به گزارش ایسنا، محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری سیما ادامه داد: هر توافقی که بخواهد انجام شود، در چارچوبی خواهد بود که در کشور تصمیم گیری میشود و آن تصمیم دستورکار تیم مذاکره کننده ما خواهد شد.
وی با اشاره به تهدید آمریکا و اروپا به فعال کردن اسنپبک گفت: میخواهند اسنپبک کنند که این به معنای بهم زدن میز مذاکره است و ایران هم قبلا اعلام کرده است که در صورت فعال کردن این مکانیزم چه پاسخی خواهد داد. در عین حال هیات مذاکره کننده آمادگی تداوم گفتگوها را دارد.
واکنش ایران به اسنپبک در چارچوبی است که تصمیم گیری میشود
رییس سازمان انرژی اتمی درباره واکنش ایران به اسنپبک با خروج از ان پی تی که قبلا آقای غریبآبادی اعلام کردند، گفت: واکنش ایران در چارچوبی است که تصمیم گیری میشود که باید در زمان خودش این تصمیم اتخاذ شود. بازگشت از تعهدات از سوی ایران به انجام تعهدات طرف مقابل بستگی دارد. فکر میکنم تا همین ایستگاه هم که مذاکرات انجام شده میتوان خوش بین بود اما از این مرحله به بعد طرفهای دیگر باید پیشنهاد و تصمیم خود را اعلام کنند.
اسلامی تاکید کرد که پاسخ ایران به اقدام اروپا به اسنپبک در آینده و در زمان خودش اعلام و مشخص میشود.
آمریکاست که دارد بر پرونده ایران تاثیر میگذارد
وی با اشاره به اظهارات رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه بهتر است ایران مسائلاش را با ترامپ حل کند، گفت: این اظهارات یعنی آمریکاست که دارد بر پرونده ایران تاثیر میگذارد، بنابراین اگر فشار سیاسی نباشد جمهوری اسلامی فعالیتهای هستهای خود را تحت موازین آژانس انجام میدهد و تحت شدیدترین بازرسیها هم قرار دارد. میزان بازرسیها از ایران آنقدر زیاد است که دیگر زمان به آنها اجازه نمیدهد که بخواهند بازرسی بیشتر انجام دهند اما چون با یک مساله سیاسی مواجه هستیم نه یک مساله فنی و حقوقی، این میزان بازرسیها جوابگوی خواستههای سیاسی آنها نیست.
اسلامی تاکید کرد که بازرسیها از تاسیسات و فعالیتهای هستهای ایران در بین کشورهای عضو آژانس منحصربهفرد است: بازرسی از کشورهای عضو آژانس در چهار دسته تقسیم میشود و و برای هر دسته از این کشورها یک دفتر بازرسی وجود دارد و برای صرفا ایران یک دفتر قرار دادهاند. جمعیتی که برای ایران کار میکنند از رییس دفتر و تا مابقی افراد برای سرویسهای جاسوسی کشورهای غربی هستند که در آن دفتر کار میکنند و هدفشان کنترل شدیدتر ایران است و این مساله برای ما کاملا محرز است. ما هم با توجه به سیاستهای داخلی خودمان اینها را مدیریت میکنیم تا دفع شر شود و نتوانند برای کشور مزاحمت ایجاد کنند.
تعاملات ما در جهت رفع ابهامات و مزاحمتها و دفع شر است
اسلامی در پاسخ به این که آیا جز با قبول خواسته آنها، راهی نداریم که این ابزار سیاسی را از دستشان خارج کنیم؟ گفت: ما سالهاست داریم مذاکره میکنیم؛ دولتهای گذشته در ۲۰ سال گذشته با هر تفکر و عقیدهای بودند مذاکره کردند، اما حاصلش برجام شد که به همان هم پایبند نبودند. در همین برجام یک نکته برجسته وجود دارد که بنا بر همین سند و قطعنامه ۲۲۳۱ قرار است در سال دهم برجام چنانچه به درستی اجرا میشد تحریمهای شورای امنیت علیه ایران به کل برداشته شود و سر رسید ۱۰ سال یعنی بسته شدن پرونده ایران. اما آنها به تعهداتشان جز در یک مدت کوتاه عمل نکردند و اجازه ندادند هیچ کشوری با ایران همکاری کند بنابراین توافقی که خودشان امضا کردند را پایبند نبودند و با خروج آمریکا از این توافق، ایران بر اساس مفاد ۲۶ و ۳۶ اقدام به کاهش تعهدات کرد.
