مصطفی کیانی رحیمی امروز، ۷ بهمن ماه در یکصد و هشتاد و پنجمین جلسه صحن علنی شورای اسلامی شهر شیراز در نطق پیش از دستور خود با اشاره به اینکه حدود یکهزار هکتار باغ مصوب در این شهر، یکی از مهمترین داشتهها و سرمایههای ممتاز شهر شیراز و تجلیگاه فرهنگ و هنر ایرانی است، گفت: این باغها در ساماندهی منظر شهری و هویتبخشی به بافت شهری نقش و جایگاه ارزشمند و مهمی دارند که زمینه را برای توجه هرچه بیشتر و بهتر به حفظ و صیانت از این میراث گرانبها فراهم میکند.
وی با تأکید بر اینکه درختان سر به فلک کشیده، هوای دلپذیر باغات شیراز در کنار چشمانداز زیبای بصری همگی دست در دست هم دادهاند تا فضای دلنواز و روحافزایی را برای ساکنان و بازدیدکنندگان این شهر فراهم آورند، افزود: این گنجینههای ارزشمند و این عناصر فاخر طبیعی هم اکنون با چالشهای جدی مواجهاند.
کیانی رحیمی افزود: باغات شیراز به عنوان نماد هویتی و فرهنگی و تاریخی این شهر مملو از روایتهای زیبا هستند و این باغات نه تنها فضایی برای تنفس و به نوعی کانون اکسیژن شهر هستند، بلکه عرصههایی وسیع برای رویدادهای فرهنگی، اجتماعی و هنری نیز شناخته میشوند و حفظ این باغات به منزله حفظ میراث فرهنگی و هویتی است که نسلهای آینده نیز محق به بهرهمندی از مواهب آن هستند. اما امروزه با گسترش شهرنشینی و افزایش جمعیت و مهاجرتهای بیرویه، باغات شیراز بیش از پیش تهدید میشود.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز ادامه داد: تغییر کاربری زمینها، ساختوسازهای غیرمجاز و آلودگیهای زیست محیطی همگی عواملی هستند که بر این مفاخر طبیعی و اکولوژیکی سایه افکنده است. به همین دلیل حفظ و صیانت از باغات به عنوان یک وظیفه اجتماعی و اخلاقی بر دوش همه قرار دارد.
رئیس کمیسیون شهرسازی، معماری و هوشمندسازی شورای شهر شیراز اظهار کرد: باید به این نکته توجه داشته باشیم که باغات نه تنها منابع طبیعی بلکه بخشی از روح و جان این شهر به شمار میروند و برای حفظ این باغات نیازمند یک رویکرد جامع و همه جانبه هستیم و این رویکرد باید شامل برنامهریزیهای مدون، وضع قوانین حمایتی و فرهنگسازی در میان مردم باشد.
کیانی رحیمی با اشاره به اینکه باید به جامعه محلی و مردم آموزش دهیم که حفاظت از باغات، پاسداشت از هویت و فرهنگ شیراز است، گفت: در سالیان اخیر نه تنها اقدامات موثر و برنامهریزی شدهای برای حفظ باغات صورت نگرفته است بلکه با تغییر ارزش مبادلاتی و معاملاتی زمین و باغ موجب خشکاندن باغات، ساختوسازهای غیرصواب و تفکیک و تغییر کاربری غیرقانونی آنها فراهم آمده و بیم آن میرود که در اثر ادامه این روند اثری از باغات در آینده وجود نداشته باشد.
وی افزود: حصر و حصار باغات دور از انظار عمومی و عدم امکان بازدید شهروندان و گردشگران از این مواهب خدادادی موجب شده است، این هنر و آثار ارزشمند الهی از دید عموم پنهان بماند و برخی افراد سودجو در نبود چشمان بیدار و نظارهگر عمومی، امکان تخریب هرچه بیشتر این عنصر هویتی را فراهم میکنند.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز ادامه داد: امروز شاهد هستیم که به جای حذف حصر و حصار از پیرامون باغات و سوق این پهنهها به سوی تبدیل به محور گردشگری، فرهنگی و ایجاد فرصت برای عموم مردم تا از جلوههای زیبای این مناظر طبیعی بهرهمند شوند و موازات آن با اجرای طرحهای همسو با کارکرد باغات زمینهای را فراهم آوریم تا مالکین این باغات بدون برهم زدن ترکیب هویتی باغ بتوانند منافع اقتصادی خود را از آن تامین کنند و مجبور نشوند به علت هزینههای گزاف آن را رها کرده و یا به سود جویان بفروشند. بنابراین باید با قانونگذاری مالکین را اجبار کنیم که باغات را به اسارت و انزوا برده و فنسکشی و دیوارکشی کنند که این امر زمینه هرچه بیشتر تخریب و تفکیک باغات را فراهم خواهد آورد و در واقع یک پسرفت واقعی و به نوعی بازگشت به عصر حجر به جای نیل به سمت روشهای نوین نگهداری از باغات است.
کیانی رحیمی اظهار کرد: باید با همت و ارادهای قوی و ارائه طرحی نو این گنجینههای طبیعی را برای نسلهای آینده حفظ کنیم. چرا که باغات شیراز میراثی هستند که باید با عشق و احترام از آنها نگهداری کرد. زیرا این باغات نه تنها بخشی از تاریخ شیراز است.
انتهای پیام
نظرات