علی حسینی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی واحد قم در یادداشتی به مناسبت میلاد با سعادت منجی عالم بشریت نوشت:
برای پیوند نسل جوان با مهدویت، باید به آنها انگیزه داده شود تا در تحقق آرمانهای مهدوی مشارکت کنند، برای تحقق این امر، نهادها و متولیان فرهنگی میتوانند ویژهبرنامههای خود در حوزه مهدویت را با مشارکت دانشآموزان در مدارس و دانشجویان در دانشگاهها برگزار کنند.
مهدویت بهعنوان یکی از مفاهیم برجسته در فرهنگ اسلامی، نه تنها به ظهور امام مهدی (عج) در آینده محصور نمیشود و با مفاهیم عمیقی، چون عدالت، صلح، امید در جامعه، مقاومت و گفتمانسازی نیز گره خورده است.
این آموزه نه تنها امیدبخش جوانان جامعه است، بلکه بهعنوان عامل هویتبخش در زندگی فردی و اجتماعی نیز مطرح میشود و یکی از مهمترین ابعاد مهدویت در عصر حاضر، نقش آن در هویتبخشی به جوانان و تقویت امید در نسل جدید است.
جوانان بهعنوان آیندهسازان هر جامعه، نیازمند ارائۀ الگوهای مناسب برای مواجهه با چالشها و بحرانهای جهانی هستند که در این میان، مهدویت بهعنوان یک مفهوم دینی و جامع، میتواند باعث ایجاد امید و انگیزه در جوانان شود.
باور به ظهور امام زمان (عج) و تحقق حکومت عدل جهانی، این اطمینان را به جوانان میدهد که در آیندهای نزدیک، مشکلات بشری حل خواهد شد و عدالت در سراسر جهان برقرار میشود و چنین امیدی بهویژه در دوران بحرانها، بهعنوان یک نیروی انگیزشی برای تلاش و حرکت در جهت اصلاح و پیشرفت جوامع بهشمار میآید.
از این رو، پیوند بین مفهوم انتظار و مهدویت با جوانان و سبک زندگی جامعه امری ضروری تلقی میشود، در واقع پیوند مهدویت با جامعه یک فرایند مستمر و چندجانبه است که نیاز به همکاری و مشارکت همگانی در سطوح مختلف دارد.
راهکارهای تقویت پیوند جوانان با آموزههای مهدویت
یکی از شیوههای متداول برای تبیین مفاهیم مهدویت برای جوانان، آموزش و یادگیری آنان در بستر خانواده است، خانوادهها بهعنوان اولین و مهمترین نهاد تربیتی در جامعه، باید آگاهیهای لازم درباره مهدویت را به فرزندان خود منتقل کنند بهویژه برای کودکان و نوجوان میتوانند با بیان قصص، داستانها و آموزههای دینی مرتبط با مهدویت، مفاهیم این موضوع را در دل فرزندان خود نهادینه کنند.
آموزش مفاهیم مهدویت در مدارس و دانشگاهها، یکی از اصلیترین راهکارها برای پیوند مهدویت با جامعه است و مدارس و دانشگاهها میتوانند با برنامهریزی دورهها، کارگاهها و سمینارهایی درباره مهدویت، جوانان و نوجوانان را با اصول و آرمانهای این مکتب آشنا کنند.
برای پیوند نسل جوان با مهدویت، باید به آنها انگیزه داده شود تا در تحقق آرمانهای مهدوی مشارکت کنند، برای تحقق این امر، نهادها و متولیان فرهنگی میتوانند ویژهبرنامههای خود را در حوزه مهدویت با مشارکت دانشآموزان در مدارس و دانشجویان در دانشگاهها برگزار کنند و به این صورت علاوهبر اینکه برنامههای مهدوی در سطوح آموزشی برگزار میشود، خود نوجوانان و جوانان مشارکتکننده در برگزاری این برنامهها میشوند.
استفاده از رسانههای مختلف تلویزیون، رادیو، شبکههای اجتماعی و فضای مجازی برای معرفی مفاهیم مهدویت و انتظار به جامعه از دیگر راهکارهاست. امروزه با گسترش فضای مجازی و انتشار بیش از حد اطلاعات یا بیش اطلاعاتی در شبکههای اجتماعی، تولید محتوای دینی و مذهبی با قالبهای جذاب و تأثیرگذار و انتشار آن در فضای مجازی امری ضروری به نظر میرسد.
امروزه در شبکههای اجتماعی اخبار مختلف و گوناگون در سریعترین و کوتاهترین زمان ممکن در تمام صفحات مجازی منتشر میشود و به نوعی مخاطبان روزانه با حجم انبوهی از اطلاعات مواجه هستند و این بمباران خبری گاهی باعث سردرگمی و پراکندگی افراد میشود در چنین شرایطی تولیدمحتوای هدفمند و مؤثر در حوزه مهدویت برای تبیین مفاهیم اصلی انتظار و جذب توجه نسل جدید اهمیت دارد.
