• یکشنبه / ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۱:۰۵
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1403112820557
  • خبرنگار : 71299

نگاهی به پیشینه تاریخی و باستانی شهرستان چرداول

نگاهی به پیشینه تاریخی و باستانی شهرستان چرداول

ایسنا/ایلام عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ایلام گفت: بررسی‌های باستان‌شناسی ومطالعه شواهد و شناسه‌های فرهنگی نشان می‌دهد که در دوران پیش از تاریخ، انسان در این منطقه چرداول استقرار وجود داشته است.

دکتر«حبیب‌الله محمودیان» در گفت‌وگو با ایسنا در این خصوص اظهار کرد: شهرستان چرداول در منطقه‌ کوهستانی شمال شرقی استان ایلام واقع شده است، کوه‌های نسبتاً بلند قلاجه و خرمه در شمال شرقی و کوه عریض و بلند بانکول با قله‌ مانشت با ارتفاع بیش از ۳ هزار متر از سطح دریا ارتفاعات غربی این شهرستان را تشکیل می‌دهد، چرداول تحت تأثیر این شرایط از قدیم‌الایام دارای استقرار بوده و آثار متعددی در این منطقه از دوران مختلف تاریخی برجای مانده است.

وی خاطرنشان کرد: وجود غارها و پناهگاه‌های سنگی متعدد واقع در دامنه‌ها وارتفاعات مجموعه غارهای پیش از تاریخ هلیلان و زردلان، محوطه‌ها و پناهگاه‌های صخره‌ای حاشیه رودخانه تاریخی سیمره و ده‌ها محوطه و تپه باستانی در مناطق مختلف شهرستان، اهمیت باستان‌شناسی این منطقه از زاگرس غربی را نشان می‌دهد.

  نیم‌نگاهی به پیشینه تاریخی و باستانی شهرستان چرداول

این عضو هیئت علمی دانشگاه تشریح کرد: از جهتی دیگر آثار و بقایای برجای مانده از مکان‌های استقراری در محوطه‌ها، تپه‌های باستانی، گورستان‌ها و ابنیه تاریخی نشان می‌دهد که دشت‌های میانکوهی چرداول، آسمان‌آباد، هلیلان و حواشی رودخانه سیمره در دوران مفرغ و عصرآهن تا دوران تاریخی دارای استقرار جمعیت بوده است.

 محمودیان توضیح داد: از زاویه دیگر شرایط مطلوب جغرافیایی به‌ویژه منابع آب، پوشش جنگلی و مرتعی و وجود مواهب طبیعی مورد نیاز حیات انسان موجب شده تا استقرار در این محدوده جغرافیایی استمرار داشته باشد، ده‌ها محوطه‌ باستانی و ابنیه‌ تاریخی در محدوده‌ این شهرستان از گذشته بر جای مانده که نشانه‌ قدمت تاریخی این منطقه است.

این باستان‌شناس گفت: پل باستانی بیژنوند(بیجنوند)، دوآوان در نزدیکی سرابله، قلعه‌ هره‌قلوس در روستای موشکان، قلعه و دیوار دفاعی کوه خرمه و دیوار چند کیلومتری آن و آثار متعدد در مناطق زنجیره و شباب از جمله آثار شاخص این شهرستان محسوب می‌شوند.

وی افزود: اسناد تاریخی نشان می‌دهد چرداول در دوران تاریخی به دلیل قرار گرفتن در مسیر ارتباطی جاده شاهی (شاهراه باستانی) که تخت‌جمشید را از طریق شوش به نواحی زاگرس غربی و شمال عراق فعلی به سارد پایتخت لیدی وصل می‌کرد و نیز ارتباط با شهرهای صیمره، سیروان والرذ (ایلام فعلی) دارای اهمیت بوده است.

   نیم‌نگاهی به پیشینه تاریخی و باستانی شهرستان چرداول

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ایلام بیان کرد: از جهتی می‌توان اظهار نظر کرد که جاده خاوران ( ارتباط دهنده آسیای میانه و فلات مرکزی ایران به میان رودان و نواحی شمال افریقا) از مناطق غربی این شهرستان امتداد داشته است، رویدادهای تاریخی چرداول در قرون اولیه اسلامی نیز با تاریخ سایر مناطق استان گره خورده است.

محمودیان اضافه کرد: از این رو، شهرستان چرداول بخشی از ایالت جبال بوده است، محوطه وآتشگاه هره قلوس (هراکلیوس، هراکلیس‌) قلاع و دژ عظیم خرمه از دوران خرم دینان هرکدام دارای راز و رمزهایی از تاریخ گذشته این سرزمین را نشان می دهد، از جهتی دیگر در دو قرن گذشته بخشی از مناطق تحت نفوذ والیان لرستان و ایلام قرار داشته است.

چرداول امروزه به عنوان یکی از شهرستان‌های استان ایلام دارای جایگاه وموقعیت مهم تاریخی، اقتصادی وگردشگری است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha