حشمتالله عباسی امروز ۳۰ بهمن در نشست با اصحاب رسانه اظهار کرد: استان مرکزی پنجمین سال متوالی خشکسالی را پشت سر میگذارد. این خشکسالیها هر سال شدت بیشتری پیدا میکند و با کاهش منابع آبی مواجه شدهایم. در سال ۹۸ سدهای کمالصالح اراک و الغدیر ساوه سرریز کردند، ولی پس از آن، ذخایر و منابع آبی کاهش پیدا کرد و اکنون با خشکسالی مواجه شدهایم.
وی با بیان اینکه تاکنون اجازه ندادهایم حتی یک ساعت قطعی آب با برنامه در سطح استان داشته باشیم، افزود: در حال حاضر سدهای کمالصالح اراک و الغدیر ساوه در بدترین شرایط آبی خود در چند سال گذشته قرار دارند. سد کمالصالح اراک با ظرفیت ۹۵ میلیون مترمکعب ذخیره آب، فقط ۵ میلیون مترمکعب آب قابل استحصال دارد. سد الغدیر ساوه نیز با ظرفیت ۲۷۷ میلیون مترمکعب ذخیره آب، فقط ۳ میلیون متر مکعب آب قابل استحصال دارد.
عباسی با اشاره به پیشبینی سناریوهای مختلف برای مقابله با تنش آبی در استان مرکزی گفت: از مجموع حجم آب مورد نیاز در شهرستان اراک، ۵۲ درصد از طریق سد کمالصالح و و ۴۸ درصد نیز از منابع آب زیرزمینی تأمین میشده است. در سال جاری نسبت به سال گذشته، ۴۰۰ لیتر بر ثانیه از حجم آب سد کمالصالح کسر شده است. در حال حاضر فقط ۶۵۰ لیتر بر ثانیه آب از این سد برداشت میشود در حالی که در زمان مشابه سال گذشته ۱۰۵۰ لیتر بر ثانیه برداشت میشد، با این وضعیت باید بقیه آب مورد نیاز شهرستان اراک را از طریق آب زیرزمینی تأمین کرد.
وی اضافه کرد: برای تأمین آب شرب مورد نیاز شهرستان اراک، ۳۰ حلقه چاه جدید در محدوده شهرستان حفر شده است تا بتوان کسری آب را جبران کرد. از ۳۰ حلقه چاه در نظر گرفته شده، تاکنون ۸ حلقه چاه حفر شده، ۶ حلقه چاه در حال انعقاد قرارداد است و برای مابقی چاههای مورد نیاز نیز با کمک آب منطقهای مرکزی در حال جانمایی مکان مناسب هستیم.
عباسی با اشاره به باز پس گرفتن چهار حلقه چاه آب متعلق به آبفای استان از شهرداری اراک برای تامین آب شهر، اضافه کرد: اقدام دیگری که در این حوزه انجام شده تا بتوان کسری آب موجود را در شهرستان اراک جبران کرد، قطع آب ۳۸۷ فقره انشعاب آب فضای سبز اراک است.
مدیرعامل آبفا استان مرکزی با تاکید بر اینکه بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه هیچ شخصی حق ندارد برای آبیاری فضای سبز، از آب شرب شهری استفاده کند گفت: با اقداماتی که انجام دادهایم، توانستیم کسری آب شهرستان اراک را تا حد امکان جبران کنیم.
وی تصریح کرد: در راستای تأمین آب مورد نیاز در شهرستان اراک از طریق چاههای آب و منابع آب زیرزمینی، ۴ سناریو در دستور کار اقدامات شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی قرار گرفته است که با اجرای این سناریوها میتوان حجم قابل توجهی از آب مورد نیاز شهرستان اراک را تأمین کرد.
عباسی با اشاره به سناریوها اظهار کرد: نخستین سناریو تأمین آب به حجم ۲۵۰ لیتر بر ثانیه تا پایان آذر ماه سال جاری بود که محقق شد. دومین سناریو تأمین آب به حجم ۳۱۹ لیتر بر ثانیه تا پایان دی ماه بود که تاکنون ۱۵۰ لیتر آن محقق شده است. سومین سناریو تأمین آب به حجم ۱۱۹ لیتر بر ثانیه تا پایان اسفند ماه سال جاری و چهارمین سناریو نیز تأمین آب به حجم ۱۳۰ لیتر بر ثانیه تا پایان خرداد ماه سال آینده است. با اجرای این سناریوها ۷۵۰ لیتر بر ثانیه به ظرفیت تأمین آب از طریق چاههای آب و منابع آب زیرزمینی افزوده خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه آب چاهها و منابع آب زیرزمینی برداشتی از نظر بهداشتی کاملا سالم است گفت: هر چند با اقدامات انجام شده، بخشی از آب مورد نیاز شهرستان اراک تأمین شده است، ولی باید نهادها و دستگاههای اجرایی و بویژه مردم با یکدیگر همکاری و همراهی داشته باشند تا بتوان تنش آبی را کنترل کرد و از بحران جلوگیری کرد.
عباسی با تاکید بر اینکه ۵.۷ میلیارد مترمکعب منابع آب زیر زمینی در استان استفاده شده است گفت: منابع آب زیرزمینی در معرض کاهش شدید هستند و با این وضعیت، تهدید اصلی که پیش میآید، فرونشست زمین است.
وی با اشاره به بارش ۲۵۰ تا ۲۶۰ میلیمتر باران و برف در کشور، تصریح کرد: بیشترین هدر رفت آب در بخش کشاورزی استان اتفاق میافتد که نیازمند فرهنگ سازی در این بخش است.
عباسی با تاکید بر اینکه شرکت آب منطقهای تعهدی برای تامین آب برای باغ ویلاهای خارج از طرح هادی روستاها را ندارد گفت: ضرورت دارد دستگاههای متولی، اجازه ساخت غیرمجاز باغ ویلا را ندهند زیرا ساکنان برخی از واحدهای ویلایی با ساخت غیرمجاز، برق، زمین و گاز زیادی را هدر میدهند.
انتهای پیام
نظرات