غلامحسین مظفری چهارشنبه ۲ اسفند در دومین همایش ملی پدافند شیمیایی با رویکرد حملونقل مواد شیمیایی خطرناک که همزمان با چهارمین نمایشگاه فناوریهای نوین و محصولات دانشبنیان با شعار «پدافند شیمیایی، گامی بهسوی حملونقل ایمن» به میزبانی دانشگاه نیشابور برگزار شد، افزود: حادثه تلخ ۲۹ بهمن ۱۳۸۲ در ایستگاه خیام نیشابور، برای بسیاری از ما درسهای بزرگی به همراه داشت.
وی اظهار کرد: این حادثه که منجر به شهادت حدود ۴۰۰ نفر و مجروحیت بیش از ۵۰۰ نفر از همشهریان عزیزمان شد، یادآور لزوم توجه ویژه به ایمنی حمل و نقل شیمیایی و آمادگی در برابر بحرانهای این چنینی است.
استاندار خراسان رضوی گفت: این اتفاق دردناک، باعث شد تا مسئولان شهری و کشوری به فکر ایجاد تغییرات جدی در سیستمهای ایمنی و پیشگیری از حوادث مشابه باشند.
وی افزود: در این راستا، در شورای شهر و شهرداری نیشابور، از سالها پیش همایشهایی با محوریت بررسی ایمنی مواد شیمیایی و حمل و نقل آنها برگزار شده است. امسال، این همایش برای دومین بار با هدف تقویت زیرساختها، آمادگی نیروهای امدادی و بالا بردن آگاهی عمومی در خصوص ایمنی حمل و نقل شیمیایی برگزار شد.
مظفری خاطرنشان کرد: این همایشها فرصتی برای تبادل تجربیات و ارزیابی مشکلات به وجود آمده در سیستمهای حمل و نقل شیمیایی بوده و از همینرو، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه ما در این همایشها به دنبال ایجاد دبیرخانهای دائمی برای مدیریت و پیگیری مسائل مربوط به ایمنی حمل و نقل شیمیایی هستیم، گفت: امیدواریم این دبیرخانه به همت دانشگاه نیشابور، شهرداری و سایر سازمانهای مرتبط، بتواند نقشی ملی ایفا کند و دستاوردهای علمی آن به سطح منطقهای و بینالمللی گسترش یابد.
استاندار خراسان رضوی بر لزوم ایجاد تغییرات در زیرساختهای شهری و منطقهای به ویژه در نیشابور تاکید کرد و افزود: در این راستا، از ظرفیت ملی برای تقویت و بهبود شرایط استفاده خواهیم کرد.
وی همچنین بر احداث جاده کمربندی برای عبور خودروهای حمل مواد شیمیایی برای جلوگیری از خطرات حوادث برای مردم تاکید کرد. همچنین تقویت واحدهای اورژانس، آتشنشانی و نیروی انتظامی در شهرستانها نیز از دیگر اقدامات حیاتی در این زمینه است.
مظفری ادامه داد: کمبود اطلاعات و آگاهی از نوع بار واگنها و نحوه مقابله با چنین حوادثی توسط نیروهای امدادی از جمله نکات قابل توجهی بود که در بررسیهای کارشناسی حادثه نیشابور به آتشنشانها منتقل نشده بود.
وی با تاکید براینکه آموزش به نیروهای امدادی در شرایط بحرانی و آگاهیرسانی دقیق در چنین حوادثی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، گفت: متاسفانه در بسیاری از مواقع، مردم به دلیل عدم اطلاع کافی و عدم آگاهی از شرایط حادثه به محل وقوع حادثه میروند که خود باعث ایجاد بحرانهای اضافی میشود.
وی افزود: متاسفانه در حادثه نیشابور، بخش زیادی از جانباختگان کسانی بودند که برای تماشا به محل حادثه رفته بودند. این امر نشان دهنده لزوم تقویت سیستمهای اطلاعرسانی به مردم و آموزشهای عمومی در زمینه نحوه رفتار در برابر چنین حوادثی است.
مظفری در ادامه گفت: متاسفانه در حادثه نیشابور بسیاری از مدیران ارشد کشور حتی از تفاوت بین ایستگاههای کاشمر و خیام اطلاعی نداشتند. این کماطلاعیها در مدیریت بحران و مواجهه با حادثه تأثیرگذار بود.
