به گزارش ایسنا، امروز ۳ دی ۱۴۰۳ خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
عملیات خیبر- ۱۳۶۲
عملیات بزرگ خیبر با رمز یا رسولاللَّه در جبهه جنوب، هورالهویزه و شمال بصره در وسعت تقریبی ۲۰۰ کیلومتر مربع با هدف تصرف و تامین جزایر مجنون و بخشی از هورالهویزه از ۳ تا ۲۲ اسفند طول انجامید.
در این عملیات، رزمندگان اسلام در ابتدا با ورود به جزایر مجنون، از اصل غافلگیری و سرعت بهره گرفته و تعدادی از یگانهای مستقر در جزیره را به هلاکت رساندند. با فشار بیامان سپاه توحید، دشمن بعثی کیلومترها به عقب رانده شد و نیروهای اسلام با یک حرکت حماسی و باور نکردنی برای دشمن، رودخانه دجله را پشت سر گذاشتند.
رزمندگان اسلام در حالی که دشمن به شدت از گلوله شیمیایی استفاده میکرد، با وارد ساختن ضربات سنگین، موفق به پیشروی شده و بعثیان را به عقب راندند.
با گذشت دو هفته از شروع عملیات، رزمندگان اسلام موفق شدند تا موقعیت مناطق آزاد شده، از جمله جزایر مجنون را تثبیت کنند و ابتکار عمل را به دست گیرند.
این عملیات سرانجام پس از ۱۹ روز نبرد سنگین با نتایج زیر پایان یافت. تلفات نیروی انسانی دشمن ۱۱۴۰ نفر اسیر و ۱۵۰۰۰ نفر کشته و زخمی، سایر نتایج عبارت بود از تصرف درآمدن منطقهای به وسعت بیش از ۱۱۸۰ کیلومتر مربع، از جمله جزایر مجنون، تجهیزات و امکانات شامل تانک و نفربر ۳۳۰ دستگاه انهدامی، ۴۲ دستگاه اغتنامی، هواپیما ۶ فروند انهدامی، دستگاه مهندسی ۶۰ دستگاه اغتنامی، خودرو ۲۰۰ دستگاه انهدامی.
عملیات بزرگ خیبر با دستاوردهای ارزشمند، از جمله عملیاتهای موفق رزمندگان اسلام محسوب میشود به نحوی که عراق را مجبور به استفاده گسترده از سلاحهای ممنوعه شیمیایی کرد. با تصرف جزیره مجنون، یکی از حوزههای مهم نفتی در اختیار رزمندگان اسلام قرار گرفت و دشمن را در باز پسگیری آن ناکام گذاشت.
در تقویم خورشیدی مناسبتهای دیگری از جمله درگذشت ادیب الممالک فراهانی نویسنده و شاعر بزرگ معاصر در سال ۱۲۹۵، ورود قسمتی از قوای قزاق به فرماندهی میر پنج رضاخان فرمانده تیپ همدان به شهر تهران در نخستین دقایق سپیده دم سال ۱۲۹۹، ممنوع شدن ارتباط با ولایات از طریق پستخانه و تلگرافخانه در سال ۱۲۹۹، جاری شدن سیل عظیم کرمان سال ۱۳۴۰، درگذشت ابوالحسن اقبال السلطان هنرمند معروف ایران در سن ۱۱۱ سالگی در سال ۱۳۴۹، کودتا در قطر قدرت گرفتن ولیعهد (شیخ خلیفه) در سال ۱۳۵۰ و روز تجلیل از اسرا و مفقودین به ثبت رسیده است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم هجری
درگذشت شاه شجاع- ۷۸۶
شاه شجاع فرمانروای آلمظفر در ۹ سالگی قرآن را حفظ کرد. وی مردی شجاع و دیندار و پادشاهی فاضل، شاعر و دوست و ادیبپرور بود.
خواجه حافظ شیرازی و عماد فقیه کرمانی از شعرای عصر این پادشاه هستند. شاه شجاع در شیراز مدفون است.
در تقویم خورشیدی مناسبتهای دیگر چون رحلت "ابن شهر آشوب" عالم و محدث بزرگ در سال ۵۸۸، وفات شاعر زاهد شهاب محمود در سال ۷۲۵، تولد "ابن حَجَر عسقلانی" فقیه و محدث مسلمان در سال ۷۷۳، رحلت متکلم کبیر شیخ محمد جواد بلاغی در سال ۱۳۵۲ و تولد شیخ محمدحسن مامقانی، از علماء و فقیهان نامآور قرن سیزدهم هجری در سال ۱۲۳۸ به ثبت رسیده است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی
رفراندوم مصر و سوریه و تشکیل "جمهوری متحده عرب- ۱۹۵۸
پس از آن که مقامات مصر و سوریه در اول فوریه ۱۹۵۸ قرارداد اتحاد دو کشور را امضاء کردند مردم مصر و سوریه در ۲۱ فوریه ۱۹۵۸ نیز در جریان یک همهپرسی به اتحاد دو کشور تحت عنوان جمهوری متحده عربی رأی مثبت دادند.
