یوسف یوسفی، هشتم بهمنماه در نشست با اصحاب رسانه اظهار کرد: بازنگری و اصلاح آییننامههای طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک و تهیه سیاهه انتشار آلودگی هوای اراک از جمله اقداماتی بود که طی سال گذشته با بررسی ۲۵۴ هزار تن آلاینده منتشر شده در شهر اراک، انجام شد. بر اساس این سیاهه انتشار، ۷۰ درصد آلودگی شهر اراک مربوط به منابع ثابت و صنایع است.
وی با اشاره به مازوتسوزی نیروگاه شازند گفت: در سال ۱۴۰۱ حدود ۷۰۰ میلیون لیتر مازوت و در سال گذشته حدود ۳۵۰ میلیون لیتر مازوت در نیروگاه سوزانده شد و امسال امیدواریم این میزان کمتر باشد، هرچند مطلوب ما این است که یک لیتر مازوت هم سوزانده نشود. همچنین فراخوان شناسایی کارگزار تخصصی کاهش آلایندگی نیروگاه شازند با همت ابراهیمی نماینده اراک در مجلس و معاونت علمی ریاست جمهوری در حال پیگیری است.
یوسفی تصریح کرد: استاندار و مجموعه مدیریت استان در خصوص مازوتسوزی نیروگاه مقاومت زیادی کردند و ما چهار واحد نیروگاه را پلمب کردیم ولی متاسفانه به دلیل شرایط کشور، دوباره مازوت سوزی شروع شد. ما از نیروگاه شکایت کردیم و برآورد خسارت انجام خواهد شد و آنرا اعلام خواهیم کرد.
وی اضافه کرد: از سال ۸۶ کلا ۶ ایستگاه سنجش آلودگی در اراک از طریق منابع صندوق جهانی محیط زیست نصب شد البته این تعداد ایستگاه همچنان کم است و حداقل باید به ۱۸ ایستگاه در سطح استان برسیم ولی این ایستگاهها اعتبار و هزینه زیادی نیاز دارند. قرار بر این بود که سال گذشته از محل عوارض آلایندگی ۵ دستگاه خریداری شود و هفته گذشته نیز یک ایستگاه وارد اراک شد که تا انتهای سال نصب خواهد شد.
وی ادامه داد: ایرالکو قرار شد تا انتهای سال یک ایستگاه نصب کند که دارای سنجشگر HF باشد. پتروشیمی نیز قرار شد ۵ ایستگاه ریزگردی را نصب کند. پالایشگاه نیز یک ایستگاه سنجش دارد ولی عمدا قطع میشود. ما به آنها گفتیم که اگر قرار نیست استفاده کنند، این ایستگاه به اراک انتقال پیدا کند. برای شهرهای خمین، تفرش، محلات و کمیجان نیز بنا داریم از محل اعتبارات استانی، ایستگاههای ریزگرد خریداری کنیم. خبرنگاران و مردم باید از پالایشگاه، پتروشیمی و ایرالکو در این خصوص مطالبهگری کنند.
یوسفی عنوان کرد: ما هر سه ماه یکبار لیست صنایع آلاینده را بر اساس فرآیندی که هست مورد بررسی قرار میدهیم که منجر به اخذ عوارض مالیاتی میشود. پتروشیمی از بهار ۱۴۰۲ در لیست صنایع آلاینده قرار گرفت. علیه ایرالکو، نیروگاه و پالایشگاه نیز پرونده قضایی داریم که در حال رسیدگی است.
یوسفی ادامه داد: ما باید به دنبال حل ریشهای مسئله جایگزین مازوت و تولید برق باشیم. خوشبختانه استان به سمت انرژی خورشیدی رفته و تاکنون ۶۰۰ مگاوات مجوز زیست محیطی نیروگاههای خورشیدی را در استان صادر کردیم و بنا داریم، تا تابستان، هزار مگاوات را در جریان بیندازیم.
وی اضافه کرد: پالایشگاه دو میلیون لیتر در شبانه روز مازوت کم سولفور تولید میکند و یکی از اقدامات خوبی که صورت گرفت این است که مازوت کم سولفور به نیروگاه تخصیص پیدا کرد. در حال حاضر روزانه حدود ۴.۵ میلیون لیتر مازوت پرسولفور و ۵۰۰ هزار لیتر گاز در نیروگاه سوزانده میشود.
مدیرکل محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: عمر مفید نیروگاه شازند تا سال ۱۴۰۷ است و برای اینکه ارتقا یابد و جایگزین شود وزارت نیرو برنامه دارد. ما و ابراهیمی نماینده اراک در مجلس، برای تعطیلی نیروگاه مکاتبه کردیم ولی تا جایگزین مشخص نشود نمیتوان این واحد صنعتی را تعطیل کرد.
وی با بیان اینکه ۳۰۰ میلیارد تومان در سال گذشته از محل عوارض آلایندگی دریافت شده است گفت: ما تمام تلاش خود را برای پیگیری پروندههای قضایی علیه صنایع کردهایم ولی زور من برای این پروندهها بیشتر از این نیست.
مدیرکل محیط زیست استان مرکزی اضافه کرد: اعتبارات استانی محیط زیست طی دو سال گذشته ۱۸ برابر و اعتبارات ملی ۱۰ برابر شده است و بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبارات از صندوق محیط زیست کسب شده است. باغ وحش اراک طی ۳۰ سال گذشته پروانه زیست محیطی نداشت ولی با پیگیری که داشتیم مجوز پروانه را گرفتیم و گونههای جدیدی وارد باغ وحش شد.
وی با بیان اینکه ۱۵۰۰ لیتر بر ثانیه پساب صنعتی داریم که بایستی به فکر بازگرداندن آن به چرخه باشیم، گفت: موضوع پساب شهرک صنعتی ایبک آباد در حال پیگیری قضایی جدی است. باید به سمتی برویم که پسماندهای صنعتی به عنوان مواد اولیه قابل استفاده در صنایع دیگر استفاده شوند.
یوسفی اضافه کرد: آنفلوانزای فوق حاد پرندگان یک مخاطره طبیعی است و در سالهای گذشته نیز این اتفاق در تالاب میقان افتاد و به محض اینکه اولین لاشه شناسایی شد، به سرعت، مورد اعلام شد و وارد عمل شدیم و بر اساس تجارب گذشته و بر اساس پروتکلها اقدامات متعددی انجام شد. اطلاع رسانی مخاطرات و مواردی مثل آنفلوانزای فوق حاد باید از طریق مدیریت بحران انجام شود.
وی ادامه داد: آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از اوایل آذرماه تا اوایل بهمن در سالیان گذشته وجود داشته و امسال نیز در حال حاضر مهار شده است. خوشبختانه امسال هیچ واحد اقتصادی درگیر آنفلوانزا نشد چون عبور و مرور به منطقه ممنوع شد و لاشهها سریعاً جمعآوری شد و در ۲۸ دی ماه آخرین لاشه پرنده شناسایی شد. قطعا بیماری این پرندهها مربوط به بوتولیسم نبوده و آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بوده است.
انتهای پیام
نظرات