حسام پورفلاح در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه گسترش عقلانیت و خردورزی در جامعه مستلزم ایجاد فضای مناسب برای تبادل افکار و اندیشههاست، اظهار کرد: قرآن کریم در آیات متعددی بر تفکر و تعقل تاکید کرده و بیان حقایق را نهتنها مجاز، بلکه واجب دانسته است از این منظر، تقویت فرهنگ، هویت اسلامی و ملی و دستیابی به پیشرفت فکری، نیازمند بستری برای آزاداندیشی در جامعه است.
پورفلاح با بیان اینکه کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاه ها، بستری برای گفتوگو و تبادل اندیشه هستند که در آن افراد میتوانند در فضایی منطقی و آزاد، بدون نگرانی درباره موضوعات مختلف به بحث و بررسی بپردازند، تصریح کرد: دانشگاهها با ظرفیتهای گستردهای که در زمینههای مختلف دارند، میتوانند با اجرای اصول و ابعاد این راهبرد کلان، نقش مؤثری در رشد سیاسی، فرهنگی و علمی ایفا کنند و مسیر حرکت جامعه را بهسوی توسعه سرعت بخشند.
وی افزود: برگزاری این کرسیها با مشارکت اساتید، دانشجویان و نخبگان علمی، نهتنها به رشد فکری جامعه کمک میکند بلکه باعث افزایش آگاهی اجتماعی در جامعه می شود.
دبیرکل تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه گیلان با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب برای تحقق کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها ویژگیهایی را مطرح کردند که یکی از مهمترین آنها «مناظرهمحور» بودن این کرسیهاست، گفت: ویژگی دوم مورد تاکید ایشان این است که این کرسیها زمینهای را فراهم میکنند تا دانشجویان به حقیقت دست پیدا کنند.
پورفلاح تاکید کرد: علاوه بر این، کرسیهای آزاداندیشی لزوما بهصورت عمومی برگزار نمیشوند، بلکه با رویکردی تخصصی شکل میگیرند و به مباحث عمیق و کارشناسانه میپردازند.
وی با بیان اینکه تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه گیلان در گام نخست تلاش کرده فضای آزاداندیشی را در برنامههای خود گسترش دهد، افزود: در همین راستا، کرسیهای آزاداندیشی در قالب میزگردهای دانشجویی با موضوعات مهمی همچون سیاستگذاری خارجی ایران، توسعه عدالت آموزشی و اقتصادی، بررسی ابعاد نظامی ـ امنیتی ایران و اسرائیل، موضوعات منطقه و موارد دیگر در سطح دانشگاه برگزار شده است.
پورفلاح تصریح کرد: این نشستها بستری برای آزاداندیشی مبتنی بر مبانی علمی فراهم کرده و نظرات گوناگونی از سوی دانشجویان در آنها مطرح شده است. در گام دوم، تلاش بر این است که کرسیهای آزاداندیشی در قالب مناظرات برگزار شود که انشاءالله بهزودی محقق خواهد شد.
دبیرکل تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه گیلان تاکید کرد: همچنین سعی شده که مناظرات پیش رو نوآورانه باشند و دانشجویان نهتنها در روند مناظره، بلکه در قضاوت آن نیز طبق چارچوبهای مشخص، نقشی مهم ایفا کنند.
پورفلاح با بیان اینکه بینش ما به کرسیهای آزاداندیشی از این جهت اهمیت اساسی دارد که نقشی کلیدی در فعالیتهای فرهنگی ایفا میکند، افزود: دانشگاهیان با بهرهگیری از این مهارت میتوانند فرهنگ گفتوگو و آزاداندیشی را در جامعه گسترش دهند و به حفظ آن کمک کنند.
وی تصریح کرد: کرسی آزاداندیشی خود یک فرهنگ است، فرهنگی که به افراد امکان میدهد بدون هتک حرمت، عقاید خود را بیان کنند و در فضایی نقادانه، مبتنی بر استدلال و منطق، به گفتوگو و تبادل اندیشه بپردازند. این رویکرد میتواند بسیاری از آسیبهای موجود در گفتمانهای سیاسی، فرهنگی و فکری را کاهش دهد. اگر بخواهیم در زمینه چالش های علمی و فرهنگی دانشگاه های کشور آسیب شناسی داشته باشیم، یکی از چالشهای فعلی، مسئله سطحینگری است که مانع از ورود تخصصی به موضوعات میشود.
دبیرکل تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه گیلان گفت: گسترش و تقویت کرسیهای آزاداندیشی میتواند این مشکل را کاهش دهد و دانشگاه و دانشجویان را به سمت تفکر و تحلیل دقیقتر سوق دهد.
پورفلاح با بیان اینکه با رفع سطحینگری، آرمانهای دانشجویی نیز تقویت شده و معنا و عمق بیشتری پیدا میکنند، تاکید کرد: در نتیجه، این روند زمینه را برای شکلگیری گفتمان های موثر و پایدار فراهم میسازد.
وی با اشاره به اینکه مسئله دیگر ضعف در فرهنگ نقدپذیری است، افزود: در شرایط کنونی یا نظرات افراد مورد نقد قرار نمیگیرد، یا در صورت نقد، به جای بررسی منصفانه، تمام دیدگاههای طرف مقابل بهطور کامل رد میشود. علاوه بر این، در بسیاری از مواقع روحیه نقدپذیری نیز وجود ندارد. این وضعیت باعث میشود که فرهنگ گفتوگوی علمی به درستی شکل نگیرد و به جای تبادل نظر سازنده، بحث ها به سمت تقابل و جبههگیری پیش روند. در نتیجه، برگزاری کرسیهای آزاداندیشی نهتنها با چالشهای جدی مواجه شده، بلکه در مواردی کارکرد اصلی خود را از دست داده و به بحث های بی نتیجه تبدیل میشوند.
پورفلاح تصریح کرد: در مجموع، کرسیهای آزاداندیشی باید خروجی مناسبی داشته باشند. یعنی در این کرسی ها علاوه بر کاهش چالشهای مطرحشده، باید راهکارهای نوآورانه ارائه شود و نگاه جامعی نسبت به مسائل جامعه شکل بگیرد.
انتهای پیام
نظرات