• پنجشنبه / ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۸:۲۴
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1403111813359
  • خبرنگار : 71567

یک استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر تاکید کرد

ضرورت تقسیم کار نهادی برای پیشرفت روزآمدسازی نقشه جامع علمی

ضرورت تقسیم کار نهادی برای پیشرفت روزآمدسازی نقشه جامع علمی

یک استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر بر ضرورت تقسیم کار نهادی برای پیشرفت روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور تاکید کرد و گفت: اگر تقسیم کار بعد از تبیین نقشه و در گام‌های نهایی صورت بگیرد، طبیعتا آن نهادها نمی‌توانند در به روز رسانی نقشه مشارکت داشته باشند.

سید محسن طباطبایی در گفت و گو با ایسنا، ضمن بیان این مطلب با اشاره واگذاری مسئولیت به روز رسانی نقشه جامع علمی کشور توسط فرهنگستان اظهار کرد: فرهنگستان علوم با رویکرد فرابخشی خود، می‌تواند که نظرات متخصصان و صاحب‌نظران حوزه علمی را در این زمینه جمع کند و از مشارکت آنان در روند روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور استفاده کند. اگر چه فرهنگستان علوم روزآمدسازی نقشه علمی را به عهده دارد، اما باید توجه کرد که اجرای نقشه جامع علمی کشور مهم‌تر است.

وی در ادامه بر اهمیت مشارکت در روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور تاکید کرد و گفت: ضروری است که روزآمدسازی نقشه در بازه‌های کوتاه‌تری انجام و بررسی شود. ضمن اینکه روند روزآمدسازی نیز باید مشارکت محور باشد. در واقع  مشارکت و اجماع نظرات به این نیاز دارد که سیاست‌گذاری ما شواهد محور و مبتنی بر دیتا باشد تا بتوانیم از تحلیل‌های مختلف و مستدل استفاده کنیم.

مشاور طراحی سیستم‌های مدیریتی و کسب و کار  ادامه داد: این امر که متخصصان حوزه های مختلف در مورد نقشه جامع علمی کشور گرد هم بیایند و به اجماع برسند، نشان می‌دهد که مشارکت کار سختی است. اما اگر مشارکت نباشد در فرایند اجرا نیز مشکل به‌وجود می‌آید.

این استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر بر ضرورت تقسیم کار نهادی برای سرعت گرفتن روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور تاکید کرد و گفت: باید یک برنامه‌ دقیقی برای اجرای نقشه داشته باشیم و یک نهاد مشخص، متولی اجرای این نقشه باشد. ضمن اینکه تقسیم وظیفه نهادی بسیار زودتر از خود نقشه مشخص و برنامه‌ریزی شود.

به گفته طباطبایی، تقسیم کار نهادی یعنی نهادها با مشارکت یکدیگر به ایفای روزآمدسازی بپردازند. اگر تقسیم کار بعد از تبیین نقشه و در گام‌های نهایی صورت بگیرد، طبیعتا آن نهادها نمی‌توانند مشارکت داشته باشند. فرهنگستان روزآمدسازی این نقشه را به عهده دارد اما اجرای نقشه موضوع بسیار مهم تری است. باید توجه داشت که چه نهادی متولی اجرای این نقشه و ارزیابی آن است. شورای عالی ستاد علم و فناوری نیز باید به گسترش نقشه کمک کند.

وی ادامه داد: نسخه قبلی نقشه جامع علمی کشور مبتنی بر اجماع خبرگانی بوده است به طوریکه تحلیل شواهد در آن کمتر بود. باید تحلیلی براساس وضعیت موجود علم و فناوری در کشور انجام شود تا بدانیم توانمندی‌ها و قابلیت‌های ما چیست، ترندهای فناوری جهانی شامل چه مواردی می‌شود و کشورهای دیگر چه برنامه‌ای دارند. جمع‌آوری این اطلاعات باعث می‌شود که اجماع اتفاق بیفتد. البته ممکن است نظر برخی با همین اطلاعات تغییر کند، یا برخی نظرات نیز با توجه به همین اطلاعات تقویت شوند.

طباطبایی با اشاره به ارزیابی سالانه برای بهبود کیفیت نقشه علمی کشور اظهار کرد: باید نهاد متولی‌ای وجود داشته باشد تا نقشه جامع را به صورت مداوم بروز رسانی کند و این امر جزء اولویت‌ها باشد. نقشه باید سالانه ارزیابی شود که سطح علم و فناوری در کشور چگونه است. چرا که ارزیابی سالانه کمک می‌کند که گاهی متوجه شویم در جهت علم و فناوری‌ قرار داریم  و در دنیا هم تغییر خاصی روی نداد و نیازی هم به روزآمدسازی نیست. یا اینکه مشخص می کند با توسعه علم و فناوری در جهان فاصله داریم و اگر همگام با این اتفاق حرکت نکنیم شرایط مشکل‌آفرین خواهد بود.

وی تاکید کرد: در واقع ارزیابی سالانه نثشه علمی کشور به شناخت راه کمک می‌کند. بر این اساس ما باید انتهای فرایند روزآمدسازی را نیز ببینیم. یعنی بعد اجرا نیز به آن توجه شود و نظارتی صورت بگیرد.

این استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر خاطر نشان کرد: باید جلب مشارکت و تقسیم کار نهادی در فرایند کار نقشه جامع علمی کشور صورت بگیرد. اگر نسخه قبلی نقشه به خوبی انجام نشد، به این علت است که تقسیم کار نهادی خوبی صورت نگرفته بود. ضمن اینکه باید روزآمدسازی رصد و برای روند آن به طور مرتب گزارش مستمر نوشته شود.

وی در پایان تاکید کرد: برای روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور به سه محور شامل نیازهای کشور، قابلیت‌های کشور و روندهای جهانی که در دنیا چه‌ کار می‌کند توجه کردیم و فعلا تجویز جدیدی ارائه نمی‌دهیم. صرفا به توصیف این پرداختیم که دنیا چه کاری می‌کند و امروزه کدام فناوری از اهمیت بیشتری برخوردار است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha