غذایی در آینده باید با سایر کشورهای دنیا داد و ستد داشته باشیم به طوری که وقتی میبینیم تولید محصولی در کشور هزینه بر است آن را از سایر کشورها وارد کنیم و به سمت واردات و صادرات استاندارد پیش برویم.
سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: کشور ما شرایط بسیار مطلوبی داشته و سرزمین چهار فصلی است و همینطور از شرایط جغرافیایی مناسبی برخوردار است چرا که کشورهایی در نزدیکی ما میتوانند نقش بازار هدف را بازی کنند. برای مثال کشور روسیه در نزدیکی ما قرار دارد و ما میتوانیم محصولاتی کشت کنیم که بازار آنها را تامین کند و از طرفی دیگر محصول مورد نیازی را از روسیه وارد کنیم.
سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد با یبان اینکه ما باید برای تک به تک محصولات تولیدی خود برنامهریزی داشته باشیم، تصریح کرد: ممکن است تولید بعضی محصولات در کشور ما بیفایده باشد و باید تمرکز را بر روی تولید محصولاتی که ارز بری داشته و نقدینگی را از کشور خارج میکند تولید کنیم تا ارز کمتری به خارج از کشور منتقل شود و هم نیاز غذای خود را تامین کنیم. شعار سازمان بهداشت جهانی در خصوص امنیت غذایی عبارت «از مزرعه تا سفره» است. یعنی اگر مزرعه ما سالم باشد سفره ما نیز سالم است.
عسکری اظهارکرد: اگر محصولات ما در مزرعه بیماری نداشته باشند و بتوانیم عواملی که بر روی سلامت گیاه تاثیر دارند را کنترل کنیم، بدون شک افرادی که آن محصول غذایی را مصرف میکنند نیز بدنشان سالم میماند.
وی در خصوص تکنولوژیهای نوین و تاثیر آنها در تامین امنیت غذایی خاطرنشان کرد: در کشور ما به آن اندازهای که توسعه کشت داشته و محصولات مختلف تولید کردهایم تکنولوژی و مکانیزاسیون توسعه پیدا نکرده است و متاسفانه هنوز در اکثر مناطق کشت ما به صورت سنتی است.
سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: تکنولوژیهای نوین از جهتی در بهرهوری تولید کمک شایانی به ما میکنند و از جهتی نیز ضایعات را به حداقل می رسانند. ضایعات کشاورزی در کشور ما زیاد است به طوری که سالانه میلیونها تن از محصولات ما تبدیل به ضایعات میشوند که اگر ما بتوانیم تکنولوژیهای مربوط به این موضوع را مهیا کنیم دیگر این حجم ضایعات را نخواهیم داشت.
عسکری تاکید کرد: استفاده از تکنولوژیهای جدید و مکانیزاسیون نوین هم باعث صرفه جویی در نیروی انسانی میشود، هم به لحاظ عملکردی کیفیت خوبی دارد و هم هزینههای تولید را به شدت کاهش می دهد.
وی بیان کرد: در کشورهای در حال توسعه به دلیل اینکه تولید آنها سنتی است و از تکنولوژی فاصله دارند وابستگی آنها به کشورهای توسعه یافته افزایش پیدا میکند.
انتهای پیام
نظرات