به گزارش ایسنا، «الکساندر لوکاشنکو» رئیسجمهور بلاروس، امروز(یکشنبه) گفت قطعنامه پارلمان اروپا که در آن درخواست آشکاری برای به رسمیت نشناختن نتایج انتخابات ریاستجمهوری بلاروس آمده، سر تعظیم فرود آوردن در برابر در واشنگتن است.
پارلمان اروپا، چهارشنبه گذشته، قطعنامهای را با رای اکثریت صادر کرد که در آن از کشورهای اتحادیه اروپا خواسته شده نتایج انتخابات ریاستجمهوری بلاروس به رسمیت شناخته نشود و تحریمها علیه این کشور را افزایش دهند.
خبرگزاری نووستی با انتشار این مطلب گزارش داد: لوکاشنکو پس از انداختن رای خود در صندوق در جمع خبرنگاران گفت که چنین چیزی به نفع اپوزیسیون بلاروس است که از این کشور گریختهاند.
رئیسجمهور بلاروس با اشاره به این اقدام پارلمان اروپا بیان کرد: بیایید صریح باشیم، آیا این آسیب زیادی به ما زده است؟ نه. حتی به نفع ما بوده. آنها خودشان را در این وضعیت نشان دادند. از آنها ممنونیم. فراریهای ما به فرمان رهبرانشان به واشنگتن، بروکسل و دیگر پایتختها سفر کرده و با چشم گریان خواستار به رسمیت نشناختن انتخابات شدند.
رئیسجمهور بلاروس در جمع خبرنگاران درباره به رسمیت شناخته نشدن نتیجه انتخابات این کشور از سوی کشورهای غربی گفت: به رسمیت شناختن یا نشناختن این انتخابات در اتحادیه اروپا سلیقهای است. باور کنید، قسم میخورم که اهمیتی نمیدهم که انتخابات ما را به رسمیت بشناسید یا نه. برای من مهم این است که مردم بلاروس انتخابات را به رسمیت بشناسند و همانطوری که با آرامش آغاز شد، به پایان برسد.
او افزود: اگر الان بگویم انتخابات آمریکا و «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آن را به رسمیت نمیشناسم، آیا چیزی در آمریکا تغییر خواهد کرد؟ هیچ چیز. در اینجا هم همینطور است.
مینسک مانع ورود ناظران بینالمللی نشده است
لوکاشنکو همچنین درباره حضور نداشتن ناظران سازمان امنیت و همکاری اروپا در این انتخابات گفت: آنها نخواستند بیایند. مینسک مانع ورود هیچ کسی نشده است.
انتخابات ریاستجمهوری بلاروس امروز در این کشور در حال برگزاری است. رایگیری مقدماتی از ۲۱ تا ۲۵ ژانویه انجام شد. پنج کاندیدا، از جمله لوکاشنکو که رئیسجمهور فعلی این کشور است، برای پیروزی در انتخابات رقابت میکنند.
بلاروس آماده گفتوگو با غرب است
رئیسجمهور این کشور به خبرنگاران گفت که این کشور آماده گفتوگو با غرب، حتی با کشورهایی است که سیاستهای خصمانهای علیه بلاروس اتخاذ کردهاند.
او گفت: ما هیچ وقت ارتباط با غرب را رد نکردیم.
لوکاشنکو افزود که مینسک آماده گفتوگو با همسایگان اروپایی خود، در صورتی است که پاسخ مثبتی به پیشنهاد مقامات بلاروسی برای آن بدهند.
آمادگی بلاروس برای گفتوگو با اپوزیسیون داخل کشور
رئیسجمهور این کشور همچنین درباره گفتوگو با اپوزیسیون بلاروس گفت: اپوزسیون کسانی هستند که در کشور حضور دارند و من آماده مذاکره با کسانی هستم که امور به آنها بستگی دارد.
او افزود که فعالان اپوزیسیون این کشور که اکنون زندانی هستند، باید تقاضای عفو کنند تا آزاد شوند.
لوکاشنکو درباره اعضای اپوزیسیون که به خارج از کشور رفتهاند، گفت: در هر کشوری، هر کسی باید در برابر قانونشکنی پاسخگو شود. قانون سرسخت است، اما هر چه باشد، قانون است. این نظر شخصی من نیست. ابتکار مردم بسیاری از کشورهاست.
به گفته او، مقامات بلاروس شماری از محکومان شورشهای ۲۰۲۰ را آزاد کردهاند اما کسانی که از کشور خارج شدهاند، به اختیار خود این کار را انجام دادند.
رئیسجمهور بلاروس همچنین تاکید کرد که هیچ یک از احزاب سیاسی از فعالیت در این کشور منع نشدهاند.
تظاهرات اعتراضی در اسلواکی، صربستان و بلاروس؛ اقدامی هماهنگشده با هدایت آمریکا
رئیسجمهور بلاروس در واکنش به تظاهرات گستردهای که در اعتراض به سیاستهای دولتها در بلاروس، اسلواکی و صربستان برگزار شده، گفت که این اقدامی هماهنگشده از سوی آمریکا است.
لوکاشنکو در این باره گفت: تمامی اقدامات، مطلقا هماهنگشده است و همه چیز از آمریکا سرچشمه میگیرد. بیشتر آنها نیز با پولهای آمریکا تامین مالی میشود و گاهی مستقیما، از طریق سفارتها کنترل میشود. میلیونها مورد از این وقایع در بلاروس و دیگر جاها وجود دارد.
