عملیات اجرایی پروژه سد گرین نهاوند بهعنوان یکی از مهمترین پروژههای استان همدان در خرداد سال ۱۳۹۰ با حضور معاون اول رئیسجمهور وقت کلنگزنی و آغاز شد.
در همان زمان مقرر شد که سد گرین بر اساس زمانبندی مشخص شده در مدت ۶ سال اجرایی و ساخته شود و معاون اول رئیسجمهور وقت در آیین کلنگزنی این پروژه، گفت: اگر پیمانکار متعهد شود که سه ساله این پروژه را اجرایی کند اعتبارات کل پروژه را در این مدت تخصیص میدهیم.
سه سال منابع طبیعی مجوز بهرهبرداری معدن را برای این پروژه صادر نمیکرد که پس از رفع این مشکل هم حدود یک سال مردم این منطقه معارض شده و مانع ادامه اجرای پروژه شدند و پروژهای که باید ۱۸ ماهه ساخته میشد بعد از گذشت ۱۳ سال تنها به ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی رسید.
همچنین برای این پروژه و برای احداث تونلی که بعدا مشخص شد اشتباه بوده، ۳۴۰ میلیارد تومان هزینه شد در صورتی که این هزینههای میلیاردی میتوانست هم پروژه را در وقت خود به اتمام برساند و هم بخشی از مشکلات شهرستان را رفع کند.
با وجود همه این مشکلات و در شرایطی که مردم شهرستان از احداث پروژه سد گرین ناامید شده بودند، نماینده مردم شهرستان با دعوت وزیر نیرو به شهرستان خواستار تعیینتکلیف این پروژه شد که در این راستا وزیر نیرو به شهرستان سفر و از محل اجرای این پروژه بازدید کرد و در این بازدید هم وزیر نیرو اعلام کرد که این پروژه مصوبه اجرایی نداشته و نیاز به مطالعه دارد.
پروژه سد گرین یک زخم کهنه است
نماینده مردم شهرستان نهاوند در مجلس شورای اسلامی گفت: پروژه سد گرین یک زخم کهنه است و باید ده سال پیش این پروژه به بهرهبرداری میرسید و مردم شهرستان از آب آن استفاده میکردند.
علیرضا نثاری در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: سد گرین از پروژههای مهم شهرستان نهاوند است که پس از گذشت ۱۳ سال از کلنگزنی این پروژه که باید ۱۸ ماهه ساخته میشد، پیشرفت قابل قبولی ندارد آن هم در شهرستانی که تنشهای آبی دارد.
وی تصریح کرد: این پروژه پس از گذشت این سالها فقط ۱۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در سال ۹۷ حدود ۳۷۰ میلیارد تومان تسهیلات داشت که در همان سال میتوانست با این اعتبار ساخته شود چرا که ۳۷۰ میلیارد تومان تسهیلات در آن سال معادل دوهزارو ۵۰۰ میلیارد تومان امروز است.
نثاری افزود: حجم ذخیرهسازی آب در این پروژه در ابتدا ۱۱۰ میلیون مترمکعب بوده که بعدا طی مطالعهای به ۲۲ میلیون مترمکعب تغییر داده شد و در نهایت هم به ۱۰ میلیون مترمکعب کاهش داشته است.
وی بیان کرد: هدف از احداث سدها تامین آب شرب، تأمین آب مورد نیاز برای مصارف کشاورزی و بعضا مباحث گردشگری است که سراب گاماسیاب و این منطقه همه این ظرفیتها را دارد.
عضو کمیسیون عمران مجلس ادامه داد: دبی سالیانه آب در سراب گامسیاب ۱۲۰ میلیارد مترمکعب است ولی متأسفانه ۶۵ درصد این حجم آب از شهرستان خارج میشود و بیشترین آبهای سطحی استان هم در شهرستان است که ۱۰۰درصد این آبهای سطحی از شهرستان خارج میشود.
۴۱ روستای نهاوند با مشکل کمبود آب مواجهه هستند
وی اضافه کرد: با توجه به این ظرفیت متأسفانه در حال حاضر ۴۱ روستا از ۱۷۰ روستای شهرستان با مشکل حاد کمبود آب مواجهه هستند و تعدادی از روستاهای شهرستان نیز با تانکر آبرسانی میشوند.
نثاری یادآور شد: طی چند سال اخیر نیز درگیریهای زیادی بین کشاورزان به خاطر کمبود آب به وجود آمده و چندین بار هم در محل فرمانداری شهرستان تجمع کردند در صورتی که اگر پروژه سد گرین ساخته شود و این آبها در پشت این سد ذخیره شوند این مشکلات در شهرستان حل خواهد شد.
وی تصریح کرد: در همین راستا به خاطر اهمیت این پروژه جلسهای با حضور وزیر نیرو و معاونین وزرات نیرو برگزار شد و من در این جلسه با اشاره به وضعیت پروژه سد گرین خواستار تعیینتکلیف این پروژه با قید فوریت شدم.
نماینده مردم نهاوند در مجلس با بیان اینکه پیرو این جلسه جلسات دیگری برگزار شد و اخیرا هم وزیر نیرو با سفر به شهرستان و از محل این پروژه در شهرستان بازدید کرد، تاکید کرد: در آن بازدید بنده هم از وزیر نیرو خواهش کردم که سد گرین به یک مرحله اجرایی برسد که ایشان وعده جذب و تخصیص اعتبار را دادند و مقرر شد که با یک رویکرد و یک برنامه جدید عملیات اجرایی این پروژه در سال آینده آغاز شود.
طی ۲۵ روز آینده مصوبه اجرایی سد گرین را میگیریم
عضو کمیسیون عمران مجلس در ادامه به چگونگی روند عملیات اجرایی این پروژه نیز اشاره کرد و گفت: در قدم اول ما باید مصوبه اجرایی این پروژه را بگیریم که ما الان داریم تلاش میکنیم طی ۲۰ تا ۲۵ روز آینده این امر محقق شود.
وی افزود: قدم بعدی برای اجرای این پروژه تامین اعتبار است که برای تحقق این مهم نامهنگاری با سازمان برنامه و بودجه را انجام داده و وزیر نیرو هم شخصا به سازمان برنامهو بودجه نامهنگاری کرده است.
به گفته نثاری، کارفرمای سد گرین نهاوند با نامه وزیر نیرو به سازمان برنامه و بودجه تغییر کرده و کارفرمایی این پروژه به شرکت توسعه آب و نیروی ایران واگذار شده و به عقیده وی این اتفاق خوبی است زیرا شرکت آب و نیرو کارنامه قابل قبولی در حوزه سدسازی و نیروگاههای برقابی دارد.
نماینده مردم نهاوند با تأکید بر اینکه برای اجرای این پروژه یک تامین اعتبار یکجا و با برنامهریزی دقیق و در زمانبندی درست باید انجام شود، بیان کرد: مردم این منطقه برای اجرای این پروژه همراه هستند و همکاری لازم را خواهند داشت.
اجرای پروژه سدگرین شکوفایی اقتصادی شهرستان را به همراه دارد
فرماندار نهاوند نیز درباره این پروژه به خبرنگار ایسنا، گفت: این سد میتواند بیش از ۲۲ میلیون مترمکعب آب را در طول سال تنظیم و مدیریت کند و اجرای این پروژه میتواند باعث افزایش ارزش اراضی روستاهای همجوار این سد و شکوفایی اقتصادی شهرستان شود.
ضرغام احمدوند با بیان اینکه این سد بر روی رودخانه همیشه جاری گاماسیاب ساخته میشود، اظهار کرد: حجم تنظیمی آب این سد حدود ۱۰ میلیون مترمکعب است و میتواند ۲۲ میلیون مترمکعب آب شرب برای ۲۵۰ هزار نفر جمعیت را تأمین میکند و حدود سه میلیون مترمکعب آب از این سد هم برای صنعت شهرستان در نظر گرفته شده که رشد اقتصادی شهرستان را در پی خواهد داشت.
وی ادامه داد: این پروژه به منظور تأمین آب آشامیدنی، آب کشاورزی و صنعت شهرستان اجرا میشود و با توجه به سرابهای شهرستان و چشماندازی که این پروژه دارد به طور قطع رونق گردشگری شهرستان را به دنبال دارد.
فرماندار نهاوند بیان کرد: این پروژه باید در سالهای گذشته اجرا میشد و متأسفانه طی این چند سال با افزایش تورم، هزینهها برای اجرای این پروژه بیشتر شده است.
گردشگری منطقه گاماسیاب نباید در سایه پروژه سد معطل شود
احمدوند تاکید کرد: تعیین تکلیف پروژه سد گرین ضروری است و باید تکلیف این پروژه مشخص شود چرا که پرونده گردشگری منطقه را هم تحت تاثیر قرار داده است و نباید در سایه این پروژه بلاتکلیف گردشگری منطقه نیز معطل شود.
وی با بیان اینکه ساخت نیروگاه برق آبی در کنار سدگرین یکی از ویژگیهای این سد است و بخشی از برق منطقه را نیز تأمین میکند، اضافه کرد: این سد صرفا برای شهرستان نهاوند و روستاهای حومه است و تمام امتیازاتش مربوط به شهرستان است و بهطور قطع همه روستاهای اطراف این سد همکاری لازم را برای اجرای این پروژه خواهد داشت.
مطالعات فاز یک اجرای سد گرین باید تصویب شود
عباس علیآبادی، وزیر نیرو نیز در سفری که اخیرا به شهرستان نهاوند داشت در بازدید از محل اجرای پروژه سد گرین، گفت: مطالعات فاز یک اجرای سد گرین باید تصویب شود و با تصویب فاز یک مطالعات میتوانیم این پروژه را اجرا کنیم.
وی با تأکید براینکه تکلیف میکنم ظرف مدت یک ماه آینده یک جلسه در استانداری همدان در این خصوص برگزار شود و بحث فاز یک مطالعات این پروژه را انجام و مصوبه دهید، تصریح کرد: اخیرا نیز تغییر کارفرمای پروژه سد گرین نهاوند را به سازمان برنامه و بودجه اطلاع دادیم و کارفرمایی این پروژه به شرکت توسعه آب و نیروی ایران واگذار شد و این شرکت سابقه خوبی در اجرای این پروژهها دارد.
وزیر نیرو در این بازدید یادآور شد: این پروژه شدنی است و امیدواریم در سال آینده که به شهرستان سفر میکنیم این پروژه را فعال ببینیم.
به گزارش ایسنا، کاهش نزولات آسمانی طی سالهای اخیر در استان همدان و به تبع آن در شهرستان نهاوند باعث شده که این شهرستان با مشکلات کمآبی و تعدادی از روستاهای این شهرستان با تنش آبی مواجهه شود و همچنین کشاورزان این شهرستان را نیز درگیر مشکلاتی کند که امیدواریم این بار وعده وزیر نیرو درباره ساخت پروژه سد گرین محقق شود تا مردم این شهرستان به آروزی دیرینه خود برسند و مشکلاتشان در این زمینه حل شود.
انتهای پیام
نظرات