استان کردستان با توجه به شرایط آب و هوایی و خاک حاصلخیز، پتانسیل بالایی برای کشت دانههای روغنی به ویژه کلزا دارد.
به گزارش ایسنا، گسترش کشت این محصول در این استان میتواند مزایای متعددی را به همراه داشته باشد که از جمله میتوان به مواردی از جمله کاهش وابستگی به واردات، ایجاد اشتغال افزایش درآمد کشاورزان، تنوعبخشی به کشت تقویت اقتصاد محلی و غیره اشاره کرد.
همانند دیگر مناطق کشور، استان کردستان نیز به واردات روغنهای گیاهی وابسته است. افزایش تولید داخلی دانههای روغنی در این استان میتواند به کاهش این وابستگی و جلوگیری از خروج ارز کمک کند
همچنین توسعه کشت دانههای روغنی در مناطق روستایی استان، فرصتهای شغلی مستقیم و غیرمستقیم بسیاری را ایجاد کرده و به کاهش نرخ بیکاری کمک میکند.
با حمایت از کشت دانههای روغنی و خرید تضمینی محصولات، درآمد کشاورزان کردستانی افزایش یافته و انگیزه آنها برای کشت این محصول بیشتر میشود.
فریدون حامدی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: کاشت دانههای روغنی در داخل کشور باعث جلوگیری از خروج ارز از کشور و کاهش وابستگی به واردات روغن خواهد شد.
وی، با بیان اینکه در زمینهای آبی و دیم و انواع خاکها در استان میتوان کاشت دانههای روغنی را انجام داد، افزود: غالب کشت دانههای روغنی در ایران به ترتیب کلزا، کنجد، گلرنگ، آفتابگردان، سویا و کاملینا است، کشت دانههای روغنی به عنوان یک محصول تناوبی، به بهبود کیفیت خاک و افزایش بهرهوری زمینهای کشاورزی در استان کمک می کند.
مدیر زراعت جهادکشاورزی استان کردستان، کمبود آب را یکی از چالشهای اصلی توسعه کشاورزی دانست و تصریح کرد: برای مقابله با این چالش، استفاده از روشهای آبیاری نوین مانند آبیاری قطرهای و بارانی ضروری است، همچنین با توجه به تحمل بالای دانه های روغنی با کم آبی و شرایط نامساعد محیطی از جمله گلرنگ و کاملینا در تمامی استان های کشور کشت دانه های روغنی انجام می شود.
وی در رابطه با میزان برداشت دانه های روغنی از هر هکتار زمین بیان کرد: در محصولات مختلف عملکرد متفاوت است در استان کردستان میانگین عملکرد کلزا ۲۵۰۰، گلرنگ ۴۰۰ ، کاملینا ۵۰۰، آفتابگردان روغنی ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار است.
وی تاکید کرد که بی شک خودکفایی درتولید دانه های روغنی باعث کاهش خروج ارز و کاهش وابستگی به واردات این محصولات خواهد شد و حمایت و توسعه این محصولات اعم از تامین به موقع بذر، کشت قراردادی محصول توسط شرکتهای بخش خصوصی و خرید تضمینی به موقع، باعث خودکفایی در تولید این محصولات میشود.
حامدی، یادآور شد: نبود حمایت مناسب از خرید تضمینی این محصولات، عدم کشت قراردادی توسط شرکتهای بخش خصوصی، عدم تامین به موقع بذر مناسب و افزایش هزینههای تولید، از عوامل کاهش سطح زیر کشت و افزایش واردات این محصولات شده است.
کشت دانههای روغنی در استان کردستان، پتانسیل بالایی برای توسعه کشاورزی و اقتصاد این استان دارد.
با رفع چالشها و اجرای سیاستهای حمایتی مناسب، میتوان به خودکفایی در تولید روغنهای گیاهی دست یافت و به توسعه پایدار این استان کمک کرد.
همچنین برای توسعه بیشتر کشت دانههای روغنی در استان کردستان، توسعه زیرساختهای آبیاری، حمایت از ایجاد صنایع تبدیلی و حمایت از تعاونیهای کشاورزی ضروری است.
انتهای پیام
نظرات