آنان جمال عبدالناصر، رئیس جمهور وقت مصر را به عنوان اولین رئیس این جمهوریِ تازه تأسیس انتخاب کردند. مدتی بعد در ۸ مارس آن سال یمن نیز به جمهوری متحده عربی پیوست.
تشکیل این جمهوری در راستای اتحاد کشورهای عربی به ویژه در مقابل رژیم صهیونیستی بود. در جمهوری متحده عرب، دولتهای جداگانهای وجود داشتند که خط مشی آنها به خصوص در سیاست خارجی توسط یک شورای عالی هماهنگ میشد.
با این حال این اتحاد بیش از ۳ سال دوام نیاورد و ریاست مصر بر جمهوری متحده عرب، باعث نارضایتی و خروج سوریه از این اتحاد و در نهایت انحلال آن در ۲۸ سپتامبر ۱۹۶۱ شد.
عملیات ۳۰۰ روزه وُردَن- ۱۹۱۶
در آغاز سال ۱۹۱۶ نیروهای آلمان به قصد تصرف پاریس در ۲۱ فوریه ۱۹۱۶م به مهمترین مانعی که در راه پیشروی آنها به سوی پاریس قرار داشت یعنی شهر وُردَن و استحکامات نظامی اطراف آن حملهور شدند.
در این میان هر چند یکی از قلعههای اطراف شهر به تصرف آلمان درآمد ولی نیروهای مدافع وردن که با کمک قوای کمکی و تازه نفس تقویت شده بودند، پیشروی آلمانیها را در همین مرحله متوقف کرد و تا ماه مارس ۱۹۱۶ پنج حمله بزرگ نیروهای آلمان برای پیشروی به طرف وردن شکست خورد.
در اول ژوئیه ۱۹۱۶ در حالی که آلمانیها حمله بزرگ و تازهای را برای تصرف وردن تدارک میدیدند نیروهای انگلیس و فرانسه دست به تهاجم وسیعی در شمال غربی فرانسه زدند و پس از ۵ ماه نبرد سنگین یکی از خونینترین و وسیعترین عملیاتهای نظامی در طول جنگ جهانی اول رقم خورد.
در این جنگ، علاوه بر به کار گرفتن وسیع نیروی هوایی، برای اولین بار از تانک استفاده شد ولی کاربرد تانکهای انگلیسی که برای نخستین بار در ۱۵ سپتامبر وارد میدان شدند، به علت بارندگیهای شدید و گل آلود بودن زمین، چندان درخشان نبود.
نیروهای انگلیس و فرانسه با وجود تحمل تلفات سنگین در این نبرد، موفق نشدند آلمانیها را از مواضع خود در این منطقه عقب برانند ولی تلفات و ضایعات وارده بر ماشین جنگی آلمان در این جنگ سنگینتر بود و کارشناسان نظامی آلمان این نبرد را سرآغاز شکست آلمان در جنگ جهانی اول عنوان کردند.
این نبرد سرانجام پس از ۱۰ ماه درگیری خونین با مرگ بیش از ۲ میلیون و ۲۶۵ هزار نفر از نیروهای متخاصم در ۱۸ دسامبر ۱۹۱۶ به پایان رسید.
تلفات عظیم این جنگ، علاوه بر وسعت عملیات نظامی و به کار گرفتن سلاحهای جدید جنگی، ناشی از استفاده وسیع نیروهای متخاصم از گازهای سمی و سلاحهای شیمیایی بود.
در تقویم میلادی مناسبتهای دیگر چون تولد "لویی سن سیمون" نویسنده فرانسوی در سال ۱۶۷۵، درگذشت "باروخ اسپینوزا" فیلسوف معروف هلندی در سال ۱۶۷۷، مرگ "آنتوان ساسی" بزرگترین خاورشناس فرانسوی در سال ۱۸۳۸، تولد "ویستان هیو آدِن" پایهگذار ادبیات جدید انگلستان در سال ۱۹۰۷، مرگ "فردریک بانتینگ" پزشک کانادایی و کاشف انسولین در سال ۱۹۴۱، شهادت "مالکوم ایکس" رهبر مسلمانان سیاهپوست امریکا در سال ۱۹۶۵، روز بینالمللی زبان مادری در سال ۲۰۰۰ و درگذشت "فردریک بنْتینْگ" پزشک و محقق انگلیسی در سال ۱۹۴۱ به ثبت رسیده است.
انتهای پیام
نظرات