وی درباره ادامه همکاریها با آژانس تصریح کرد: تعاملات ما در جهت رفع ابهامات و مزاحمتها و دفع شر است. ما برنامه خود را شفاف اعلام کردیم. هر کشوری که در آژانس عضویت دارد باید چارچوب برنامه هستهای خود را هم اعلام کند و ما الان در سال سومی هستیم که برنامه مدون خود را اعلام کردیم و چند بار هم رفت و برگشت داشته است و برنامه را هم دقیق خواندند. ابعاد این برنامه کاملا شفاف و صلح آمیز است.
رییس سازمان انرژی اتمی درباره فعالیتهای غنی سازی ایران اظهار کرد: کشورهای محدودی غنی سازی میکنند و درصد غنی سازی هر کدام برای یک کاربرد متفاوت است و اگر دائم به مساله غنیسازی و درصدهای غنیسازی دامن میزنند به نوعی خوراکی است برای ایرانهراسی.
اگر مسیر تقابلی را انتخاب کنند ایران هم در همان مسیر قدم برمیدارد
وی درباره مذاکرات سیاسی ایران با نمایندگان سه کشور اروپایی در ماههای اخیر اظهار کرد: وزارت امور خارجه مذاکراتی با نمایندگان سه کشور اروپایی داشته است و به نوعی گفتگو برای ازسرگیری مذاکرات و مذاکرات مقدماتی بود تا طرفین یکدیگر را بسنجند که چقدر آمادگی وجود دارد تا وارد مذاکرات جدی شوند.
اسلامی با اشاره به تهدیدات اروپا و آمریکا علیه ایران به روشهای مختلف گفت: مدیرکل آژانس را وادار کردند که گزارش جامع درباره ایران تهیه کند تا با این گزارش ایران را مجدد در شورای حکام محکوم کنند و به شورای امنیت ارجاع دهند تا در آنجا اسنپبک را اعمال کنند و اجرای اسنپبک یعنی سررسید سال دهم که منفعت جمهوری اسلامی است و این همه همراهی کرد و صبوری کرد و زیان دید، و اجازه ندهند تا ایران استفاده کند و این رفتارها شیطان صفتی است. بنابراین گفتگوهای سیاسی وزارت امور خارجه ایران با اروپا برای این بود که اعلام شود اگر مسیر تقابلی را انتخاب کنند ایران هم در همان مسیر قدم برمیدارد.
معاون رییس جمهور درباره نتایج دو دور گفتگوها گفت: محتوای گفتگوها این طور بوده است که به نظر میتوان امیدوار بود اما اصل حرف اروپاییها این بوده است تحریمها دست آنها نیست و ربطی هم به آنها ندارد و دست آمریکا است و باید صبر کنیم ببینم آمریکاییها چه میگویند.
کسی باید طرف گفتگو شود که اختیار تصمیم گیری دارد
اسلامی در پاسخ به اینکه توافقی که قرار است انجام شود چه تفاوتی با برجام خواهد داشت؟ اظهار کرد: توافقی که میخواهد صورت گیرد در چارچوب ظرفیتی خواهد بود که در جمهوری اسلامی ایران تعریف شود و بعد دستور کار تیم مذاکرهکننده میشود. اما به هر شکل استفاده از اسنپبک به نوعی زیر میز مذاکره زدن و بر هم زدن کل توافق است و ایران پاسخ اینها را داده است و در جای خودش تصمیم گیری میکند. هیات مذاکرهکننده ایران در این مذاکرات، آمادگی برای تداوم گفتگو را اعلام کرده است اما کسی باید طرف گفتگو شود که اختیار تصمیم گیری دارد.
وی درباره اینکه آقای عراقچی قبلا گفته بودند که برجام دیگر قابل مذاکره نیست و احیای برجام منتفی است، اظهار کرد: البته آقای عراقچی صحبتشان را تصحیح کردند. الان چارچوب برجام معتبر است و توافقی است که ما به آن پایبند بوده و هستیم و مزیتها و مزایایش تا به حال برای ایران بجز در ایام آغازین توافق وجود نداشته است. فرصت اصلی ما در زمانبندی برجام است و برای ما معتبر است.