همچنین فضای مجازی میتواند بستر مناسبی برای پاسخگویی به شبهات مهدویت و جلوگیری از گسترش فرقههای انحرافی مهدویت باشد و تولید محتوای علمی و پژوهشی مستند میتواند به رفع این شبهات کمک کند و درک صحیحی از مهدویت به مخاطبان ارائه بدهد.
برگزاری نشستهای تخصصی و جلسات گفتوگو به تنهایی سهم اندکی در تبیین مفاهیم مهدویت در سطح جامعه ایفا میکند، اما برای تأثیرگذاری بیشتر این گفتمانها باید بهگونهای طراحی شوند که ارتباط مهدویت با مسائل روز جامعه و مشکلات آن را نشان دهند و ساماندهی و همافزایی میان برگزار کنندگان این نشستها برقرار شود و همچنین میتوانند بسیاری از این نشستها را در مساجد برگزار کنند.
یکی از راهکارهای تقویت پیوند نسل جوان با آموزههای مهدویت، برگزاری جشنوارهها و مسابقات در زمینه مهدویت و انتظار است که میتوانند فرصتهایی برای مشارکت فعال جامعه در این زمینه ایجاد کنند و پیوند نسل جوان با مفاهیم مهدوی را تقویت کنند.
برگزاری جشنوارههای مهدویت؛ ابزار کارآمد معرفی آرمانهای مهدوی به جوانان
ضرورت برپایی جشنوارههای ملی و بینالمللی مهدویت بهعنوان یک ابزار کارآمد در ترویج فرهنگ مهدوی و معرفی آرمانهای مهدویت به نسلهای جدید احساس میشود، این جشنوارهها میتوانند بستری برای ایجاد گفتوگو، تبادل نظر و آشنایی بیشتر با مفاهیم مهدویت و انتظار فراهم کنند.
از سوی دیگر، برگزاری چنین رویدادهایی میتواند فرصتهایی برای جوانان فراهم آورد تا در پروژههای فرهنگی، هنری و علمی مرتبط با مهدویت شرکت کنند و بدین ترتیب، خود را بهعنوان شهروندانی فعال و مسئول در مسیر تحقق آرمانهای مهدویت ببینند.
این جشنوارهها، نه تنها بستری برای ترویج آموزههای دینی و فرهنگی هستند، بلکه با توجه به اهداف حوزه مهدویت و انتظار، میتوانند در هویتبخشی به جوانان و ایجاد امید در دل آنان نقش مؤثری ایفا کنند؛ چنین رویدادهایی نه تنها برای آیندهسازان کشور، بلکه برای ترویج آرمانهای جهانی مهدویت نیز تأثیرات مثبتی خواهد داشت.
همچنین، متولیان و دستگاههای فرهنگی در پیوند مهدویت با جوانان نقش بسیار مهمی دارند. این دستگاهها باید با طراحی و اجرای برنامههای فرهنگی، آموزشی و هنری، مفاهیم مهدویت و انتظار را بهطور جذاب و متناسب با نیازهای نسل جوان معرفی کنند.
جهاد دانشگاهی بهعنوان نهاد برخاسته انقلاب و پیشگام در عرصه پیوند بین جوانان و آموزههای دینی از آنجایی که این ضرورت را احساس کرده است تاکنون چهار دوره جشنواره ملی مهدویت را با هدف توسعه، ترویج و تعمیق باور متعالی مهدویت در بین آحاد مختلف جامعه و همچنین حضور فعالانه در عرصه پاسخ به شبهات و فرهنگسازی برگزار کرده است.
آشنایی نسل جوان با مفاهیم مهدویت، ایجاد انگیزه و امید در بین جوانان در تحقق آرمانهای جامعه مهدوی، تقویت هویت دینی و فرهنگی، فراهم آوردن بستری برای خلاقیت و مشارکت در عرصههای علمی و دانشگاهی و تقویت همبستگی و وحدت اسلامی ازجمله اهداف برگزاری ادورار مختلف جشنواره ملی مهدویت بوده است.
ترویج آموزههای مهدویت در سطح جهانی
این نهاد انقلابی برای پنجمین دوره جشنواره مهدویت برآن است تا بتواند آن را به صورت بینالمللی و گستردهتر از سالهای پیشین برگزار کند، زیرا برگزاری جشنواره مهدویت بهصورت بینالمللی فرصت بینظیری برای ترویج آموزههای مهدوی در سطح جهانی فراهم میکند.
این جشنواره میتواند پیام مهدویت را به فرهنگها و ملل مختلف منتقل کنند و باعث آشنایی جهانیان با مفهوم انتظار و عدالت جهانی شود همچنین با مشارکت کشورهای مختلف در جشنواره مهدویت، به تقویت وحدت اسلامی و همبستگی میان مسلمانان در سراسر جهان کمک میکند.
جهاددانشگاهی به دنبال آن است تا جوانان از کشورهای مختلف با تجربیات و دیدگاههای گوناگون در جشنواره مهدویت مشارکت کنند که این تنوع میتواند به افزایش سطح کیفی آثار و ایدهها کمک کند و خلاقیتهای جدیدتری را در زمینههای مختلف مهدویت به ارمغان بیاورد.
انتهای پیام
نظرات