به گزارش ایسنا، «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی در حالی برای دیدار با «دونالد ترامپ» رئیس جمهور ایالات متحده به واشنگتن سفر میکند که این سفر، در بحبوحه توافقهای آتشبس مهم اما متزلزل در لبنان و نوار غزه و همچنین ناکامیهای او در داخل سرزمینهای اشغالی برای نتانیاهو یک موهبت به شمار میآید.
نشریه فارن پالسی در ادامه با بیان اینکه «بهطور حتم فضای این دیدار تقریباً مثبت خواهد بود» نوشت: و این، رابطه بین ۲ مقام ارشد را پنهان میکند که علاقه زیادی به یکدیگر ندارند و مطمئناً به یکدیگر اعتماد هم ندارند. هر دو اختلافات و برخوردهایی را به یاد میآورند که ماههای آخر اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ را احاطه کرده بود.
نتانیاهو به توصیه سفیر وقت ایالات متحده به فکر الحاق بخشهایی از کرانه باختری بود و این اقدام را با طرح ترامپ به نام "معامله قرن" همخوان میدانست. اما ترامپ بعدا تمایلی به این موضوع نداشت، به ویژه در آستانه کمپین انتخاباتی خود برای دور دوم ریاست جمهوری. مشکل دیگر در آن زمان، این بود ترامپ بعداً از تماس تبریک نتانیاهو به «جو بایدن» پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ ایالات متحده و عدم تمایل او به پذیرش ادعای ترامپ مبنی بر تقلب در انتخابات، عصبانی شد.
نشریه آمریکایی با اشاره به حمایتهای ترامپ از رژیم صهیونیستی در اولین روزهای دوره جدید کاریاش در کاخ سفید، از جمله لغو تحریمهای بایدن علیه شهرکنشینان افراطی صهیونیست و محموله بمبهای سنگینی که بایدن ارسالشان را به سرزمینهای اشغالی متوقف کرده بود، خاطرنشان کرد که نتانیاهو باتوجه به فشارهای داخلی به شدت به این سفر و یک دیدار خوب با رئیس جمهور آمریکا نیازمند است، هرچند که این سفر راهحلی برای دردسرهای او نیست.
فارن پالسی ادامه داد: با این حال، همه چیز در دنیای ترامپ و نتانیاهو خوب نیست. نتانیاهو که بین نیاز به حفظ ائتلاف جناح راست خود و تمایل ترامپ برای اجرای توافق آتشبس و تبادل اسرا گیر افتاده است، با وظیفه به ظاهر غیرممکن حفظ این روند روبروست. مرحله دوم توافق از حماس میخواهد تا همه اسرای باقیمانده را آزاد کند. در مقابل، نیروهای نظامی اسرائیل باید از غزه عقبنشینی کنند که به جنگ پایان خواهد داد. یک حزب راست افراطی در اسرائیل در اعتراض به موافقت کنست از ائتلاف خارج شده و دیگری تهدید کرده است که اگر نتانیاهو جنگ را پس از مرحله اول توافق از سر نگیرد، آن را سرنگون خواهد کرد. مشخص نیست که نتانیاهو چگونه راه خود را برای خروج از این وضعیت طی خواهد کرد.
نتانیاهو برای مدتی بازی خواهد کرد و به ائتلاف خود یادآوری میکند که طبق توافق در صورت ادامه مذاکرات در مرحله دوم که قرار است در ۴ فوریه آغاز شود، آتشبس ادامه خواهد یافت. او بهعلاوه در مورد نامه تضمینی که گفته میشود از بایدن دریافت کرده و ظاهراً توسط دولت ترامپ تأیید شده است به دونالد ترامپ یادآوری خواهد کرد که میتواند به جنگ ادامه دهد تا از پیروزی سیاسی حماس جلوگیری کند. او ممکن است بخواهد برای ادامه جنگ برای یک دوره توافق شده، از ترامپ رضایت بگیرد.
این در حالی است که ترامپ وعده داده به جنگها پایان خواهد داد، نه اینکه آن را ادامه دهد یا جنگی را آغاز کند. بنابراین، بعید است که او به نتانیاهو فضای زیادی برای حرکت بدهد، چراکه یک آدم حقهباز درک درستی از آدمی مشابه خود دارد.
پایان جنگ در غزه به دلیل دیگری نیز برای ترامپ مهم است. او به دنبال احیای چشمانداز توافق عادیسازی روابط عربستان و اسرائیل است. قیمت عربستان سعودی برای عادی سازی روابط با اسرائیل از هفت اکتبر ۲۰۲۳، زمان آغاز جنگ غزه، به ویژه در رابطه با مساله فلسطین بهطور قابل توجهی افزایش یافته است. خواسته آن از اسرائیل مبنی بر متعهد شدن به افق سیاسی منجر به راهحل ۲ دولتی ممکن است برای نتانیاهو بیش از حد باشد.
ایران موضوع دیگری است که ممکن است ترامپ و نتانیاهو بر سر آن با هم درگیر شوند. نتانیاهو آشکارا درباره امیدواری خود به حمایت آمریکاییها از حمله به ایران صحبت کرده است، در حالیکه ترامپ نمیخواهد جنگی را در زمانی که سیاستهای داخلی و خارجیاش در حال آشکار شدن است، آغاز کند. ترامپ همچنین بهطور تلویحی اشاره کرده است که تنها نگرانی او برنامه هستهای ایران بوده و نشان داده است که برای دیپلماسی به جای زور آمادگی دارد.
فارن پالسی با تاکید بر اینکه «نتانیاهو در موقعیتی بسیار ضعیفتر از ترامپ به واشنگتن سفر میکند» تصریح کرد: اگر بتوان یک چیز را با اطمینان در مورد ترامپ پیشبینی کرد، این است که او از آن استفاده خواهد کرد. بعید است که ترامپ کمک نظامی آمریکا به اسرائیل را محدود یا مشروط کند، همانطور که بایدن از انجام این کار خودداری کرد اما غیرقابل پیشبینی بودن ترامپ باید نتانیاهو را نگران کند. ترامپ از حزب جمهوریخواه است و نتانیاهو نمیتواند به تاکتیک آشنای خود مبنی بر دستیابی به رئیس جمهور ایالات متحده برای حمایت کنگره روی بیاورد.
هیچیک از ۲ طرف خواهان یک رویارویی زودهنگام نیست اما در پشت درهای بسته، پیام واضح خواهد بود: ایالات متحده دونالد ترامپ شریک ارشد در این رابطه است و به اسرائیل توصیه میشود که از رئیس جمهور عبور نکند. بنابراین، نتانیاهو میبایست انتظارات خود را پایین بیاورد، در غیر این صورت با دستان خالی به خانه بازخواهد گشت.
انتهای پیام
نظرات