حسین معصومیاصل در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه داوطلبان سلامت حلقه اتصال و واسطه بین مسئولان بهداشتی و آحاد مختلف جامعه هستند و با شرکت در دورههای آموزشی و کلاسهای هفتگی در مراکز خدمات جامع سلامت، آموختههای خود را به جامعه منتقل و برای حفظ سلامت خانوارها اهتمام دارند، افزود: کارکرد داوطلبان سلامت به تغییر نگرش و عملکرد مردم نسبت به توانایی بالقوه خود در جهت تغییر و بهبود شرایط زندگی برمیگردد.
وی اظهار کرد: مهمترین ضرورت سالم زیستن و دستیابی به حق سلامت، فعالیتهای دسته جمعی و حضور و مداخله در فعالیتهای مربوط به سلامت است که در این میان بهرهگیری از ظرفیت مردمی و داوطلبان سلامت و همچنین تشکلهای مردمی، گروههای جهادی و سازمانهای مردم نهاد از اهم رسالتهای معاونت بهداشت در حفظ و تامین امنیت سلامت مردم و ارتقای سلامت جامعه است.
او گفت: داوطلب سلامت زمینههای لازم را برای مشارکت فعالانهتر افراد در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور فراهم کرده است و حیطه فعالیت برخی گروههای داوطلبان سلامت متناسب با نیازهای جامعه توسعه یافته و در امور اجتماعی و خانوادگی به کمک مردم شتافتهاند.
فعالیت ۱۵۰۰ داوطلب سلامت در ساوه و زرندیه
معصومیاصل با اشاره به اینکه افزون بر ۱۵۰۰ داوطلب سلامت در ساوه و زرندیه فعالیت دارند، گفت: این افراد شامل رابطان سلامت محله، داوطلب سلامت متخصص، سفیر سلامت خانواده، رابط سلامت اتباع، سفیر سلامت دانشآموز، سفیر سلامت بسیج و نیروهای انتظامی و سرباز، سفیر سلامت طلبه، رابط کارگران(صنایع، اصناف و کارگاهها)، سفیر سلامت اصحاب هنر، سفیر سلامت سالمندان و بازنشستگان، سفیر سلامت دانشجو، جهادگران سلامت و تشکلهای مردمی و سفیر زندانی هستند.
وی در ادامه، به اهمیت بهداشت اشاره کرد و با تاکید بر اینکه پیشگیری مقدم بر درمان است، گفت: با وجود اینکه پیشگیری مقدم بر درمان، یک اصل در حوزه سلامت است، اما عملا درمان بر پیشگیری مقدم شمرده میشود. به عنوان مثال جامعه به آن میزان که پیگیر حوزه درمان و مداوای بیماران است به دنبال پیشگیری از ابتلا به بیماری نیست و اگر این اصل مسلم حوزه بهداشت محقق شود قطعا مردم به بسیاری از بیماریها مبتلا نخواهند شد و ضرورتی به ارتقای زیرساختهای درمانی نیست.
افزایش مراکز درمانی نشانگر کمتوجهی به حوزه پیشگیری است
سرپرست دانشکده علوم پزشکی ساوه ارتقای سواد سلامت جامعه، بهداشت عمومی و پیشگیری از ابتلا به بیماری را از مهمترین رویکردهای کشورهای توسعه یافته در حوزه سلامت با مشارکت داوطلبان سلامت بیان کرد و افزود: اگر در یک جامعه تعداد مراکز درمانی افزایش پیدا کرد نشانگر کمتوجهی به حوزه پیشگیری است چرا که با ازدیاد بیماران، نیاز به احداث مراکز درمانی بوجود میآید ولی اگر تعداد بیمارستانها کاهش یافت بیانگر جامعهای سالم و پویایی است که به مقوله بهداشت و پیشگیری اهمیت میدهد.
وی بیان کرد: به عنوان مثال اگر بیماری وبا در جامعه شیوع پیدا کند، اگر اقدامات پیشگیرانه با سیاستگذاری نظام سلامت و همراهی داوطلبان و رابطین سلامت همراه با مشارکت مردم انجام شود قطعا از انتشار بیشتر بیماری جلوگیری خواهد شد. پیشگیری تنها راه کنترل اپیدمی بیماریهای ویروسی و عفونی با مشارکت مردم است و برای پیشگیری از بیماری باید همه دستگاههای اجرایی در کنار نظام سلامت به تکالیف خود عمل کنند.
معصومیاصل به راهکارهای ارتقای سواد سلامت مردم برای انجام اقدامات پیشگیرانه اشاره کرد و گفت: داوطلبان و رابطین بهداشت برای حفظ سلامت و ارتقای سواد سلامت جامعه اقدام به برگزاری دورههای آموزشی حضوری یا در بستر فضای مجازی میکنند که یک اقدام خیرخواهانه در حفظ سلامت مردم است.
وی با بیان اینکه داوطلبان سلامت، محور بهداشت و توسعه انسانی هستند و تنها با مشارکت مردم است که ارتقاء سلامت و برقراری عدالت در این عرصه اتفاق میافتد، تصریح کرد: حضور و فعالیت داوطلبان سلامت از خانه با سفیران سلامت آغاز میشود و با داوطلبان سلامت محلات در سطح محله و با داوطلبان متخصص سازمانی و سفیران سلامت در مدرسه و دانشگاه ادامه دارد، در واقع ما در سراسر شئونات زندگی شهروندی، داوطلب سلامت فعال داریم و توانمندسازی داوطلبان برای رسیدن به اهداف عالی بهداشت یکی از وظایف مهم دانشگاههای علوم پزشکی است.
انتهای پیام
نظرات