اسلامی در پاسخ به اینکه برخی معتقدند دولت ترامپ در شروع کار، رویکرد متفاوتی را نسبت به مذاکرات هستهای با ایران نشان داده است، اظهار کرد: دولت جدید آمریکا و شخص ترامپ به گونهای است که الان برای هر منطقهای یک منطقی را اعلام کرده است. باید صبر کرد و دید چه چیز برای پیشبرد برنامه و مذاکرات لازم است و اینکه چه فرصتها و تهدیدهایی پیش روست را مسوولان مربوطه باید به آن پاسخ دهند و درباره آن صحبت کنند. ما در سازمان انرژی اتمی سعی میکنیم برنامههایمان را به نحوی انجام و تنظیم کنیم که هیات مذاکرهکننده بتواند بهنگام برای منافع ملی کشور تصمیمات لازم را در چارچوبی که به آنها اعلام میشود، اجرا کند.
به تعهدات و قوانین پایبند نیستند
رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به اینکه چرا ما از طریق شورای امنیت سازمان ملل تهدیدات علیه برنامه هستهایمان را دنبال نکردیم؟ گفت: برای اینکه به تعهدات و قوانین پایبند نیستند. به علاوه مکتوب و شفاها در مذاکرات این مساله را تذکر دادیم که یک کشور که خودش عضو پادمان جامع نیست نباید این گونه یک کشور دیگر را تهدید هستهای کند. اما متاسفانه قانون حاکم بر دنیا قانون جنگل و زور است. همچنین نماینده ایران در سازمان ملل این مساله را چندین بار پیگیری کرده است و آن طور که یادم میآید سه بار این مساله پیگیری شده است.
تاسیسات هستهای به گونهای بنا شده که آسیب پذیری آنها حداقلی باشد
اسلامی در پاسخ به این پرسش که سازمان انرژی اتمی برای حفاظت از تاسیسات هستهای چه از منظر تهدیدات امنیتی، چه بلایای طبیعی چه اقداماتی را انجام داده است؟ اظهار کرد: از قابلیت نیروی مسلح برای حفاظت از فضای کشور در لایههای مختلف ظرفیتهای ارزشمندی وجود دارد. همین طور سازمان انرژی اتمی تاسیسات هستهای را به گونهای بنا کرده است که آسیب پذیری آنها حداقلی باشد و سرمایهگذاریهای خوبی در این رابطه انجام شده است. دشمن صهیونیستی به قانونی پایبند نیست و جنایتکاری خونآشام است اما صنایع هستهای ایران از امنیت و ظرفیت حفاظتی قابل توجهی برخوردار است و اگر دیوانگی کنند و تعرضی کنند پاسخ مستحکم و کوبندهای طبق آنچه نیروی مسلح ما اعلام کرده است، دریافت میکنند.
حوزه آبسنگین به معنای واقعی دانش بنیان است
وی درباره اهمیت آب سنگین گفت: آب سنگین حدود ۳۰۰ مشتقات دارد که به عنوان اقلام دوتره شناخته میشود و در صنایع مختلف به ویژه دارویی مورد استفاده است. مثلا یکی از مشتقات آن، بن ۱۰ و ۱۱ است که در صنعت و داروسازی کاربرد دارد و در روزهای آینده از آن رونمایی میشود، هر یک تُن آن، دو میلیون دلار ارزش دارد. بنابراین این حوزه به معنای واقعی دانش بنیان است. همچنین محصول دیگر آب سنگین، متانول است که در صنعت داروسازی بسیار مورد توجه است و ایران به عنوان یک کشور پیشرو در این عرصه وارد شده است. هر یک تن متانول، یک میلیون و دویست هزار دلار است. متانول پتروشیمی در هر تن، ۴۰۰ دلار است بنابراین اینها قابل مقایسه نیستند. ارزش افزوده در این حوزه است و دریای بیکرانی است که میتواند به بخشهای مختلف در صنعت سرازیر شود.
پروژههای ساخت نیروگاههای جدید بسیار فاخر است
رییس سازمان انرژی اتمی درباره فعالیت سازمان در حوزه ساخت نیروگاههای اتمی گفت: اگر در سالهای گذشته هم در حوزه نیروگاه سازی وارد میشدیم و وقت میگذاشتیم کارها بهتر پیش میرفت اما در دو سال اخیر در این حوزه به خوبی وارد شدهایم. پروژههای ساخت نیروگاههای جدید بسیار فاخر است و بیش از پنچ هزار نفر در آن فعال هستند.
وی ادامه داد: قطعات این نیروگاه در کارخانجات ایران و روسیه در حال ساخت است و در سال جاری توانستیم در عملیات اجرایی و در ظرفیت اجرای کار رکورد تازهای داشته باشیم.
معاون رییس جمهور گفت: در ماه گذشته در یک شبانه روز ۲۲ هزار مترمکعب بتنریزی داشتیم و در سال آینده رکورد ۶۵ هزار مترمکعب در شبانه روز را خواهیم داشت. این پروژه با استاندارهای بینالمللی در حال کار است و دیگر پروژههایمان هم در وضعیت خوبی هستند.
اسلامی درباره نقش انرژی هستهای در برطرفکردن ناترازی انرژی در کشور گفت: در سازمان انرژی اتمی ملاحظات و شرایطی بوده است که در ساخت نیروگاههای اتمی تاخیر شده است اما در ۱۴۰۰ که به سازمان آمدم اراده را براین گذاشتیم که امر مقام معظم رهبری برای تامین ۲۰ هزار مگاوات را شروع کنیم و الان این پروژهها در ریل قرار گرفته است. ساخت هر نیروگاه ۷ تا ۹ سال زمان میبرد و امیدواریم تا ۱۴۲۰ به سقف ۲۰ هزار مگاوات برسانیم. الان در برنامه هفتم متعهدیم که ظرفیت نیروگاه های اتمیمان را به ۳ هزار مگاوات برسانیم.
وی ادامه داد: نیروگاه اول ما تا الان ۷۰ میلیارد کیلووات برق به شبکه وارد کرده است و ۱۰۵ میلیون بشکه نفت صرفه جویی کرده است که ۸ میلیارد دلار هزینه سوخت فسیلی است که میتوانست استفاده کند اما به جای آن از سوخت هستهای استفاده کرد. به علاوه سوختش انرژی پاک است که به لحاظ محیط زیست و اقتصادی و برق پایداری که تولید میکند قابل توجه است.
آب سنگین از اولویتهای فوری ماست
وی در پاسخ به این پرسش که سازمان انرژی اتمی منابع کافی مالی برای پیشبرد پروژههای تحقیقاتی در اختیار دارد؟ گفت: کشور به هر حال محدودیت منابع دارد، اما سعی داریم برای پروژههای تاثیر گذار از جمله آب سنگین منابع را تامین کنیم به ویژه که آب سنگین از اولویتهای فوری ماست. ما به اقتصاد صنعت هستهای توجه داریم، معتقدیم صنعت هستهای هزینه نیست بلکه سود و ارزش افزوده است. ما در تولید ابزار دقیق، تولید رادیودارو در مرتبه قابل توجهای هستیم و الان در حوزه رادیودارها، سازمان بزرگترین خدمت را به جامعه ارائه میدهد و بازار خودش را هم دارد. الان حداقل به ۱۵ کشور صارات رادیودارو داریم و اگر مشکل تحریمی شرکتهای هواپیمایی نبود به کشورهای بیشتری صادرات داشتیم. ایران در ردههای اول تا سوم در زمینه تولید رادیودارو در دنیا است.
به گزارش ایسنا، در جریان حضور اسلامی در این برنامه برای اولین بار تصاویری از روند ساخت واحدهای یک و دو نیروگاه بوشهر به ویژه در مراحل نصب و جاگذاری دیوارهای نیروگاه و غلاف اولیه یا زیرین قلب راکتور منتشر شد.
شایان ذکر است دو واحد دوم و سوم نیروگاه اتمی بوشهر از سال ۱۳۹۶ با همکاری روسیه و شرکت روساتم آغاز شده است.
انتهای پیام
نظرات