نادر علیدادی سلیمانی امروز ۱۵ بهمنماه در جلسه کارگروه گردشگری استان کرمان درباره برنامههای ثبت آثار تاریخی استان کرمان اظهار کرد: در حال حاضر، برنامه ثبت ۹۰ اثر غیرمنقول استان در فهرست آثار ملی را در دست اجرا داریم. پیش از این، وزارت میراثفرهنگی برای هر استان سهمیهای مشخص در نظر میگرفت، مثلاً هفت یا ۱۲ اثر در سال اما خوشبختانه امسال توانستهایم مستندسازی ۹۰ اثر را به پایان برسانیم و امیدواریم تا پایان سال، میزبان شورای ثبت مرکزی آثار ملی وزارتخانه باشیم.
وی با اشاره به اهمیت تاریخی و فرهنگی استان کرمان ادامه داد: این خطه علاوه بر توانمندیهای صنعتی، کشاورزی و معدنی، از نظر تاریخی و فرهنگی نیز جایگاه بسیار ارزندهای دارد. بررسیهای باستانشناسی که طی سه دهه گذشته انجام شده، منجر به شناسایی نزدیک به ۸۰۰۰ اثر تاریخی و فرهنگی شده است. سهم کرمان در فهرست میراث جهانی، ۱۰ اثر ثبتشده و تاکنون بیش از ۸۰۰ اثر در فهرست آثار ملی قرار گرفتهاند.
علیدادی سلیمانی با اشاره به برخی شهرستانهای کمتر شناخته شده از نظر آثار تاریخی گفت: شاید تصور شود که شهرستانی مانند ارزوئیه فاقد بناهای تاریخی باشد، اما بررسیهای باستانشناسی نشان داده که این منطقه دارای بیش از ۸۰ تپه و محوطه باستانی است. این تپهها عمدتاً مربوط به دوره مس و سنگ، یعنی پیش از شکلگیری شهرنشینی هستند و از اهمیت زیادی برخوردارند. علاوه بر این، شواهدی از بناهای دوره ساسانی مانند چهارطاقیها نیز در استان کرمان شناسایی شده که نشاندهنده نقش مهم این منطقه در دوران پیش از اسلام است. کرمان پس از استان فارس که مرکز فرمانروایی هخامنشیان و ساسانیان بوده، از نظر آثار تاریخی جایگاه ویژهای دارد.
رئیس اداره ثبت آثار میراث فرهنگی استان کرمان در ادامه به اهمیت ثبت آثار در فهرست ملی اشاره و اظهار کرد: بسیاری از این آثار شامل قلعهها، آبانبارها، حمامهای تاریخی و محوطههای باستانی هستند. به عنوان نمونه قلعه تاریخی غلورآباد در شهرستان فهرج، با وجود آسیبهایی که دیده، دارای ارزش ثبت ملی است. ثبت این آثار نهتنها به حفاظت قانونی از آنها کمک میکند، بلکه امکان جذب اعتبارات عمرانی برای مرمت و احیاء آنها را نیز فراهم میسازد.
رونمایی از سند تجاریسازی صنایعدستی کرمان
وی در پایان به برنامههای مرتبط با صنایعدستی استان اشاره و اظهار کرد: در کنار حفاظت از آثار تاریخی، برنامههایی برای حمایت از صنایعدستی نیز در نظر گرفته شده است. یکی از اقدامات مهم در این زمینه، امضای تفاهمنامهای میان انجمن صنایعدستی، اتاق بازرگانی و معاونت صنایعدستی استان است که در قالب آن، از «سند تجاریسازی صنایعدستی استان کرمان» رونمایی خواهد شد. جزئیات این موضوع در جلسات آینده مطرح خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات