دکتر علیرضا قاسمی طوسی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به مسمومیتهای ناشی از شویندهها، اظهار کرد: با توجه به نزدیکی ایام ماه رمضان و نوروز، سنت حسنه ایرانیان این است که واحدهای اقامتی و مسکونی خود را تمیز میکنند؛ مسمومیتی که در این ایام بسیار شایع است مسمومیت با شویندههای همچون وایتکس و جوهرنمک است.
عضو هیئت علمی و فلوشیپ سمشناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطرنشان کرد: وایتکس محلولی قلیایی و جوهرنمک اسیدی محسوب میشود، مخلوط این دو شوینده برای نظافت سرویسهای بهداشتی باعث تولید گازی به اسم کلرامین میشود که شدیدا تهدیدکننده سیستم تنفسی افراد است.
قاسمی طوسی با اشاره به مسومیتهای خوراکی اتفاقی، مطرح کرد: نگهداری مواد شوینده مانند وایتکس و جوهرنمک در ظروف فاقد برچسب و مشابه بستهبندی مواد خوراکی مانند بطریهای آب معدنی یک خطر جدی محسوب میشود؛ زیرا احتمال مصرف تصادفی، بهویژه در کودکان افزایش مییابد و میتواند منجر به آسیبهای شدید دستگاه گوارش شود؛ در صورت بروز چنین حادثهای، انتقال فوری بیمار به مرکز تخصصی سمشناسی بیمارستان امام رضا (ع) جهت اقدامات درمانی تخصصی حیاتی است.
عضو هیئت علمی و فلوشیپ سمشناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به علائم اولیه مسمومیتهای شویندهای گفت: علائم اولیه مسمومیت نوع استنشاقی همچون تنگی نفس و خسخس سینه و مسمومیت نوع گوارشی چون تهوع، استفراغ و ...است.
پرهیز از خوراندن شیر، آب یا سفیده تخممرغ هنگام مسمومیت با شویندهها
قاسمی طوسی در پاسخ به این سوال که اگر فردی با شوینده مسموم شد، چه اقدام اولیهای باید صورت بگیرد، عنوان کرد: در مواجهه با مسمومیتهای ناشی از مواد شوینده، انجام اقدامات اولیه نظیر خوراندن شیر و آب یا سفیده تخممرغ توصیه نمیشود، اولویت اصلی باز نگه داشتن مسیر تنفسی بیمار است؛ زیرا باید هرگونه مانع موجود در دهان خارج و لباسهای تنگ آزاد شود و فرد به سرعت به فضای باز منتقل شود.
وی افزود: ضمن تماس فوری با اورژانس ۱۱۵، در صورت عدم دسترسی سریع به آمبولانس به دلیل ترافیک، انتقال بیمار با وسیله شخصی به نزدیکترین مرکز درمانی مجهز به امکانات اکسیژنتراپی ضروری است و در صورت امکان اکسیژنتراپی باید بلافاصله آغاز شود.
عضو هیئت علمی و فلوشیپ سمشناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درخصوص عوارض بلندمدت این مسمومیتها، توضیح داد: مسمومیتهای خوراکی میتوانند منجر به عوارض جدی طولانیمدت از جمله آسیب به دستگاه گوارش، سوراخ شدن آن و افزایش خطر ابتلا به سرطانهای مرتبط شود.
قاسمی طوسی ادامه داد: در مقابل، مسمومیتهای استنشاقی اغلب با عوارضی نظیر آلرژی و حساسیتهای شدید همراه هستند که میتوانند عملکرد مجاری تنفسی را به شدت تهدید کنند، با این حال به طور کلی، عوارض ناشی از مسمومیتهای خوراکی به دلیل ماهیت و گستردگی آسیبهای احتمالی، معمولاً طولانیمدتتر و وخیمتر هستند.
مراجعه فوری به نزدیکترین مرکز اوژانس پس از مسمومیت
وی با بیان توصیههایی تصریح کرد: توصیه میشود در هنگام استفاده از شویندههای خانگی، تهویه مناسب محیطی تضمین شده و از اختلاط خودسرانه شویندهها اکیداً خودداری شود، چرا که این عمل میتواند منجر به تولید گازهای سمی و بروز مسمومیت شود؛ افراد دارای سابقه حساسیت و آلرژی دارویی یا شیمیایی باید از قرارگیری در معرض این مواد اجتناب کنند؛ در صورت بروز علائم مسمومیت تنفسی ناشی از شویندهها، مراجعه فوری به نزدیکترین مرکز اورژانس الزامی است.
عضو هیئت علمی و فلوشیپ سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مطرح کرد: بنابراین، ضروری است افرادی که با مواد شوینده سروکار دارند، آموزشهای لازم در خصوص نحوه استفاده صحیح و ایمن از این مواد را فرا بگیرند.
قاسمی طوسی افزود: همچنین، وایتکسهای غلیظ و صنعتی باید در طبقات بالا و دور از دسترس کودکان نگهداری شوند. اکیداً توصیه میشود از نگهداری این مواد در ظروف مشابه بستهبندی مواد خوراکی مانند بطریهای آب معدنی خودداری شود تا از مصرف تصادفی توسط افراد پیشگیری شود.
انتهای پیام
نظرات