به گزارش ایسنا، یکی از مقامات واتساپ که متعلق به شرکت «متا پلتفرم» است، اعلام کرد شرکت نرم افزارهای جاسوسی اسرائیلی «پاراگون سولوشنز»، تعداد زیادی از کاربران این سرویس از جمله روزنامه نگاران و اعضای جامعه مدنی را هدف قرار داده است. این مقام روز جمعه گفت: واتساپ پس از این اقدام برای هک، نامهای به «پاراگون» ارسال و از این شرکت خواسته است که از این کار دست بردارد.
واتساپ در بیانیهای اعلام کرد که این شرکت، به محافظت از امکان برقراری ارتباط خصوصی برای کاربرانش، ادامه خواهد داد.
این مقام واتساپ به رویترز گفت: تلاشی برای هک کردن تقریبا ۹۰ کاربر شناسایی شده، اما از بیان اینکه چه کسی هدف قرار گرفته است، خودداری کرد. با این حال، او اشاره کرد که افراد مورد هدف، در بیش از دهها کشور از جمله در اروپا مستقر هستند.
به گفته این مقام واتساپ، برای کاربران واتساپ، اسناد الکترونیکی مخربی ارسال میشد که نیازی به تعامل کاربر برای به آلوده کردن اهدافشان نداشت.
وی گفت که واتساپ از آن زمان، این هک را مختل کرده و اهداف را به گروه ناظر اینترنت کانادایی «سیتیزن لَب» (Citizen Lab)، ارجاع داده است و در ادامه افزود: مجری قانون و شرکای صنعتی در جریان قرار گرفتهاند، اما از ارائه جزئیات خودداری کرد.
بر اساس گزارش رویترز، جان اسکات ریلتون، محقق آزمایشگاه «سیتیزن لَب» گفت: کشف نرم افزار جاسوسی «پاراگون» که کاربران واتساپ را هدف قرار میدهد، یادآوری میکند که نرم افزارهای جاسوسی مزدور، همچنان در حال تکثیر هستند، بنابراین ما همچنان شاهد الگوهای آشنای استفاده مشکل ساز هستیم.
ناتالیا کراپیوا، مشاور ارشد فنی و حقوقی در گروه حمایتی Access Now، گفت که «پاراگون» به عنوان یک شرکت جاسوسافزار بهتر، شهرت داشت، اما افشاگریهای اخیر واتساپ، چیز دیگری را نشان میدهد.
جاسوسی در جیب کاربران
جاسوس افزار پاراگون، اولین مورد استفاده مخرب از ابزارهای شنود نیست. محققان گوگل میگویند دهها شرکت کوچکتر وجود دارند که به تکثیر فناوری جاسوسی برای استفادههای مخرب، کمک میکنند. غول اینترنتی گوگل، سال گذشته، ضمن نام بردن از شرکتهای سازنده ابزارهای شنودی که استفاده از ابزارهای هک خطرناک را امکانپذیر کردهاند، از آمریکا و متحدانش خواست برای کنترل صنعت جاسوس افزار، اقدامات بیشتری انجام دهند.
فروشندگان نرم افزارهای جاسوسی مانند «پاراگون»، نرم افزارهای شنود پیشرفته را به مشتریان دولتی میفروشند و معمولا خدمات خود را برای مبارزه با جرم و جنایت و حفاظت از امنیت ملی ضروری میدانند. اما چنین ابزارهای جاسوسی بارها در تلفنهای روزنامه نگاران، فعالان، سیاستمداران مخالف و حداقل ۵۰ مقام آمریکایی کشف شده که باعث نگرانی نسبت به گسترش بیرویه این فناوری شده است.
پیش از این هم گروه اسرائیلی NSO، واتساپ را برای جاسوسی از کاربرانش، هک کرده بود که در یک دادگاه آمریکایی، محکوم شناخته شد. این شرکت مدعی شده بود پگاسوس را تنها به سازمانهای اجرای قانون و اطلاعاتی دولتهای خارجی پس از تایید دولت رژیم صهیونیستی داده و هنگامی که خلافی را شناسایی کرده، به قراردادش خاتمه داده است.
این شرکت خاطرنشان کرده که پگاسوس را اداره نمیکند و هیچ اطلاعی درباره نحوه استفاده از آن ندارد و اطلاعات درباره مشتریانش جمع نمیکند.
با این حال، فیلیس همیلتون، قاضی دادگاه منطقهای اوکلند کالیفرنیا که مسؤول رسیدگی به شکایت شرکت «متا» (شرکت مادر واتساپ) بود از اناساو را بر عهده دارد، اعلام کرد این شرکت، در ماجرای نصب مخفیانه جاسوسافزار در دستگاههای الکترونیکی برخی افراد از طریق پیامرسان واتساپ مسئول است.
ویل کتکارت، مدیر واتساپ، رای دادگاه را یک پیروزی در راستای منافع حریم شخصی کاربران دانست و گفت: ما پنج سال درگیر این پرونده بودیم، چون اعتقاد راسخ داریم که شرکتهای سازنده جاسوسافزارها نباید از مصونیت برخوردار بوده یا از پاسخگویی برای اقدامات غیرقانونی خود فرار کنند.
انتهای پیام
نظرات