رضا شکاریان در گفت و گو با ایسنا، با گرامیداشت ۱۴ بهمن روز جهانی تالاب اظهار کرد: شهروندان و جوامع محلی میتوانند نقشی مهم در حفاظت از تالاب های محلی ایفا کنند.
وی افزود: کشور ما یکی از پیشگامان حوزه تالاب در جهان است و حدود نیم قرن پیش در اوایل دهه ۵۰ ایران پایه گذار یک کنوانسیون مهم جهانی در زمینه تالابها بنام کنوانسیون رامسر بوده است.
شکاریان ادامه داد: تالابها اکوسیستمهای باارزشی است که کارکردهای بسیاری در تغذیه سفرههای آب زیرزمینی، بستر رویش گیاهان شناور و آبزی، ذخیره آب، کنترل سیلاب، حفاظت در برابر طوفان، فرسایش خاک و پناهگاهی برای انواع گیاهان و جانوران دارد که نظیر آن را در هیچیک از اکوسیستمهای روی زمین به صورت یکپارچه نمیتوان یافت.
وی با بیان اینکه دو رودخانه دائمی اترک و کال شور در استان شرایط ثبت تالاب ها را در استان به وجود آورده است، اظهار کرد: در سال ۱۴۰۰ تالاب آق قشلاق با مساحت ۹۳،۵ هکتار در حاشیه رودخانه اترک به ثبت رسیده است و در سال جاری پیشنهاد ثبت تالاب جدید در حاشیه رودخانه کالشور در حوزه میاندشت اسفراین به سازمان حفاظت محیط زیست داده شده و در صورت تصویب مطالعات آن آغاز خواهد شد.
این مقام مسئول تصریح کرد: تالاب آق قشلاق زیستگاه مناسبی برای انواع پرندگان مهاجر، گربههای وحشی، لاکپشتها و دیگر زیستمندان منطقه بوده و این تالاب میتواند یکی از جاذبه های گردشگری بخصوص پرنده نگری پرندگان زمستان گذران در استان مورد استفاده علاقمندان قرار گیرد.
شکاریان با بیان اینکه تالابها نقش بسیار مهمی در حفظ طبیعت دارند و اگر به آنها توجه نشود می توانند تبدیل به کانون گرد و غبار شوند، گفت: کاهش بارندگی ها و رعایت نشدن حقابه های زیست محیطی از جمله تهدیدات جدی تالاب ها محسوب میشود.
رعایت حقابه توسط کشاورزان مهمترین نیاز تالاب آق قشلاق در خراسان شمالی
موسوی رئیس اداره زیست گاهها و امور مناطق اداره کل محیط زیست خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: رعایت حقابه از سوی کشاورزان مهمترین نیاز تالاب آق قشلاق در این استان است.
وی گفت: تالابها در حاشیه رودخانهها تشکیل میشوند و برای زنده ماندن و ادامه حیات، آب باید وارد آنها شود، اما گاهی کشاورزان برای دستیابی به آب بیشتر برای زمینهای کشاورزی یا ایجاد بند و سد از سوی دستگاههای ذی ربط مانع ورود آب به داخل تالاب میشوند که موجب خشکیدگی آن میشوند.
وی افزود: عدم رعایت حقابه تالاب سبب خشکیدگی تالاب میشود که به دنبال آن مسائلی همچون به وجود آمدن کانونی از گرد و غبار و ... را به دنبال خواهد داشت.
موسوی ادامه داد: تالابها یکی از مهمترین مناطق زندگی پرندگان هستند که اگر خشک شوند و آبی نداشته باشند زندگی پرندگان به خطر می افتد.
تغییر کاربری اراضی مهمترین خطر زیستگاههای حیات وحش
محمد تقدیسی، رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی نیز در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: نیزارها در حاشیه رودخانه اترک و تالاب آق قشلاق چند سالی است توسط سودجویان آتش زده میشوند.
وی افزود: در اطراف این نیزارها، زمینهای کشاورزی وجود دارد که گاهی آتش ایجادشده برای از بین بردن بقایای گیاهی، به نیزارها سرایت میکند یا کشاورزان عمداً آنها را آتش میزنند تا به مساحت زمینهای کشاورزی خود اضافه کنند.
تقدیسی ادامه داد: در مجموع، تغییر کاربری اراضی از مهمترین خطرهایی است که در حال حاضر زیستگاههای حیات وحش را تهدید میکند. از سوی دیگر، برداشت بیرویه آب از رودخانهها با زدن چاههای غیرمجاز از دیگر خطرهایی است که گونههای آبزی و پرندگان را تهدید میکند.
انتهای پیام
نظرات