«فرهنگ سخن دلبستگی (یا دلبستگی) را علاقه، محبت و پیوند عاطفی نسبت به چیزی یا کسی تعریف میکند. و دلبسته را علاقهمند میداند و دلبند را شخصی عزیز و دوستداشتنی، معشوق، اسیرکننده دل.» بله! آدمها یکباره چشم باز میکنند و میبینند عاشق شدهاند، عاشق کتابهایشان!
این دلبستگی فقط برای خواننده نیست و نویسنده هم دلبسته میشود: «دلبستگی یک معنایش تعلقخاطر است. نویسنده با شخصیتهایش انس پیدا میکند و نمیتواند ازشان جدا شود. مگر نه اینکه بعضی از ما نصفهشبها بیدا میشویم و به بچههایمان که خوابند سرکشی میکنیم؟»
فارغ از اینکه نویسنده یا خواننده باشیم، وقتی دل به کتابها میبندیم که خورههای کتابی باشیم و خوره مخفف خورنده است. با همین مسئله خوردنیبودن کتابها است که اخوت لحظات قشنگی را در این کتاب خود، یعنی «دلبستگی کتابی» میآفریند؛ مثلاً از همکلاسیای یاد میکند که واقعاً کتابها را میخورد!
پیوند کتاب و خوراک را در جای دیگر اینگونه روایت میکند: «کتاب و خوردن خویشاوندی دارند. میگوییم این کتاب را خواندهام، اما هنوز درست هضمش نکردهام. یا معروف است که کتاب غذای روح است. یا اینیکی؛ کتاب را یکپرس خواندم (یا آن را یکنفس بلعیدم)؛ در یک نشست خواندم.»
این کتاب که سفری به قلمرو کتابها است بهکوشش نشر گمان و در زیرمجموعه زندگینگارهها به تازگی منتشر شده. سخن اول کتاب «در عشق و دلبستگی به کتاب» است. این مجموعه یادداشتها در پنج بخش دیگر، یعنی «معانی و بیان کتابی»،«متفرقههای کتابی»، «دلبستگی به خواندن»، «دلبستگی کتابخانهای» و «سویه تاریک دلبستگی کتابی» ادامه پیدا میکند.
«دلبستگی کتابی» در کنار اینکه خود حاصل کار یکی از نویسندگان اصفهان است، دادههای خرد و جالبتوجهی از فضای ادبی اصفهان در اختیار خوانندگان میگذرد که هرکدام بهنوعی با دنیای «کتاب» پیوند پیدا میکند. نمونههایی از آن را در فصلی که با موضوع تقدیمنامههای کتابی است و درباره کسانی چون هوشنگ گلشیری، هرمز شهدادی و رحیم اخوت آمده، میتوان یافت.
ازجمله نمونههایی که در «دلبستگی کتابی» به فضای ادبی اصفهان اشاره میشود، از این قرار است: «هرمز شهدادی «شب هول» را «به ابوالحسن نجفی» تقدیم کرده است، اثری که خود آقای نجفی هم بهعنوان یک شخصیت داستانی (البته با نام مستعار) در آن حضور دارد. دلیل این تقدیم شاید بهخاطر نقش برجستهای بود که زندهیاد نجفی در شکوفایی شهدادی داشت.»
«دلبستگی کتابی» اثر احمد اخوت جهانی غیرداستانی از یک داستاننویس است که در آن دست خواننده گرفته و به سفری از اصفهان تا آن سوی قلمرو ادبی غیرفارسی در مرزهای اروپا و آمریکا برده میشود. «دلبستگی کتابی» در یک کلام کتابی درباره پناهگاه همیشگی کتاب و خواندن و نوشتن است؛ جهانی که چشم باز کنیم، میبینیم دلبستهاش شدهایم.
انتهای پیام
نظرات