سارا خراسانینژاد، در گفتوگو با ایسنا درباره جایگاه و اهمیت امنیت غذایی در کشور اظهار کرد: امنیت غذایی یعنی اینکه یک کشور بتواند مایحتاج غذایی شهروندان خود را تأمین کند که میتواند از طریق تولید خودش یا به واسطه واردات یا تبادل کالا صورت بگیرد.
وی به اهمیت امنیت غذایی اشاره کرد و گفت: اولین مسئله که در زندگی هر انسانی مورد توجه است بحث غذا و خوراک است اگر غذا و خوراک انسان تأمین باشد بعد از آن میتواند فعالیت اقتصادی و اجتماعی داشته باشد. اگر امنیت غذایی یک کشور تأمین شود میتواند در سطح جهانی حرفی برای گفتن داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در پاسخ به این سؤال که آیا تغییرات اقلیمی میتواند بر امنیت غذایی تاثیر بگذارد، افزود: مهمترین مسئله در تغییرات اقلیمی مسئله آب و محدودیتهای آب است، باید بتوانیم نوع کشت را با میزان آب که در دسترس است، همگرا کرده و بودجه آب را در نظر بگیریم و موضوع دیگر مسئله مهاجرت از روستاها به شهر است که باعث شده جمعیت روستاها کم و پیر شود و این مسئله نیز امنیت غذایی را تحت شعاع قرار میدهد.
وی ادامه داد: بطور کلی توجه مالی به قشر کشاورز، بیمه محصولات و کمکهای فنی و ارائه تجهیزات کشاورزی برای تولید محصول به کشاورزان بصورت مستقیم میتواند در تأمین امنیت غذایی تأثیرگذار باشد.
خراسانینژاد با بیان اینکه زمین به حالت خود به خود و طبیعی چند سال یک بار تغییر پیدا میکند، گفت: افزایش گازهای گلخانهای و افزایش دما باعث شده ریتم بارندگی و ساعات دمایی هوا به هم بریزد و خشکی زیاد و بارندگی سیلآسا داشته باشیم. خشکی زیاد باعث از بین رفتن محصول و اکسیژن میشود و تغییرات اقلیمی باعث میشود دمای زمین گرم و گرمتر شود و دیگر نتوانیم محصول مورد نظر را کشت کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در پاسخ به اینکه چه سیاستهایی برای مقابله کمبود منابع غذایی در کشور باید انجام داد، افزود: باید جنس خاک و بودجه آب مورد بررسی قرار گیرد و براساس آن الگوی کشت را تعیین و محصولاتی را مورد کشت قرار دهیم که آب کمی را استفاده کنند تا بتوانیم از سفرههای آب زیرزمینی دوباره استفاده و از فرونشست زمین جلوگیری کنیم.
خراسانینژاد با بیان اینکه باید کشت محصولات آببر را به حداقل برسانیم، ادامه داد: مرحله بعد تکنیک جدید آبیاری و آبیاری قطرهای بوده که از این طریق آبیاری محاسبه دقیق صورت میگیرد که چه میزان آب برای گیاه مناسب است علاوه بر آن در مناطقی که خاک مناسب ندارند باید از تکنیک گلخانهای استفاده شود که از این طریق، هم زمینه اشتغال افراد فراهم شده و هم محصولات بیشتری تولید میشود.
وی با بیان اینکه چطور میتوان امنیت غذایی را در زمان بحرانهای طبیعی و جنگ حفظ کرد، گفت: به تازگی دانشگاه تهران با همکاری ناوگان نیروی دریایی انجام داده و توانسته محصولات غذایی مثل انواع سبزیجات را روی کشتی به صورت کنترل از راه دور برای ملوانان تأمین کند که اگر بتوانیم از این سیستم را برای مکانهایی که نور کافی ندارند و زیر زمین هستند استفاده کنیم، میتوانیم در مواقع بحران امنیت غذایی را حفظ کنیم.
انتهای پیام
نظرات