• چهارشنبه / ۱۷ بهمن ۱۴۰۳ / ۲۱:۲۶
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1403111713116
  • خبرنگار : 71415

رویترز: هیجان آوارگان سوری برای بازگشت، به سرخوردگی بدل شده است

رویترز: هیجان آوارگان سوری برای بازگشت، به سرخوردگی بدل شده است

خبرگزاری انگلیسی در گزارشی پیرامون وخامت شرایط زندگی در سوریه برای آوارگان سوری که در مدت اخیر بعد از سقوط بشار اسد به کشور خود باز می‌گردند، عنوان داشته شرایط ناگوار زندگی در سوریه بعد از تجربه ۱۳ سال جنگ، برای افرادی که باز می‌گردند، به یک سرخوردگی تلخ بدل شده است.

به گزارش ایسنا، در گزارش خبرگزاری رویترز آمده است: «احمد الشیخ یکی از ۳۵ هزار آواره سوری است که در فاصله سه هفته‌ اولی که بعد از سقوط بشار اسد در هشتم دسامبر ۲۰۲۴ گذشت، بلافاصله با امیدی فراوان خاک ترکیه را به مقصد سوریه ترک کرد و با امضای یک سند مربوط به بازگشت داوطلبانه از حق خود برای بازگشت به ترکیه دست کشید.

با این حال افراد زیادی همچون او حالا با مشاهده واقعیت زندگی در یک کشور جنگ زده سرخورده هستند.

احمد الشیخ ۳۵ ساله که هشت سال پیش از خانه‌اش در شهر حلب به ترکیه فرار کرده بود حالا در خانه‌اش حضور داشته و می‌گوید: "من با مشاهده این وضعیت فاجعه‌بار که مافوق انتظاراتم بود، شوکه شدم." او بیان کرد که حالا اتصال اینترنت تقریبا وجود نداشته و آب و برق نیز مرتبا قطع می‌شوند.»

به نوشته رویترز، ترکیه که عضو ناتو است در قبال بحران اخیر سوریه و بعد از آنکه مخالفان مسلح تحت سرکردگی ابومحمد الجولانی معروف به احمد الشرع، رئیس دولت جدید فعلی در این کشور، بر دمشق مسلط شدند خودش در مقام یک دلال قدرت دارای نفوذ اقتصادی و دیپلماتیک بر حاکمان این دولت ظاهر شده و موضوع بازگشت آوارگان سوریه تبدیل به یکی از مولفه‌های کلیدی روابط رو به رشد حاکمان کنونی سوریه با ترکیه شده است.

روز سه شنبه احمد الشرع سفری به آنکارا داشته و در جریان این سفر به بحث در مورد گسترش روابط اقتصادی پرداخت.

رویترز نوشته است: «حضور حدود سه میلیون سوری در خاک ترکیه به یک مساله سیاسی حساس تبدیل شده است. خیلی از آنها حالا با موجی از احساسات ضد مهاجران در ترکیه مواجه شده و احساس می‌کنند که مهمان ناخوانده هستند و تعدادی نیز بلافاصله بعد از آنکه شورشیان بشار اسد را از قدرت کنار زدند با شتاب رهسپار مرز شدند.

کَدری گونگورور، مدیر رفاه اجتماعی انجمن آوارگان ترکیه ضمن اشاره به شکایات این آوارگان از کمبود خدمات بهداشت و درمان و آموزش بیان داشت: "اکثر آوارگان در ابتدا از اینکه قرار است بعد از سقوط اسد برگردند هیجان زده بودند اما این هیجان به مرور زمان کمرنگ شد."

او اظهار کرد: "برخی خانواده‌ها حالا پشیمان شده و می‌خواهند که برگردند. وقتی شرایط زندگی در ترکیه را با سوریه مقایسه کنیم می‌شود قبول کرد که ترکیه به آنها فرصت‌های بیشتری را پیشنهاد می‌دهد."»

در ادامه این گزارش تصریح می‌شود احمد الشیخ از جمله کسانی بود که با شنیدن خبر پیروزی شورشیان در سوریه شور و شوق برگشتن پیدا کرده و در رویا می‌دید که دارند خانه‌ بمباران شده خود در حلب را بازسازی می‌کند. او قول داده بود به مجرد این که بشار اسد سقوط کند و حتی به رغم تلاش‌های دوستانش برای منصرف کردن او به سوریه برگردد. حالا او با مشاهده شرایط ناگوار زندگی و کمبود شغل و فرصت‌های آموزشی سرخورده و مایوس شده است.

