دکتر علی حیاتنیا در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به طرح دولت برای پیش فروش سکه و تاثیر آن بر قیمت سکه در بازار، اظهارکرد: این طرح در کوتاهمدت میتواند تا حدودی حباب سکه را کاهش دهد و قیمتها را کنترل کند.
وی افزود: این کنترل قیمت از یکسو ناشی از مدیریت عرضه و پوشش دادن بخشی از تقاضاست و از سوی دیگر به جمعآوری نقدینگی سیار موجود در جامعه که خود میتواند منجر به التهاب در بازارهای اقتصادی شود، کمک خواهد کرد.
به اعتقاد این تحلیلگر بازارهای مالی، با پیش فروش سکه در کوتاهمدت افت قیمتی را در بازار طلا و سکه شاهد خواهیم بود.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه عرضه سکه از سوی دولت به روش فعلی نقصهایی هم دارد که اثرگذاری آن را کم میکند، افزود: در حال حاضر دولت سکه را با قیمت نزدیک بازار آزاد و با همان حبابی که در قیمت موجود دارد عرضه میکند که این روند اشتباه بوده و خود به ماندگاری حباب سکه کمک میکند.
حیاتنیا افزود: از سوی دیگر دولت با قیمتی که برای سکه در طرح پیش فروش تعیین کرده، به نوعی کف قیمت سکه را مشخص و اعلام کرده که قیمتهای فعلی سکه را قبول دارد، در حالیکه بهتر بود اجازه داده میشد کف قیمت بر اساس عرضه و تقاضا از سوی متقاضیان تعیین شود.
وی مداخله مستقیم دولت در بازار طلا را در مجموع کار چندان موثر و مناسبی نداست و خاطرنشان کرد: بهتر بود دولت چنانچه قصد جمعآوری نقدینگی سیار را دارد، به جای واسطه شدن در فروش سکه، از روشهای دیگری ورود کند. برای مثال بازار سرمایه را تقویت کرده و اعتماد مردم به این بازار را احیا کند، زیرا بازار سرمایه یکی از بهترین بازارها برای جمعآوری نقدینگیهای خرد مردم و تزریق آن به بخش مولد کشور است.
این کارشناس مسائل اقتصادی اضافه کرد: یکی دیگر از راهکارهای کنترل نقدینگی و تورم، اصلاح نرخ بهره بانکی است، بگونهای که بتوان نقدینگی مردم را به سمت بانکها هدایت کرد تا صرف پرداخت تسهیلات به بخش تولید و به تبع آن افزایش تولید و اشتغال شود.
حیاتنیا با بیان اینکه احتمالا دولت میخواهد از طریق پیش فروش سکه بخشی از کسری بودجه خود را نیز جبران کند، گفت: معتقدم به جای این روشها که مُسکن و مقطعی است، باید اقدامات زیربنایی برای ثبات اقتصادی کشور و مهار تورم در دستور کار باشد.
انتهای پیام
نظرات