به گزارش ایسنا، «مارکو روبیو»، وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبه با «کاترین هریج»، خبرنگار آمریکایی با پرسش خبرنگار آمریکایی درباره اظهاراتش در ضمن سفر اخیرش به سرزمینهای اشغالی علیه ایران و گفتن این جمله که «ایران هستهای وجود نخواهد داشت» و این که «دولت ترامپ تا کجا مایل است برای جلوگیری از یک ایران هستهای به پیش برود»، مواجه شد.
روبیو در پاسخ مدعی شد: «فکر میکنم رئیس جمهور ترامپ تصریح کرده که ما قرار نیست درباره تدابیر یا تاکتیکها بحث داشته باشیم. او دستوری اجرایی صادر کرده تا بار دیگر به سیاست فشار حداکثری باز گردیم. در درجه اول به این خاطر که ما دیدهایم ایران – تصریح میکنم حکومت ایران، من درباره مردم ایران حرف نمیزنم – حکومت ایران هر پولی که در میآورد برای تامین مالی برنامههای تسلیحاتی خود و پشتیبانی خود از تروریسم هزینه میکند. اگر به همه چیزهای بی ثبات کنندهای که هماکنون در خاورمیانه اتفاق میافتند توجه کنید – حوثیها (انصارالله یمن) و حملات آنها به کشتیرانی جهانی، حماس، حزبالله، شبهنظامیان در عراق که هم به اسرائیل و هم آمریکاییهای حاضر به منظور مبارزه با داعش در عراق حمله میکنند – همه آنها با پول ایران حمایت میشوند. آنها در پشت همه اینها هستند. بنا بر این چرا ما باید به آنها اجازه دهیم پول بیشتری در بیاورند تا بتوانند از آن برای پشتیبانی از این چیزها استفاده کنند؟»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه اتهاماتش افزود: «حالا من قصد ندارم درباره گزینههای موجود برای ما یا هر کس دیگر که با استفاده از آنها جلوی ایران هستهای را میگیریم بحث کنم. حکومت ایران در پشت همه اینها بوده و معتقد است که وظیفهاش صادر کردن انقلاب خود به کشورهای دیگر در منطقه است – میخواهم هر چه بیشتر تصریح کنم هرگز آنها نباید اجازه مالکیت سلاح هستهای را برای آنکه با استفاده از آن جهان را به گروگان گرفته و بتوانند به صورت بالقوه به اسرائیل حمله کنند، پیدا کنند.»
هریج، خبرنگار آمریکایی در ادامه این مصاحبه که در ایکس منتشر شده، از روبیو پرسید: «اوایل ماه جاری ترامپ گفت به مشاورانش دستوراتی را درباره کارهایی که در صورت ترور شدن او از سوی ایران باید انجام دهند، داده است. آیا شما از این دستورات اطلاع دارید؟»
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه لحن تهدید آمیزش علیه ایران اظهار کرد: «من از چیزی که او از آن صحبت میکند مطلعم. مجددا اینکه ما قرار نیست درباره تاکتیکها یا گزینههای موجود برای ایالات متحده حرف بزنیم. تنها گفتن این حرف کافی است که اگر ایالات متحده تصمیم به انجامش بگیرد، میتواند پایان حکومت آنها را رقم بزند. اما رئیس جمهور یک برقرار کننده صلح است. او ترجیح میدهد از چنین کار و شرایطی اجتناب کند. اما کسی در عین حال نباید از این نظر سردرگم شود که در دولت دونالد ترامپ قرار نیست ایران هستهای وجود داشته باشد.»
در ریاض بحثی بر سر رفع تحریمهای روسیه و مناطق اوکراین نشد
روبیو در ادامه درخصوص مذاکرات هیاتهای مذاکرهکنندگان آمریکا و روسیه تحت سرپرستی وزیران امور خارجه این کشورها که اخیرا در شهر ریاض، پایتخت عربستان برگزار شد، گفت: «ما به هیچ جزئیاتی درباره موضوع مناطق نپرداختیم. این هدف نشست نبود... مساله برداشته شدن تحریمها [علیه روسیه] مورد بحث قرار نگرفت اما حتی اگر ما همه تحریمها را برداریم، اروپاییها هم باید تحریمهایشان را بردارند تا این کار ممکن شود. بنا بر این باید همه این موارد در مقطعی مورد رایزنی قرار بگیرد اما ما هنوز به آن مقطع نرسیدهایم.»
«ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه و «دونالد ترامپ»، همتای آمریکایی وی روز ۱۲ فوریه یک گفتگوی تلفنی حدودا ۹۰ دقیقهای را بر سر وضعیت اوکراین برگزار کردند. آنها به بحث در مورد مسائل مربوط به تبادل شهروندان آمریکا و روسیه و همچنین حل وفصل جنگ اوکراین پرداختند. متعاقب این گفتگوی تلفنی نیز روز ۱۸ فوریه مذاکرات و نشست بین دیپلماتهای ارشد آمریکا و روسیه در شهر ریاض برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری «ریانووستی»، روبیو در ادامه این مصاحبه خود اظهار کرد چنانچه ایالات متحده تصمیم به برداشتن تحریمها علیه روسیه بگیرد، اتحادیه اروپا هم باید تدابیر مشابهی را اتخاذ کند اما فعلا این مساله در دستور کار نیست.
او همچنین اظهار کرد برای نشست بین پوتین و ترامپ هیچ گونه خط زمانی تعیین نشده و انجام آن وابسته به حصول پیشرفت در زمینه حلوفصل جنگ اوکراین است.
روبیو به کاترین هریج گفت: «بنا بر این من فکر میکنم زمان برگزاری نشست [بین پوتین و ترامپ] تا حد زیادی وابسته به این است که ما بتوانیم پیشرفتی در زمینه پایان دادن به جنگ در اوکراین حاصل کنیم.»