رویترز: هیجان آوارگان سوری برای بازگشت به سرخوردگی بدل شده است
احمد الشیخ در حال بازی به بچه‌هایش در پارکی در حلب

او گفت: «من حالا به فکر برگشتن به ترکیه افتاده‌ام چون زندگی من در آنجا ثبات داشت و بچه‌هایم مدرسه می‌رفتند. شرایط زندگی من در آنجا با ثبات بود. اما نمی‌توانم برگردم چون سند بازگشت داوطلبانه را امضا کردم.»

«علی یرلی‌کایا»، وزیر کشور ترکیه در پایان سال ۲۰۲۴ به دلیل وجود یک چنین تجارب منفی طرحی را با هدف توانمندسازی مهاجران برای آنکه بهتر برای بازگشت خود به خانه برنامه بریزند اعلام کرد. طبق سندی که وزارت کشور ترکیه منتشر کرد این طرح سران خانواده‌های مهاجران سوری را واجد شرایط برای آنکه در فاصله ژانویه تا ژوئن سال جاری میلادی سه بار به سوریه سفر کنند دانسته است. یرلی‌کایا گفت در فاصله بین زمانی که بشار اسد سقوط کرد تا اواخر ژانویه بالغ بر ۸۱۵۷۶ آواره سوری وارد خاک سوریه شده‌اند در حالی که آمارها حاکی از کاهش جزئی نرخ بازگشت روزانه این آوارگان در مقایسه با ماه دسامبر و رسیدن آن به حدود ۱۶۰۰ نفر در روز است. مشخص نیست چه تعداد از آوارگانی که در ماه ژانویه برگشتند سند بازگشت داوطلبانه را امضا کردند.

«فیلیپو گراندی»، کمیسیونر عالی آوارگان سازمان ملل چند روز پیش در سفر به ترکیه به ابراز حمایت از برنامه‌های ترکیه در قبال پاسخ به آوارگان و بازگشت‌های داوطلبانه آنها پرداخت. او سیاست جدید ترکیه در حمایت از بازگشت آوارگان سوری را سیاست «برو و سر بزن» خوانده و با ستودن آن گفت: «این بهترین اقدام است چون به آوارگان اجازه می‌دهد خودشان شرایط را ارزیابی کرده و بتوانند راه را برای بازگشت‌های پایدار به سوریه هموار کنند.»

به نوشته رویترز، بخشی از آوارگان سوری حالا مایل هستند که همچنان منتظر مانده و شرایط را ببینند.

در گزارش این خبرگزاری آمده است: «جعفر ۲۷ ساله، شیمی‌دان سوری، ۱۲ سال پیش به ترکیه آمد و نمی‌خواهد با همسر و سه فرزند خود تا زمانی که شرایط بهبود پیدا نکند به سوریه برگردد.

او خاطرنشان کرد: فرزندان من هم‌اکنون در ترکیه به خوبی با شرایط وفق یافته‌اند و احتمال ماندن ما در آنجا بیشتر است چون آنها با اوضاع زندگی، زبان و تحصیلات در ترکیه تطبیق یافته‌اند. برخی می‌خواهند دوباره به اینجا برگردند اما شرایط همچون فقدان ضروریات اساسی نمی‌گذارد که آنها این کار را انجام دهند. آنها به فکر بازگشت هستند اما الان نمی‌شود، شاید در آینده.

این گزینه دیگر برای احمد الشیخ میسر نیست.»

او در اواخر ۲۰۱۶ زمانی که نیروهای بشار اسد با پشتیبانی حملات هوایی روسیه کنترل بخش شرقی حلب را از شورشیان پس گرفتند بالاجبار شهر حلب را ترک کرد و در ترکیه زندگی مناسبی برای همسر و چهار فرزند خود فراهم کرد.

او حالا در شهر حلب یک مغازه تعمیرات تلفن همراه باز کرده اما برنامه‌اش برای تعمیر خانه‌اش معلق مانده است.

رویترز: هیجان آوارگان سوری برای بازگشت به سرخوردگی بدل شده است
مغازه تعمیرات تلفن همراه احمد الشیخ در حلب

او اظهار داشته است: «نمی‌دانم پروژه‌ام اینجا در این کشور موفق خواهد بود یا به شکست خواهد انجامید. اگر شکست بخورد من همه چیزهای را که در زمان حضورم در ترکیه کسب کرده‌ام از دست می‌دهم.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha