حسین نوش آبادی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با فرماندهان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، بیان کرد: بنده در ابتدا به روابط ایران با آمریکا از گذشته تا به امروز اشاره میکنم. یک عهدنامه مودت در خصوص موضوعات حقوقی، کنسولی و بازرگانی در سال 1334 و بعد از سقوط دولت مصدق بین ایران و آمریکا به امضاء رسید. آمریکایی ها به استناد این عهدنامه در جریان واقعه گروگان گیری اعضای سفارت خود به دیوان بین المللی دادگستری شکایت کردند و دیوان نیز این عهدنامه را معتبر دانست و رای به آزادی گروگان ها داد، اما در کم تر از 10 سال بعد این جریان شاهد حمله ناو آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایران بودیم که منجر به کشته شدن بیش از 300 غیر نظامی شد. ایران علیه امریکا در سازمان بین المللی هوانوردی شکایت کرد.
آمریکایی ها همه پیمان های حقوقی با ایران را یک جانبه زیرپا گذاشته اند
وی در ادامه اظهار کرد: همین سازمان آمد رفتاری برخلاف حقوق بین الملل نشان داد و اقدامی در برابر این جنایت آمریکایی ها انجام نداد. در نهایت ایران به دیوان بین المللی دادگستری بر اساس این پیمان مودت شکایت کرد و دیوان نیز این عهدنامه را معتبر دانست و شکایت ایران را بررسی کرد، اما زیرکی آمریکایی ها سبب شد تا قبل از صدور رای، با مسئولان وقت دیوان مصالحه کرده و نگذاشتند به نتیجه برسد. جمهوری اسلامی ایران به استناد همین عهدنامه در خصوص حمله آمریکا به سکوهای نفتی در خلیج فارس در دوران جنگ تحمیلی از آمریکا در دیوان شکایت کرد. دیوان نیز مجدد عهدنامه را معتبر شمرد و موضوع را بار دیگر در دستورکار خود قرار داد.
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: جالب این است که آمریکایی ها در سال 1397 از این پیمان نیز به صورت یک طرفه خارج شدند. در حالی که پرونده جمهوری اسلامی علیه آمریکا در دیوان بین المللی دادگستری مطرح بود و دیوان نیز آمریکا را به خاطر تحریم های دارویی و محصولات کشاورزی و تجهیزات فنی هواپیماهای مسافربری زیرسوال برده بود و از آمریکایی ها خواسته بود تا این تحریم ها را لغو کند. اما آمریکایی ها یک طرفه از این پیمانی که حتی در دوره پهلوی با ایران منعقد کرده بودند، خارج شدند.
عهد شکنی آمریکایی ها سابقه تاریخی دارد
وی در ادامه تاکید کرد: به خاطر اینکه آمریکایی ها نمیخواستند زیربار تعهد بروند، از پیمان نامه مودت و دوستی که در دوران پهلوی نیز با ایران نوشته بودند، یک جانبه خارج شدند. عهد شکنی آمریکایی ها سابقه تاریخی دارد. در خصوص پیمان هستهای، برنامه راهبردی جامع اقدام مشترک که موسوم به برجام است در سال 1394 در وین بین ایران و اتحادیه اروپا و آمریکا امضاء شد. دنیا مشاهده کرد که آمریکایی ها چگونه از یک پیمان هستهای که بین چند کشور نوشته شده بود یک جانبه خارج شد.
بدعهدی آمریکایی ها به ایران ثابت شده است
وی افزود: ترامپ که امروز بار دیگر رئیس جمهور آمریکا شده است، در سال 1397 رسما از پیمان برجام خارج شد و مجدد تحریم ها علیه ایران را مانند گذشته برقرار کرد. این بدعهدی و پیمان شکنی مجددی بود که ما بار دیگر از آمریکاییها دیدیم. ما تجربههای گوناگونی از پیمان شکنی آمریکایی ها داریم. رهبر انقلاب نیز تاکید کردند که دلیل مخالفت ما با مذاکره با آمریکا همین تجربه ای است که ما از این عهد شکنی ها داریم. یک پیمانی که حاصل دو سال مذاکره بین چندین کشور بود یک جانبه توسط آمریکایی ها زیرپا گذاشته شد. ما چگونه می توانیم به یک کشور و دولتی که بدعهدی آن اثبات شده است دوباره اعتماد کنیم.
آمریکایی ها به هیچ کدام از معاهده های بین المللی پایبند نیستند
این کارشناس ارشد مسائل بین الملل در ادامه تصریح کرد: ما در متون دینی و اسلامی خود داریم که انسان مومن نباید از یک سوراخ دو بار گزیده شود. در ادبیات ایرانی نیز این موضوع به زیبایی در شعر جامی مطرح شده است. فرمایشات مقام معظم رهبری که فرمودند دلیل اینکه ما می گوییم مذاکره با آمریکا فایده ای ندارد و مشکلی از مسائل اقتصادی و معیشتی مردم حل نمی کند همین تجربیات گذشته است. آمریکایی ها سابقه بدعهدی داشته و به هیچ کدام از قراردادها و معاهده های بین المللی خود پایبند نیستند. در توافق هسته ای ایران سخاوتمندانه امتیاز داد اما هیچ امتیازی در مقابل دریافت نکرد.
جمهوری اسلامی از موضع قدرت در برابر آمریکا خواهد ایستاد
این عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: امروز نیز مذاکره هیچ مشکلی از جمهوری اسلامی ایران حل نمیکند؛ چراکه عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه نیست. اینکه رهبری تاکید فرمودند که اگر آمریکایی ها جمهوری اسلامی ایران را تهدید کنند ما هم آنان را تهدید کرده و اگر بخواهند تهدید خود را عملیاتیی کنند، ما هم عملی خواهیم کرد این برخورد از موضع قدرت جمهوری اسلامی ایران است. این صحبت ها فصل الخطاب برای تمام مسئولان است. این موضوع باید به یک گفتمان واحد تبدیل شود. همه مسئولان و روسای قوا باید در چارچوبی که رهبری معظم انقلاب با شناختی که از آمریکایی ها داشتند ترسیم کردند، همسو و همراه شوند.
اکنون شرایط مذاکره عادلانه با آمریکا فراهم نیست
وی در ادامه بیان کرد: اگر چنانچه آمریکایی ها در آینده از این خوی قلدری و سلطه گری خود دست برداشته و به حقوق مردم ایران احترام گذاشته و به تعهدات خود پایبند بوده و در عمل نیز نشان دهند که خواستار رابطه عادلانه با جمهوری اسلامی ایران با رعایت اصول حاکم بر حقوق بین الملل هستند، در این صورت می توانیم با امریکایی ها وارد مذاکره شویم. اما اکنون هیچ یک از شرایط برای مذاکره عادلانه و متعهدانه با آمریکایی ها وجود ندارد. منافعی برای ملت و دولت ایران از این مذاکره حاصل نمی شود.
وی در پایان بیان کرد: اتکا به ظرفیت های داخلی کشور و توانمندی های مردمی و قدرت ملی و نخبگان، ما را به سوی حل مشکلات و ارتقای توامندیها سوق خواهد داد. باید مناسبات خود را با کشورهای مسلمان و همسایه توسعه داد. ملت ایران نیز می دانند مذاکرهای که منافعی برای آنان نداشته باشد به مصلحت کشور نیست. سخنان رهبر انقلاب باید نصب العین تمام مسئولان باشد.
انتهای پیام
نظرات