او همچنین تاکید کرد از این که چه زمانی نشست بین رهبران آمریکا و روسیه برگزار میشود بیاطلاع است.
وزیر خارجه آمریکا بیان داشت واشنگتن و مسکو میتوانند بر سر مسائل مختلف همکاری داشته و ریسک تقابل را کاهش دهند.
روبیو گفت: «ما تا زمانی که مانع اوکراین بر سر راهمان است بر سر مسائل زیادی اختلاف نظر داریم اما میتوانیم بر سر مسائلی که روی آنها به شکل بالقوه توافق داشته باشیم همکاری کنیم یا نسبت به مسائلی که میتوانند تقابلات خطرناک را رقم بزنند تعارض زدایی کنیم.»
وزیر خارجه آمریکا اضافه کرد روسیه یک قدرت جهانی دارای نفوذ بر مناطق کلیدی جهان است.
روبیو افزود: «در نهایت روسیه چه ما دوست داشته باشیم چه نداشته باشیم یک قدرت جهانی است و آنها در سوریه دخیل و درگیر هستند و همچنین در خاورمیانه و حتی در نیمکره غربی و مطمئنا در اروپا دخیل و درگیر بودهاند.»
روبیو همچنین گفت که خطاب به «سرگئی لاوروف»، همتای روسیهای خود در ریاض گفت: «قرار نیست نشستی [بین ترامپ و پوتین] تا زمانی که ما بدانیم این نشست درباره چیست برگزار شود.»
ترامپ روز سهشنبه گذشته گفت احتمالا با پوتین قبل از پایان ماه جاری میلادی دیدار کند.
به ادعای وزیر امور خارجه آمریکا ترامپ خواستار این است که ببیند آیا روسیه درباره پایان دادن به جنگ در اوکراین جدی است یا خیر.
روبیو گفت: «تنها راه این است که آنها را آزمایش کنیم، اساسا با آنها تعامل کرده و بگوییم خب، آیا شما برای پایان دادن به جنگ جدی هستید؟ و اگر چنین است، خواستههای شما چیست؟ آیا خواستههای عمومی و خواستههای خصوصی شما متفاوت است؟»
وزیر خارجه آمریکا اضافه کرد: «تنها چیزی که ما روی آن توافق داشتیم این است قرار است در مورد صلح مذاکره کنیم. آنچه آنها پیشنهاد میدهند، امتیازاتی که مایل به دادنشان هستند، چیزهایی که میخواهند در نظر بگیرند تعیین میکند که آیا آنها در مورد صلح جدی هستند یا خیر. ما هنوز به آن مرحله نرسیدهایم.»
وی در ادامه با این سوال مواجه شد که آیا لاوروف در دیدار با او تصریح کرده جنگ در صورت پیوستن اوکراین به ناتو نمیتواند پایان یابد؟ روبیو پاسخ داد: «هیچ بحثی بر سر هیچ جزئیاتی وجود نداشت. حالا روسها بازخوانی خودشان را از آنچه که اتفاق افتاده دارند اما من میتوانم به شما بگویم ما درباره هیچ جزئیاتی از هیچ توافقی بحث نداشتیم. روند این گفتگو به این شکل بود: شماره یک – ما باید سطحی از تنظیم را در هیاتهای دیپلماتیک خود داشته باشیم چون باید بتوانیم با توجه به ماهیت دو کشور ما و اهمیتی که در جهان داریم با آنها ارتباط داشته باشیم. شماره دو – چیزهایی هستند که میتوانیم در سطح ژئوپلتیک با هم به صورت بالقوه بر سر آنها همکاری داشته باشیم. منظور من این است که برخی موضوعات در جهان هستند که فکر میکنم ما نسبت به آنها منفعت مشترک داریم. به عنوان مثال من مطمئن نیستم روسها طرفدار این که حکومت ایران تسلیحات هستهای داشته باشد، باشند.
ترامپ از زلنسکی بسیار ناراحت است
روبیو به اختلافات فزاینده که بین ترامپ و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین بالا گرفته نیز پرداخت.
ترامپ روز چهارشنبه پس از اینکه زلنسکی او را متهم به گرفتار شدن در حباب اطلاعات نادرست روسیه به دلیل مطرح کردن کییف به عنوان شروعکننده جنگ کرد پاسخ داده و زلنسکی را «دیکتاتور بدون انتخابات» نامید.
روبیو گفت: «ترامپ از زلنسکی بسیار ناراحت است. ما به (اوکراین) اهمیت میدهیم زیرا پیامدهایی برای متحدان ما و در نهایت برای جهان دارد.»
روبیو جمعه گذشته در دیدارش به همراه جیدی ونس، معاون رئیس جمهور ایالات متحده با زلنسکی در مونیخ درباره یک معامله بحث کرد.
روبیو به هریج گفت: «ما به آنها توضیح دادیم که ببینید، ما میخواهیم با شما سرمایه گذاری مشترک داشته باشیم، نه به این دلیل که میخواهیم از کشور شما دزدی کنیم، بلکه به این دلیل که فکر میکنیم این در واقع یک تضمین امنیتی است، زیرا شریک شما در یک تلاش مهم اقتصادی میشویم.»
او ادامه داد: «باید بخشی از پول به ما برگردد... و همچنین اکنون ما منافعی در امنیت اوکراین داریم. و او (زلنسکی) گفت، مطمئناً، ما میخواهیم این معامله را انجام دهیم. این کاملا در جهان منطقی است. تنها چیزی که وجود دارد این است که من باید فرآیند قانونی آن را طی کنم و آنها (قانونگذاران) باید آن را تصویب کنند.»
انتهای پیام
نظرات