کتاب «حق به شهر؛ پلی به سوی شهر عادل» از این رو نگاشته شده است که در سالهای اخیر همزمان با کاهش کارایی برخی ساختارهای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، بحرانهای شهری با مطالبات شهروندی خود را نشان میدهد و از «شهر عادل» سخن به میان میآید.
مفهوم «شهر عادل» سبب برانگیخته شدن عدالت اجتماعی در فرآیند برنامهریزی شهری میشود، در این مسیر برای غلبه بر نابرابری و تحقق عدالت، نیازمند رویکردی مطلوب و کارآمد از جمله «حق به شهر» هستیم.
این رویکرد ابزار مفهومی مناسبی برای نقد وضع موجود شهرها فراهم میآورد، موضوع حق به شهر، هم موضوع شهر موجود است و هم موضوع شهر مطلوب و شهری که باید باشد.
در این راستا با توجه به ضرورت موضوع، این کتاب با هدف ارائه الگوی شهر عادل با رویکرد حق به شهر «از آرمان تا واقعیت؛ عدالت شهری به نام تهران»، انجام گرفته است.
به گزارش ایسنا، مباحث این کتاب از چهار فصل تشکیل شده است که مختصر آن به شرح زیر است:
در فصل اول به تعاریف مفاهیم و دیدگاههای مختلف در رابطه با عدالت و شهر عادل پرداخته شده است که شامل عدالت، منظومه، عدالت از دیدگاه اسلام، عدالت از دیدگاه اندیشمندان غربی، شهرنشینی بهمثابه بستر بیعدالتی و نابرابری، شهرنشینی در بستر جهانی، عدالت اجتماعی، عدالت فضایی و شهر عادل است.
در فصل دوم بنیانهای نظری عدالت در برنامهریزی شهری مطالعه شدهاست که شامل گونهشناسی اندیشههای متفکران شهری در زمینه عدالت (چپگرا، راستگرا و پسامدرن) و نظریههای برنامهریزی شهری معطوف به عدالت در آن است.
در فصل سوم چیستی رویکرد حق به شهر و کندوکاو گفتمانهای اصلی در این حوزه موردمطالعه قرار میگیرد. در فصل چهارم به آرمانشهرهای ایرانی در باب عدالت با تأکید بر کلانشهر تهران پرداخته میشود.
این کتاب در ۱۲۶ صفحه و قطع وزیری به بهای ۹۰ هزار تومان از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی قزوین منتشر شده است؛ علاقهمندان میتوانند برای تهیه نسخه فیزیکی این کتاب به لینک https://B2n.ir/d26049 و برای تهیه نسخه الکترونیک به https://B2n.ir/a24495 مراجعه کنند.
انتهای پیام
نظرات