وی گفت: این حادثه تلخ و دردناک هرچند بر پیکر شهر نیشابور زخمی عمیق بر جای گذاشت، اما درسهایی را برای همه ما به همراه داشت. امروز، باید از این تجربهها بهرهبرداری کنیم تا در برابر حوادث مشابه آمادهتر باشیم.
استاندار خراسان رضوی ابراز امیدواری کرد: با تکیهبر دانش و تجربیات این همایشها و با همکاری همه دستگاهها، گامهای موثری در تقویت سیستمهای ایمنی و پدافند غیرعامل برداریم.
عبور روزانه بیش از ۲۵۰ محموله مواد شیمیایی خطرناک از درون شهر نیشابور
سید حسن میرفانی، شهردار نیشابور در این همایش گفت: حوادث شیمیایی میتوانند تأثیرات گسترده و جبرانناپذیری بر سلامت مردم و زیرساختهای شهری داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه، شهر نیشابور نیز در گذشته شاهد حادثه تلخ قطار خیام در سال ۱۳۸۲، بوده که خسارات جانی و مالی سنگینی به بار آورد، اظهار کرد: این رویداد نشان داد که عدم رعایت استانداردهای ایمنی در حمل و نقل مواد خطرناک، چه تبعات جبرانناپذیری به بار میآورد.
شهردار نیشابور با اشاره به اینکه نیشابور در مسیر اصلی حمل و نقل جادهای کشور قرار دارد و سالانه هزاران کامیون حامل مواد شیمیایی، سوختی و خطرناک از این شهر عبور میکنند، افزود: بر اساس آمارها، روزانه بیش از ۲۵۰ کامیون حامل مواد سوختی و شیمیایی خطرناک از مسیر بزرگراه امام رضا در داخل محدوده شهری نیشابور تردد میکنند.
وی گفت: این مسئله، خطری بالقوه برای شهروندان محسوب میشود و متأسفانه در طول سال، چندین حادثه جدی ناشی از واژگونی و نشتی مواد خطرناک در این محدوده به وقوع میپیوندد که میتواند تلفات جانی گستردهای داشته باشد.
شهردار نیشابور در ادامه اجرای طرح مسیر جایگزین برای عبور کامیونهای حامل مواد خطرناک از شهر نیشابور را یکی از مطالبات مسئولان نیشابور عنوان کرد و گفت: یکی از مهمترین اقدامات ضروری، ایجاد یک مسیر جایگزین برای عبور وسایل نقلیه سنگین و خطرناک است.
وی ادامه داد: در حال حاضر، ۱۴ کیلومتر از مسیر تهران - مشهد از داخل شهر نیشابور عبور میکند و این موضوع، شهروندان را در معرض خطرات جدی قرار داده است.
میرفانی افزود: این مسیر بهصورت کمربندی یا آزادراهی جدید طراحی شود تا تردد وسایل نقلیه حامل مواد شیمیایی و خطرناک از محدوده شهری حذف شود.
شهردار نیشابور همچنین پیشنهاد داد که این رویداد بهصورت کنفرانس علمی دائمی برگزار شود تا بتوانیم با بهرهگیری از نظرات متخصصان و پژوهشگران، راهکارهای علمی و عملی برای کاهش مخاطرات تدوین کنیم.
میرفانی ایجاد ایستگاه آتشنشانی ویژه حوادث شیمیایی را از دیگر مطالبات مسئولان نیشابور دانست و گفت: با توجه به حجم بالای تردد مواد خطرناک در نیشابور، احداث یک ایستگاه آتشنشانی تخصصی برای مقابله با حوادث شیمیایی و جادهای، یک ضرورت انکارناپذیر است.
وی افزود: این ایستگاه میتواند با بهرهگیری از تجهیزات پیشرفته و نیروی انسانی متخصص، در مواقع بحران، نقش حیاتی در کنترل و مدیریت حوادث ایفا کند. تأمین اعتبار این پروژه، نیازمند حمایت ملی است و از مسئولین محترم تقاضا داریم که در این زمینه مساعدت لازم را انجام دهند.
در پایان با حضور استاندار خراسان رضوی، رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور، فرماندار و شهردار نیشابور، پروژهی سالن ورزشی چند منظوره در منطقه هدف بازآفرینی و کم برخوردار به مساحت ۱۸۰۰ متر مربع و با اعتبار ۱۵۰ میلیارد ریال که توسط شهرداری نیشابور اجرا میشود، کلنگ زنی شد.
انتهای پیام
نظرات