دکتر بابک زمانی در نخستین مدرسه زمستانی سکته مغزی که امروز (اول اسفندماه) در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: اقدام در خصوص درمانهای سکته مغزی بدون برنامهریزی دولتی امکانپذیر نیست. رساندن بیمار سکته مغزی در یکی دو ساعت اولیه به بیمارستان به ویژه در کشورهای جهان سوم مانند ایران و با توجه به وضعیت امکانات و اورژانسهای بیمارستانهای خصوصی، جز با برنامهریزی دولتی قابل انجام نیست.
به گزارش ایسنا، وی افزود: در یکی دو سال اخیر مشخص شده است تاثیر ترومبولیز رگهای مغزی (انحلال لخته خون در رگهای مغز) در ساعت اول، با ساعتهای دیگر بسیار متفاوت است. از هر سه نفر که ترومبولیز میشوند، دو نفر بهبود پیدا میکنند زیرا وقتی رگی بسته میشود هنوز سکته مغزی رخ نداده است و ممکن است یک تا چند ساعت طول بکشد تا سکته مغزی رخ دهد.
رئیس انجمن استروک ایران گفت: وقتی سکته مغزی رخ میدهد، مغز و جدار رگ میمیرند و اگر زیر یک ساعت، ترومبولیز انجام شود، از بروز سکته مغزی جلوگیری میشود. از سوی دیگر به دلیل اینکه جدار رگ هنوز زنده است امکان خونریزی هم وجود ندارد.
وی بیان کرد: با توجه به وسعت کشور ما، حداقل تا سالهای آینده امکان اینکه همه مردم تحت پوشش ترومبکتومی قرار بگیرند وجود ندارد، بنابراین پروتکل پیشنهادی تله استروک (پزشکی از راه دور سکته مغزی) اجتنابناپذیر است و به زودی در کشور ما اتفاق میافتد و راه حلی دیگری نداریم.
زمانی گفت: ترومبولیز در برابر ترومبکتومی نیست و هر چه پیشرفتها بیشتر باشند و بیماران بیشتری در ساعات اولیه درمان شوند، ضرورت ترومبکتومی از بین نخواهد رفت زیرا همچنان بیماران زیادی که دچار سکته مغزی وسیعی شدهاند خواهیم داشت که به ترومبکتومی نیاز پیدا خواهند کرد.
وی عنوان کرد: تعریف بهداشت باید گسترش یابد. همیشه از تقدم بهداشت بر درمان صحبت میشود اما باید توجه کرد که بهداشت را نباید به معنای ساده و کوچکی در نظر گرفت. اگر بیماری در ساعت اول درمان شود یک اقدام بهداشتی انجام و از تبعات بعدی جلوگیری شده است.
انتهای پیام
نظرات