او همچنین گفت که تمامی سیاستهای اروپا از سوی آمریکا کنترل میشود و اروپاییها بهندرت، حتی در عرصه گفتوگوها استقلال نظر دارند.
به گفته لوکاشنکو، آمریکا در دولت ترامپ، اتحادیه اروپا را در جایگاهی قرار خواهد داد که «قادر نخواهد بود تا چندین دهه روی پای خود بایستند.»
ایده یکپارچهسازی بلاروس و روسیه در گفتوگوهای طرفین مطرح نیست
رئیسجمهور بلاروس همچنین در اظهارات امروز خود بیان کرد که هیچگاه درباره ایده یکپارچهسازی بلاروس با روسیه گفتوگویی با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور این کشور نداشته است.
او از برنامه خود برای دیدار با پوتین در صورت پیروزی در انتخابات خبر داد.
به گفته لوکاشنکو، او و پوتین در حال گفتوگو درباره مسئله آینده دو کشور بوده و در تلاشند به تحکیم بنیان توسعه روابط برای نسلهای آتی بپردازند.
تمایل بلاروس به همکاری با آمریکا با تاکید بر کنار گذاشتن سیاست تحریمها
او با گفتن این که از تلاشهای صلحبانی دونالد ترامپ حمایت خواهد کرد، بیان کرد: اما ترامپ باید بداند که اعمال تحریمها و مالیات علیه ما، شما، من و بقیه که در آمریکا زندگی میکنند، برای ما مورد قبول نخواهد بود. تمامی این کارها را باید کنار گذاشت. من از این که او گفته نقش صلحبان را ایفا خواهد کرد، حمایت میکنم.
رئیسجمهور بلاروس درباره تمایل به همکاری با واشنگتن گفت: ما انتظار کمکی از آمریکا نداریم اما میخواهیم با آنها همکاری کنیم. ما واقفیم که (آمریکا) کشوری پیشرو در جهان است و تاثیری جدی روی اقتصاد، از جمله اقتصاد بلاروس، اتحاد ما با روسیه، اقتصاد چین و تمامی کشورهای میگذارد. ما قرار نیست مسائل جهانی را با آمریکا حل کنیم، جایگاهمان را میدانیم.
نقش چین در جهان چندقطبی
او درباره نقش چین در روابط بینالملل گفت: ما به چندقطبی بودن نیاز داریم. جهانی تکقطبی شکوفایی را برای تمامی کشورها تضمین نمیکند. چینیها هوشمندانه عمل میکنند؛ وضعیت را بدتر و تنش ایجاد نمیکنند. آنها پیشنهاد همکاری میکنند. این موضوع تا حد زیادی به همکاری چین و آمریکا بستگی دارد. چندقطبی بودن در آینده به جمهوری خلق چین بستگی خواهد داشت.
استفاده از چتر هستهای روسیه
رئیسجمهور بلاروس همچنین گفت که کشورش به «چتری هستهای برای خیس نشدن در باران هستهای» نیاز دارد. به گفته او، «هیچ کسی، حتی آمریکا نمیخواهد و نخواهد خواست با کشوری هستهای وارد جنگ شود.»
او با اشاره به استقرار برخی از تسلیحات هستهای روسیه در بلاروس، افزود که تسلیحات اتمی، «عمدتا به لطف سرگئی شویگو (وزیر دفاع پیشین روسیه) در بلاروس پدیدار شدند.»
جنگ اوکراین
لوکاشنکو درباره حلوفصل حنگ اوکراین نیز گفت که در سال ۲۰۲۵، راهکاری برای این جنگ پیدا خواهد شد اما احتمال ندارد که در سال جاری بهکلی این جنگ پایان بیابد.
او در این باره بیان کرد: منظورم این است که جنگ خاتمه نخواهد یافت، ما احتمالا، مدت زیادی درگیر خواهیم بود.
رئیسجمهور بلاروس با گفتن این که دیگران نمیتوانند درباره این درگیری به روسیه زورگویی کنند، بیان کرد: باید در نظر بگیریم که آمریکا روسیه را (در ارتباط با این درگیری) وادار به کاری نخواهد کرد. نمیتوانید به ما و حتی بیشتر به روسیه زور بگویید.
لوکاشنکو همچنین گفت که روسیه هرگز شبهجزیره کریمه را به عنوان بخشی از مصالحه احتمالی میان مسکو و کییف در جریان مذاکرات صلح به اوکراین باز نمیگرداند.
ارسال سامانه موشکی «اورشنیک» روسیه به بلاروس
رئیسجمهور بلاروس همچنین گفت که سامانه موشکی اورشنیک در پاسخ به ارسال موشکهای میانبرد آمریکایی به اروپا، به بلاروس ارسال میشود «اما اگر آنها (غرب) نظرشان عوض شود، مینسک منتظر خواهد ماند.»
از نظر او، تنها یک سامانه موشکی اورشنیک برای تامین امنیت بلاروس کافی است.
رئیسجمهور بلاروس همچنین اعلام کرد که هنوز با همتای روسی خود درباره شرایط تحویل سامانه اورشنیک به بلاروس به تصمیم نهایی نرسیده است، چراکه فوریتی ندارد.
انتهای پیام
نظرات